10 tips voor een gezonde voeding

0

Hier volgen enkele bruikbare voedingstips die je gezondheid zeker ten goede zullen komen. Probeer ze in te passen in je dagelijks eetpatroon.

  • Wist je dat circa 1 kg verse aardbeien dezelfde calorische waarde (250 kcal) heeft als een suikerwafel met chocolade van 50 g? Kies dus wat vaker aardbeien als tussendoortje.
  • Voor elke 5 kcal extra moet je 1 minuut bewegen. Zo zal je 50 minuten moeten bewegen om de suikerwafel van hierboven te verbranden!
  • Eet elke dag 5 porties groenten en fruit verspreid over de dag. Kies bij voorkeur 3 porties groenten en 2 porties fruit. Het gewicht van 1 tomaat (100g) is één portie. Fruit kan als tussendoortje gegeten worden of bij het ontbijt. Wat de groenten betreft, worden 2 porties aangeraden tijdens de warme maaltijd en 1 portie tijdens de 2de broodmaaltijd onder de vorm van rauwkost of (zelf)bereide groentesoep. Breng voldoende variatie in de groenten en het fruit.
  • Om osteoporose tegen te gaan op latere leeftijd is het belangrijk van kindsbeen af voldoende calcium (en vitamine D!) op te nemen. Een volwassene moet per dag ongeveer 1200 mg calcium innemen. Dit komt overeen met de inname van 3 à 4 glazen melk en 1 à 2 sneden kaas. Ook het regelmatig verbruik van andere goede calciumbronnen wordt sterk aanbevolen. Denk hierbij aan groene bladgroenten (spinazie, paksoi, amsoi), broccoli, sesamzaadjes, gedroogde vruchten, noten en met calcium verrijkte sojaproducten.
  • Vergeet niet om elke dag voldoende vocht in te nemen. Dit is nodig want het lichaam bestaat voor meer dan 60% uit water. Aangezien we vocht verliezen via uitademen, transpireren en urineren, dient dit verlies dagelijks gecompenseerd te worden door voldoende te drinken. De dagelijkse vochtbehoefte van een volwassene komt neer op 2,5 liter. Daarvan moet 1,5 liter worden opgenomen onder de vorm van dranken, de andere liter wordt gehaald uit het voedsel dat we innemen.
  • Kies voor energiearme dranken uit de groep “water” van de actieve voedingsdriehoek. Dit zijn dus water, thee (zonder suiker of met zoetstof), koffie (idem), vetarme bouillon en light frisdranken (beperkt tot 0,5 liter per dag).
  • Beperk dagelijks het gebruik van producten uit de restgroep tot max. 200 kcal per dag. Hiertoe behoren zoete en zoute snacks, snoep, alcohol maar ook koffiekoeken en alle soorten sauzen. Ze vullen wel, maar voeden niet.
  • Wie elke dag voldoende vezels eet, moet tegelijk voldoende drinken om constipatie te voorkomen. Wanneer het lichaam te weinig vocht heeft om de vitale functies te verzekeren, onttrekt het vocht aan de darmen, wat tot constipatie leidt.
  • Eet elke week 2 x vis, waarvan 1 x vette. Vette vis zoals zalm, makreel, haring, sardientjes en maatjes, bevat immers goede vetzuren die ontstekingsremmend werken.
  • Wist je dat je door het dagelijks eten van 1 kiwi al ruim de helft van je dagelijkse behoefte aan vitamine C dekt? En dat je plantaardige ijzerbronnen zoals brood en afgeleiden, best in combinatie met een vitamine C-rijk voedingsmiddel zoals een kiwi eet omdat het de opname van ijzer bevordert?
  • Nog meer tips en info vind je hier
    Waarom water drinken je jong houdt
    Hoe je 100 jaar wordt volgens de Hunza’s
    Beter eten houdt je gezonder

Share.

Laat een reactie na