De appel: rond, gezond en hapklaar!

0

Hij is rond, o zo gezond en groen, bleek of blozend. Bovendien blijft hij altijd en overal verkrijgbaar. Want die wonderlijke, volmaakte appel blijft opvallend overeind doorheen de vier seizoenen en is de meest gegeten vrucht in onze streken. Daar zitten zijn lekkere smaak en lange houdbaarheid zeker voor iets tussen. Tijd dus voor een korte kennismaking.

Korte historiek van de appel

Het lijkt wel alsof de appel er altijd is geweest. Er werden resten van appels gevonden die dateren uit de tijd van het neolithicum dat begon rond 11.000 voor Christus. Ook de Romeinen en de Grieken waren vertrouwd met de appel die ruimschoots aan bod komt in de Griekse en Romeinse mythologie. De pioniers die het Wilde Westen veroverden, overleefden de barre tocht dankzij het eten van massa’s gedroogde appelschijfjes en gepekeld/gedroogd vlees. De beroemdste appel blijft die van Eva die meteen de aanzet vormde tot de zondeval en de verbanning van de mens uit het Aards Paradijs. Maar ook de appelen van Sneeuwwitje, Wilhelm Tell en koningin Fabiola zijn berucht en gekend.

De appel als symbool

Het is merkwaardig dat de appel door de eeuwen heen, symbool staat voor zowel goed als kwaad. Want men gebruikte de appel in mythen, sprookjes en legenden niet enkel als zinnebeeld van kennis. De appel staat immers ook voor de dood, het duistere en het kwade maar evengoed voor de zon, het leven, de liefde en de vruchtbaarheid. Denk maar aan de slang die Eva in het Aards Paradijs ertoe verleidde een appel te eten van de boom van kennis van goed en kwaad. Eva én Adam aten ervan, werden prompt door God verdreven uit de Hof van Eden en waren vanaf dat moment sterfelijk. Ook Sneeuwwitje bezweek aan het kwade middels een appel haar aangeboden door haar stiefmoeder vermomd als heks.

De appel kent duizenden variëteiten

Ja, je leest het goed. Er bestaan duizenden appelvariëteiten, hoewel het aanbod in onze winkels het tegendeel laat vermoeden. De reden? Onze fruittelers denken economisch en kiezen bewust voor een beperkt maar lekker en gezond assortiment. Maar daarnaast bestaat een enorme schat aan oude, schijnbaar vergeten appelsoorten die vooral door particulieren gekweekt worden. Zij openen een wereld gevuld met ongeproefde volle smaken en overheerlijke aroma’s.

Het verband appel–gezondheid

An apple a day keeps the doctor away, luidt een oud Engels gezegde. En hier zit waarheid in. Dit dankzij de evenwichtige samenstelling want appels bezitten een uitstekende balans tussen suikers en zuren. Ze bevatten ook flink wat calcium (stofwisseling, tanden, beenderen) en fosfor(hersenen).

Zo haal je het beste uit koning appel

  • Eet enkel rijpe appels, onrijpe appels berokkenen het lichaam meer kwaad dan goed.
  • Rauwe appels moeten goed gekauwd worden.
  • Niet iedereen verteert rauwe appels evengoed. Geef daarom aan zieke of zwakke mensen altijd gekookte of gestoofde appels.
  • Rauwe appels worden beter verteerd, naarmate ze ouder zijn. Vers geplukt vallen ze het zwaarst. Gerimpeld verteren ze het makkelijkst.
  • Een halve rauwe, goed gekauwde appel, gegeten een half uur voor de maaltijd vormt een uitstekend, eenvoudig en gezond aperitief. Hij stimuleert de verteringsappen en bevordert aldus de spijsvertering.
  • In de Zurichse Bircher-Bennerkliniek, een wereldbefaamd kuuroord, worden appels vooral gegeten ’s ochtends op de nuchtere maag en ’s avonds voor het slapengaan.
  • En dat terwijl een oude volkswijsheid verkondigt: een appel ’s ochtends is goud, een appel ’s middags is zilver en een appel ’s avonds is lood…

Vind nog meer over de appel in:
100 gr noten is gelijk aan 11 appelen

Share.

Laat een reactie na