Melk en zoetstoffen

0

Onze diëtiste beantwoordt vandaag een vraag over melk
en een vraag over zoetstoffen als alternatief voor suiker.

Vraag van Sophie M: ik drink een halve liter melk per dag. Is dat teveel, want ik hoor steeds vaker dat dit niet gezond is.
Als diëtiste raad ik mijn cliënten zeker aan om melk te drinken, omdat dit een zeer goede bron van makkelijk opneembare calcium is. Calcium is nodig voor een optimale botontwikkeling bij kinderen en adolescenten maar ook voor een goed onderhoud ervan op volwassen en oudere leeftijd.
Bijkomend bevat melk ook nog eiwitten, vitamine D, vitamine B2 en vitamine B12. Gebruik bij voorkeur magere of halfvolle melk omdat deze minder vet bevatten dan volle melk maar toch eenzelfde hoeveelheid calcium. Karnemelk voldoet evengoed.

De dagelijkse halve liter wordt inderdaad aanbevolen, samen met 1 à 2 sneetjes kaas, om de calciumbehoefte te dekken. Je kan gerust ook wat meer variëren: een groot glas melk (200ml)+2 yoghurtjes (250 ml)+ 1 à 2 sneetjes kaas bv. of een glas melk+yoghurtje+melkdessert+kaas.

Naast zuivel zijn er ook andere bronnen van calcium zoals gedroogd fruit, noten en zaden, groene bladgroenten en met calcium verrijkte waters zoals Contrex. In vergelijking met melk bevatten deze bronnen echter minder calcium waardoor je veel grotere porties dient in te nemen om aan je dagelijkse behoefte te komen. Wat praktisch niet echt haalbaar is. Je kunt deze bronnen zeker aanvullend gebruiken. Als je dat lust, kan je afwisselen met calcium verrijkte sojamelk en calcium verrijkte sojadesserts. Zij bevatten een gelijkaardige hoeveelheid calcium als gewone melk.

Vraag van Sofie S: Ik ben nu al een tijdje bezig met het anti-candida dieet. Tot nu toe heb ik enkel de zoetstof stevia gevonden die veilig is als suikervervanger. Maar in de natuurvoedingswinkel werd me verteld dat tagatose ook veilig zou zijn. Klopt dit?

Zoetstoffen raad ik zelden aan. Ik vind het belangrijker om af en toe een kleine portie ‘gewone’ suiker te gebruiken i.p.v. grote porties van dergelijke zoetstoffen. Want zo creëer je ongewild een suikerverslaving die je bovendien op dezelfde manier in stand houdt. Naast het dagelijks innemen van een gezonde, evenwichtige voeding mag je gerust een aantal keren per week een ‘verwenmoment’ inlassen, waarbij je geniet van een lekker dessert of zelfs een glaasje alcohol.

Om specifiek op je vraag te antwoorden, kan ik je meegeven dat wetenschappelijk onderzoek in 1999 heeft uitgewezen dat Tagatose inderdaad een veilig product is. Deze bevinding werd ook in 2007 door de European Food Safety Agency bevestigd.

Share.

Laat een reactie na