Moussaka (eenvoudig recept vr 4 personen)

0

Zoek je een eenvoudig recept voor een lekkere moussaka? Stop en lees verder, want hieronder vind je precies wat jij zoekt.


Dit heb je nodig:

  • 5 middelgrote aardappelen
  • 600gr bereid lamsgehakt
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 doosje zongedroogde tomaatjes, halfnat (circa 150gr)
  • 1 doosje geconcentreerde tomatenpuree.
  • 75gr gemalen kaas

Zo maak je het

  • Schil de aardappelen en kook ze in hun geheel in gezouten water.
  • Klaar en wat afgekoeld? Snij de aardappelen dan in schijfjes en bedek er de bodem van een vuurvaste schotel mee. Alle gaatjes moeten opgevuld zijn.
  • Snipper de knoflook fijn, doe in een pan en bak even kort op in wat vetstof. Voeg dan het bereid lamsgehakt toe en bak aan.
  • Knip of snij de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
  • Meng de stukjes tomaat, inclusief het vocht of de olie,onder het lamsgehakt. Voeg wat tomatenpuree bij om de kleur op te trekken.
  • Verdeel het gehakt zorgvuldig over de aardappelschijfjes.
  • Giet nu de béchamelsaus over het gehakt en bedek het er volledig mee.
  • Strooi de gemalen kaas tenslotte bovenop de saus.
  • Plaats gedurende een half uur in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat voldoende korsten en hou de tijd in het oog.

Dit heb je nodig voor de béchamelsaus:

  • 75gr vetstof
  • 75gr bloem
  • 3/4 liter halfvolle melk
  • zout, peper en muskaatnoot

Zo maak je de béchamelsaus:

  • Smelt de vetstof op een matig vuur.
  • Roer er al de bloem in één keer doorheen en blijf roeren tot je een gladde massa bekomt.
  • Voeg de melk toe onder voortdurend roeren.
  • Zorg er al roerend voor dat er geen klonters ontstaan.
  • Breng tot het kookpunt en laat even goed doorkoken tot je een dikke, gladde saus krijgt.
  • Neem van het vuur en werk af met voldoende peper, zout en muskaatnoot.
  • Proef van de saus, want die mag zéér goed gekruid zijn, omdat ze onvermijdelijk aan smaak verliest tijdens de ovenbereiding. Gebruik dus zeker ruim voldoende muskaatnoot.

Tip 1: Serveer deze moussaka bij voorkeur met een fris slaatje.
Tip 2: Voor het maken van deze moussaka moet je veel tijd uittrekken. En geef toe, tijd hebben we allemaal tekort. Maak daarom meteen een dubbele portie, het gaat toch in één moeite door. Vries daarna de helft in voor later. Het smaakt, echt waar,(bijna)net zo lekker als vers.
Tip 3: Je kan de knoflook ook opbakken in de marinade van de zongedroogde tomaten. Is een extra pittige olie en dit gaat verspilling tegen.

Share.

Laat een reactie na