(menselijke) energierovers: hoe ga je ermee om

0

Zelfs een korte ontmoeting met een energierover kan de rest van jouw dag negatief kleuren. Jezelf beschermen tegen deze parasiet is dus van groot belang.
Leer eerst en vooral energierovers herkennen. Zie daartoe vorige bijdrage. Eens je de echte energierovers in je leven gevonden hebt, pas je best onderstaande tips toe.

opgelet:

Niet iedereen die af en toe eens zijn of haar beklag doet tegen jou is een energierover. We zijn zelfs allemaal op bepaalde momenten in het leven onvervalste energiezuigers. Het probleem wordt echter gevormd door mensen waarmee het altijd op eenrichtingsverkeer uitdraait. Genre: zij praten, klagen en/of manipuleren. Jij luistert of komt maar niet aan bod.

bescherm jezelf tegen energierovers

Indien mogelijk: mijd of verbreek radicaal alle contact met de energierover. Of, beperk het zoveel mogelijk.
Onmogelijk omdat hij of zij je buur, partner, familielid, vriend/in, collega of zelfs je bloedeigen ouder of kind is?

Ga dan in je eigen belang als volgt te werk:

• stel je grenzen en bewaak ze nauwlettend. Wil de ander haar/zijn klassiek spelletje spelen met jou? Dan ligt de bal in jouw kamp. Want om dit spelletje te spelen zijn er nu eenmaal twee nodig.Jij beslist dus of je meespeelt of niet;

• ga nooit in discussie met de energierover. Dan loop je met open ogen in de val en geef je wat zij/hij het liefst krijgt: massa’s van je kostbare tijd en aandacht.

• beperk de tijd die je aan deze parasiet besteedt. Voel je na 5 of 10 minuten dat het al genoeg geweest is? Verbreek dan het oogcontact, loop de kamer uit of sluit het telefoongesprek af. Wees dus vooraan slechts beperkt beschikbaar. En hou dat vooral vol. Op de duur zal zij/hij door hebben dat jij niet zo makkelijk meer te bespelen bent. Om je vervolgens links te laten liggen en op zoek te gaan naar een ander slachtoffer. Doel bereikt;

• sluit jezelf af: stel je voor dat er een schild of muur staat tussen jou en de rover, of dat je onder een ondoordringbare koepel staat;

• weiger hem/haar complimentjes te geven of te bevestigen als slachtoffer;

• probeer haar/hem niet te veranderen, dat is immers onmogelijk. En daarbij geef je de parasiet ook hier opnieuw wat zij/hij verlangt: tonnen aandacht en tijd. Op die manier zwengel je dit ongezond, disharmonisch gedrag enkel aan.

tot slot:

Probeer niet boos te worden op deze, in wezen beklagenswaardige, ziel. Want besef dat je hier te maken hebt met iemand die het moeilijk heeft en onbewust, onvolwassen, beschadigd en onevenwichtig in het leven staat. Geef toe, je zou voor minder om aandacht smeken!

Share.

Laat een reactie na