anticonceptiva (deel 2)

0

Anticonceptie of contraceptie wil zeggen: het verhinderen van
een bevruchting en dus ook van een zwangerschap. Dat kan
uiteraard op verschillende manieren. Hier volgen nog een aantal gangbare anticonceptiemiddelen:het pessarium, zaaddodende middelen, de morning after pil, het morning after spiraaltje en tot slot, de definitieve methoden: sterilisatie en vasectomie

het pessarium

Het pessarium wordt ook diafragma of vrouwenring genoemd, het is een dun rubberen koepeltje waarvan de rand rust op een buigzame metalen ring. Er bestaan pessaria in verschillende maten. De juiste maat wordt uiteraard bepaald door de gynaecoloog die je ook leert hoe het aan te brengen. Je moet het pessarium immers voor elke vrijpartij in de vagina brengen zodat de baarmoedermond afgesloten wordt voor binnendringende zaadcellen.

pluspunten
• er komen geen vreemde hormonen vrij in het lichaam
• je hoeft het enkel te gebruiken wanneer je seks hebt
• in combinatie met een zaaddodende pasta is de betrouwbaarheid goed
minpunten
Het pessarium is slechts doeltreffend indien:
• de techniek van het inbrengen perfect beheerst wordt
• het precies de juiste maat heeft
• het ingesmeerd wordt met een zaaddodende pasta
• het nooit vroeger dan tenminste 8 uur na de laatste gemeenschap wordt verwijderd
• verder is deze methode wat omslachtig omdat je het pessarium voor elk gebruik moet controleren op beschadiging en het nadien goed afgespoeld en droog moet bewaren.

zaaddodende middelen op zich volstaan nooit om een bevruchting te verhinderen!

Ze worden daarom altijd samen met het condoom of het pessarium gebruikt om de doeltreffendheid van deze twee voorbehoedsmiddelen te optimaliseren. De werking van zaaddodende middelen duurt hooguit een tweetal uren. Ze zijn vrij te koop onder de vorm van pasta, gel, crème of schuim.

je hebt gevrijd zonder voorbehoedsmiddel

Je hebt gevrijd zonder voorbehoedsmiddel terwijl de mogelijkheid van een bevruchting bestaat. Dan zijn er nog altijd de morning afterpil en het morning afterspiraaltje.

de morning after pil

De morning after pil moet zo snel mogelijk na de vrijpartij worden ingenomen. Wordt slechts verstrekt op doktersvoorschrift omdat ze een flinke hoeveelheid hormonen bevat. Mogelijke bijwerking: misselijkheid.

het morning after spiraaltje

Het morning after spiraaltje kan na plaatsing door een arts (ten laatste 5 dagen na de onveilige seks en zeker niet langer dan 18 dagen na de menstruatie) nog verder gebruikt worden als voorbehoedsmiddel. Mogelijke bijwerking: misselijkheid.

de definitieve methoden: sterilisatie en vasectomie

In beide gevallen wordt de seksuele potentie niet aangetast. Enkel de vruchtbaarheid.

sterilisatie van de vrouw

Sterilisatie van de vrouw betekent eigenlijk de afsluiting van de eileiders waardoor het eitje en zaadcel niet meer bij elkaar kunnen raken. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Er komt een volledige verdoving aan te pas en een kort ziekenhuisverblijf. Deze methode is vanzelfsprekend definitief en volledig betrouwbaar, terwijl de vrouw er verder geen hinder van ondervindt.

vasectomie of sterilisatie van de man

Sterilisatie van de man wil zeggen dat de zaadleiders onderbroken worden door er een knipje in te geven en de aldus bekomen uiteinden in te binden. Ook hier wordt een ontmoeting tussen eicel en zaadcel uitgesloten. Deze ingreep gebeurt in het ziekenhuis onder lokale verdoving en duurt niet langer dan een klein halfuurtje, waarna de man dadelijk naar huis kan. Deze methode is uiterst doeltreffend, terwijl de man er geen hinder van ondervindt.

Share.

Laat een reactie na