Over liegen, leugens en leugenaars

0

Net als Pinokkio liegen we er allemaal duchtig op los. Jij niet? Dat denk je maar. Want zelfs een eerlijk mens zou minstens twee leugens per dag plegen.Wie zonder zonde is, werpt dus nu de eerste steen. We liegen met zijn allen in min of meerdere mate. Liegen varieert immers van het gekende vederlichte leugentje om bestwil tot zwaar en destructief bedrog.

Waarom we liegen

Meestal omdat we er beter van worden. Omdat liegen ons op een of andere manier voordeel oplevert. Dat kunnen kleine voordelen zijn of fikse voordelen die ons aanzienlijk verder brengen in het leven. Die voordelen veranderen volgens leeftijd en geslacht. Zo zullen kinderen en jongeren vooral liegen om straf te ontlopen of om aanvaard te worden door hun leeftijdsgenoten. Later gaan we liegen om (meer) indruk te maken op anderen of om hen gunstiger te stemmen.
Maar we kunnen ook liegen om ons vel te redden, anderen te behoeden voor de pijnlijke waarheid of omdat we de moed missen om hen te kwetsen. Mannen liegen over hun bekwaamheden, opleiding, inkomen en job. Vrouwen liegen dan weer vaker over hun leeftijd en gewicht.

Zo liegen we

Soms klinkt een leugen als een leugen en soms klinkt een leugen als de zuivere waarheid, afhankelijk van wie haar vertelt. Want zoals altijd en overal in het leven, heeft de een er meer talent voor dan de ander. Liegen vereist immers fantasie, acteertalent en een goed geheugen. Geoefende liegbeesten liegen er vlotjes op los zonder schaamte of beperking. Vleierijen zijn altijd halve waarheden en dus ook leugens. Vleien wordt continu gebruikt omdat deze techniek contacten makkelijker en vaak vruchtbaarder maakt. Mensen die in staat zijn om zaken diplomatisch aan te pakken, vertonen daarbij de neiging om met de waarheid te schipperen. Wat wis en zeker ook een vorm van liegen is.
Hoewel liegen maatschappelijk aanvaard is en duidelijk loont, kijken velen er met gemengde gevoelens tegenaan. Daarvan getuigen volgende gezegden:
• Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.
• Eerlijk duur het langst. (om rijk te worden)
• Leugens zijn alledaagse kost, de waarheid is een feestmaal.

Hoe je een leugenaar herkent

Een leugenaar herkennen, blijft een moeilijke zaak. Want uit onderzoek bleek dat ervaren leugenaars maar moeilijk kunnen ontmaskerd worden. Het lukte maar in de helft van de gevallen. De mindere goden daarentegen liepen onverbiddelijk tegen de lamp.
Misschien heb je wel iets aan volgende tips:
• Ben je er bijna zeker van dat iemand liegt en wil je daar de ultieme bevestiging van krijgen? Verander dan onverwacht van onderwerp. Wie liegt, focust op de leugen en zal door de ommezwaai het noorden kwijt raken om daarna zo snel mogelijk terug naar de leugen te gaan. Een beetje zoals daders geneigd zijn terug te keren naar de plaats van het delict.
• Leugenaars raken sneller en vaker hun gezicht, keel en mond aan.
• Leugenaars houden altijd afstand tussen henzelf en de gesprekspartner. Bijvoorbeeld door iets tussen hen in te plaatsen (drank, eten, asbak). Of door regelmatig hun blik, hoofd of lichaam af te wenden van de gesprekspartner.
• Leugenaars vervallen in uitersten. Ofwel praten ze teveel om je toch maar te overtuigen van hun waarheid, ofwel vertellen ze zo weinig mogelijk om niet door de mand te vallen.
• Leugenaars praten minder enthousiast en met minder emotie dan iemand die de waarheid vertelt. Hun stem klinkt dus ook vlakker.

Share.

Laat een reactie na