vermageren na de overgang

2

Is pasta nu echt een grotere dikmaker dan brood, rijst of aardappelen? En hoe kan je effectief vermageren na de overgang? Onze diëtiste formuleert een antwoord op die vragen.

vraag van Nele

Is pasta een grotere dikmaker dan brood, rijst of aardappelen?

antwoord van de diëtiste

Beste Nele,
Gemiddeld wordt aangenomen dat pasta en rijst dubbel zo calorierijk zijn als aardappelen, hoewel de cijfers hieronder die gemiddelden zijn, toch een ander beeld geven. Vaak wordt aanbevolen om pasta en rijst niet te vaak op het menu te zetten en de voorkeur te geven aan aardappelen. Brood bevat het meest kilocalorieën. Maar belangrijker is om te kijken naar de portie die je ervan inneemt. Hoeveel sneden brood eet je per dag (1 snede is ongeveer 30 gram), hoeveel pasta of rijst schep je op? Hoeveel aardappelen (1 aardappel is ongeveer 60 gram) eet je, en hoe zijn ze klaargemaakt? Als puree, gewoon gekookt of gebakken?
Gekookte pasta: 125 kcal per 100 g
Gekookte rijst: 115 kcal per 100 g gekookt
Gekookte aardappelen: 76 kcal per 100 g
Brood: 240 kcal per 100 g

vraag van Marja

Ik ben 60 en heb de overgang achter de rug. Door rugklachten kan ik niet meer zoveel bewegen als voor de overgang. Ik weeg 66 kilo en ben 1m64 lang. Probeer door een dieet arm aan koolhydraten enkele kilo’s kwijt te raken, maar dat lukt niet. Ik loop elke dag 1 a 2 uur. Wat doe ik fout???

antwoord van de diëtiste

Beste Marja,
De overgang kan er zeker voor zorgen dat je enkel kilo’s bijkomt. Daarnaast is het algemeen geweten dat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om af te vallen. Je hebt een BMI van 24,5 dus kunnen we je gewicht relatief goed noemen. Relatief omdat het ook betekent dat je bijna tegen de grens van 24,9 of licht overgewicht aan zit. En dit wordt dus het moment waarop je moet uitkijken. En dat doe je blijkbaar, goed zo! Er zijn heel wat mensen die moeite hebben met afvallen, vooral als het om slechts enkele kilo’s gaat. Je bewegingspatroon zit alvast heel goed. Nu weet ik niet hoelang je dit al doet, en hoelang je al beslist hebt om wat te vermageren. Een lichaam went helaas snel aan elke vorm van bewegen. Stel dat je sinds augustus 1 à 2 uur per dag bent gaan lopen, maar pas in september beslist hebt dat je wilt vermageren. Dan zal je extra moeten bewegen als je wilt vermageren, omdat je lichaam inmiddels al op deze activiteit ‘staat’. Bijkomend dien je ook altijd je voeding aan te passen. Je geeft aan koolhydraatarm te eten. Het blijven consumeren van koolhydraten vind ik zelf erg belangrijk. Maar we hebben het hier dan wel over gezonde meervoudige koolhydraten zoals bruine en volkoren broodsoorten, bruine rijst en volkorenpasta. Wat er nog ontbreekt in je mail is hoe het zit met je vetgebruik. Als dat hoog is, wordt het des te moeilijker om af te vallen en ga je zelfs bijkomen. Andere tips die ik je kan geven zijn: zeker voldoende drinken en kleine, frequente maaltijden gebruiken. Ook voldoende groenten en fruit eten zijn een hier een must. Succes!.

Share.

2 reacties

  1. hoeveel calorieen eet ik per dag?
    in de ochtend eet ik eenn bakje met joghurt en muesli
    in de middag 2 bruine broodjes met file american
    en meestal voor ik ga eten een appel
    daarna eet ik als avond eten vaak pasta met kaas saus of vlees saus dat verschild en daarbij eet ik sla,tomaten en komkomer

Laat een reactie na