bevatten olijven cholesterol?

0

Vragen over het Cambridgedieet, vocht afdrijvende voeding en het cholesterolgehalte in olijven. En natuurlijk beantwoordt onze diëtiste die allemaal.

vraag van mevrouw vdB

Kan ik het Cambridgedieet gaan volgen 4 weken na een totale heupoperatie?

antwoord diëtiste

Het Cambridgedieet is een soort van proteïnedieet, beste mevrouw, dat aanbeveelt om in het begin van de afvalfase slechts 800-1200 kcal te consumeren. Dit is veel te weinig, zelfs voor gezonde personen die niet herstellend zijn. Het is dus zeker af te raden met dit dieet te starten of te herstarten als je nog herstellende bent. Kies voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon met voldoende inname van meervoudige koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Dit kan je doen door de voedingsaanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek op te volgen. (zie deze rubriek, elders op de site)

vraag van mevrouw W.Meynster

Mijn cholesterol is 8. Welke voedingsmiddelen mag ik wel en niet eten, want ik hoorde dat je geen melkproducten mag gebruiken en geldt dit ook voor geitenkaas en feta? En wat met olijven?

antwoord diëtiste

Als je cholesterol te hoog is, wordt een voeding van het mediterrane type aanbevolen. Deze voedingswijze wordt gekenmerkt door een hoge inname van groenten en fruit, peulvruchten, volle granen, gevogelte en vis. Hierbij is het belangrijk het gebruik van volgende voedingsmiddelen te beperken: rood vlees, frieten, aardappelen, vleesbereidingen en charcuterie, zoetigheden en desserts en geraffineerde producten zoals wit brood, witte pasta en witte rijst. Als je een specifieke voedingswijze volgt, is het af te raden om bepaalde voedingsmiddelen volledig te schrappen, want dit is op termijn niet vol te houden. Kaas en andere melkproducten bv, mag je eten, maar met mate (max. 3 glazen melk en 1 à 2 sneetjes kaas per dag). Het is wel aanbevolen om hier te kiezen voor magere tot halfvolle producten. Hoe vaster de kaas hoe vetter, en hoe meer cholesterol hij dus bevat. Als je voor geitenkaas gaat, eet je ook hier bij voorkeur de verse, zachte kaas in plaats van de harde varianten. Geitenkaas bevat net zoveel vet(en dus cholesterol) als kaas op basis van koemelk, maar is wel lichter verteerbaar. Een aanrader zijn verder de sojadranken met toevoeging van calcium, in plaats van melk, omdat zij geen cholesterol bevatten.
In olijven tenslotte, zit veel vet maar dat vet is wel van plantaardige oorsprong. Dat betekent dat olijven geen cholesterol bevatten. Enkel dierlijke producten bevatten cholesterol.

vraag van Astrid

Welke voedingsmiddelen of dranken werken vocht afdrijvend?

antwoord diëtiste

Beste Astrid, het vocht afdrijvend effect van voedingsmiddelen dient steeds individueel bekeken te worden, maar algemeen kan gezegd worden dat volgende voedingsmiddelen en dranken een vocht afdrijvend effect hebben:koffie, karnemelk, yoghurt, sap van citrusvruchten, peulvruchten, koolsoorten, groene thee, wortels, asperges, bieten, selderij, komkommer, peterselie, gierst, appel, mierikswortel, sla, tomaten, witloof, appelazijn (in dressings) en ook de waterkuur. (zie elders op deze site).

Share.

Laat een reactie na