gelukkig zijn

0

Gelukkig zijn, gelukkig zijn… daarvoor wil ik alles geven, weg wat teveel is, geen stress aan mijn lijf. Gelukkig zijn, gelukkig zijn…
Inderdaad, Raymond van het Groenewoud zingt uit wat we allemaal zo graag willen: gewoon en simpelweg gelukkig zijn. En dat blijkt helaas niet zo eenvoudig te realiseren. Want tientallen stoorzenders staan dat ‘gewoon gelukkig zijn’, dagelijks in de weg. Denk maar aan relatieproblemen met onze partner, familie, kinderen, collega’s, buren of vrienden. Maar er zijn ook de fysieke of geestelijke aandoeningen en professionele moeilijkheden die ons leven continu doorkruisen. En natuurlijk zijn er de steeds toenemende stress en geldproblemen.

 

geld en geluk

Diverse onderzoekers kwamen tot de bevinding dat mensen geluk veelal associëren met het hebben van meer geld. Of beter nog: met rijkdom. In elk geval met ‘meer’ financiële middelen. Opvallend daarbij is dat de onderzoekers vast stelden dat mensen die plots meer geld krijgen, zoals lottowinnaars, zich gemiddeld twee jaar lang gelukkiger voelen dan ervoor. Daarna ebt het geluksgevoel ( en glipt soms ook het geld) weg. Waarna men zich weer net zo voelt als voorheen. Ook het hebben van meer geld of rijk zijn, went dus. Onderzoekers kwamen wel tot de conclusie dat mensen met geld zich doorgaans beter in hun vel voelen dan mensen zonder. Omdat voldoende geld de reis tussen wieg en graf makkelijker en aangenamer maakt. Maar dat is nog geen reden om zich ‘echt gelukkig’ te voelen.

 

hoe je gelukkig wordt

Rest dus de vraag: wat is geluk? Wanneer ben je gelukkig? Hoe word, ben en blijf je gelukkig? Of, gaat gelukkig zijn veeleer over momentopnames of periodes In een mensenleven dan over een blijvende toestand? Hoe dan ook, in een poging om die existentiële vragen te beantwoorden zijn er al veel boeken geschreven. Sommige boeken eindigen met de conclusie dat geluk, net als liefde een werkwoord is. Dat geluk dus, net als liefde, maakbaar is. Omdat geluk het gevolg is van innerlijke verandering. En om innerlijk te veranderen moet je jezelf een ander gedrag aanleren en dat levenslang volhouden. Je neemt dus een nieuwe levenshouding aan. Gelukkig worden en blijven is zo’n beetje als diëten. Als je het juiste gewicht bereikt hebt en het wilt behouden, moet je er iets voor doen. Je moet je houding tegenover eten veranderen. Meestal levenslang. Het klinkt misschien wat geforceerd, maar toch doet Sonja Lyubomirsky ons in haar boek ‘De maakbaarheid van het geluk’ een bruikbaar recept cadeau. Het recept voor geluk onder de vorm van een twaalf stappenplan.

 

gelukkig worden in twaalf stappen

  • Leer dankbaarheid tonen (moeilijke opdracht, gezien dankbaarheid een bloem is die in weinig tuinen groeit).
  • Cultiveer optimisme.
  • Pieker niet en vergelijk jezelf niet met anderen.
  • Steek tijd en energie in sociale contacten.
  • Leer vriendelijk zijn.
  • Leer vergeven.
  • Leer jezelf emotionele gedragingen aan die bruikbaar zijn in moeilijke omstandigheden.
  • Geniet van het leven. Ook en vooral van de “kleine” dingen.
  • Probeer erachter te komen wat jouw persoonlijke doelen zijn in het leven en zet je ervoor in.
  • Doe vaker dingen waarin je helemaal opgaat ( helemaal opgaan in iets, gebeurt als je geen besef meer hebt van tijd).
  • Maak tijd voor geloof en/of spiritualiteit.
  • Draag zorg voor je lichaam. Want het is slechts dankzij dit uniek en fenomenaal instrument dat jij je kan manifesteren.

Rangschik deze twaalf stappen naargelang ze je aanspreken in een persoonlijke lijst. Begin met het in praktijk brengen van een aantal stappen die bovenaan je lijst staan. Werk daarna de volgende stappen af. Begin er nu mee, maar overhaast niets. Het geluk blijft immers altijd binnen handbereik…

Share.

Laat een reactie na