over pinda’s en calorieën tellen

0

De diëtiste beantwoordt deze keren vragen over pinda’s eten en obsessief calorieën tellen.

Vraag van Katie
Beste, even kort voorstellen: ben student van 19 en heb vetophoping ter hoogte van mijn bovenbenen en heupen (lovehandles). Ik probeer minimum 30 min tot 1 uur per dag te wandelen. Het is me gelukt om 16 kg af te vallen met cal. beperking. Ik eet zo’n 800-1000 kcal per dag. Ben nu al sinds mijn 16de bezig met lijnen en ben het intussen kotsbeu! Maar sinds kort heb ik last van eetbuien (1x per week) en op een half jaar tijd ben ik al zo’n 6 kg bijgekomen. Op een ‘eetbuidag’ werk ik circa 1800 tot 2500 kcal naar binnen, waarna ik de dagen nadien terug mijn dieet volg. Maar het lukt mij niet meer om op gewicht te blijven, terwijl ik nog steeds hetzelfde eet als ervoor. Na die eetbuien voel ik me steeds moe (altijd al geweest) en heb ik het koud. Ik verdik van letterlijk alles en hopelijk kan je me helpen. Want ik ben zo bang dat ik zal blijven aankomen, hoewel ik vooral groenten eet. Ik weet echt niet meer wat te doen.

Antwoord diëtiste:

Eén ding is hier meteen duidelijk, Katie: je bent veel te fanatiek bezig met voeding en kcal tellen, en dit is echt af te raden. De plaats waar we vet opslaan, verschilt van mens tot mens en daar kan je helaas weinig aan doen. Jezelf leren aanvaarden, inclusief lovehandles is dan ook aanbevolen. Verder: je beweegt al veel, wat goed is. Meer fysieke activiteit inbouwen kan, maar zal op lange termijn niet vol te houden zijn. En dat is niet zo goed. Ook eet je maar 800 à 1000 kcal per dag, wat maakt dat je lichaam in een soort van spaarstand staat. Je moet weten dat je lichaam waarschijnlijk (want ik ken je huidig gewicht niet) minstens 1500 kcal per dag nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Jouw lijf zal echter wennen aan de kcal van de spaarstand, en snel in gewicht toenemen als je meer gaat eten. Enkel groenten eten, is niet evenwichtig. Dagelijks moet je ook fruit en graanproducten innemen. Ook het eten van een eiwitbron zoals vlees, vis, ei of vervangproduct, is aanbevolen. Dat laatste is heel belangrijk, want als je geen eiwitten eet, gaat je lichaam je lichaamseigen eiwitten, zoals je spieren, afbreken. Jij hebt duidelijk psychologische begeleiding plus de bijstand van een diëtist(e) nodig om een normale energie-inname en gewicht te bereiken. Sterkte en succes gewenst.

 

Vraag van Annelies

Beste, ben een meisje van 20 jaar (1m72) en ik weeg 72,5kg. Ben 11 kg afgevallen maar zit nu met een aantal vragen waar ik geen antwoord op weet.
1. De zogezegde “calorieverschuiving”: kan je daar ook mee overdrijven? Ik probeer rond een gemiddelde te zitten van 1500 kcal per dag. Werkt dit dan ook als ik maandag 2700 kcal eet en op dinsdag 1200? Of moet mijn verschil in kcalorieën kleiner zijn?
2. Is het erg als ik 5 dagen op 1000 kcal leef omdat ik 2 dagen ervoor teveel heb gegeten of kan mijn lichaam in spaarstand geraken op die 5 dagen?
3. Wanneer je lichaam in spaarstand gaat, kan het zijn, als je daarna opnieuw normaal eet, dat je dan extra afvalt doordat je metabolisme terug op gang komt en je de opgeslagen vetten van de spaarstand terug verliest?

Antwoord diëtiste:

Jouw vraag ligt in het verlengde van de vorige vraag, Annelies. Het is natuurlijk prima dat je wou vermageren en dat het jou ook gelukt is, maar je lijkt hier erg ver in te gaan. Genieten van je eten, blijft belangrijk en daarom dien jij echt minder gefocust en geobsedeerd met voeding en kcal tellen, bezig te zijn. Calorieverschuivingen kunnen gevaarlijk zijn in die zin, dat jij je lichaam laat wennen aan een spaarstand van bv. 1000 kcal. Er komt dan een moment dat je meer zal willen eten en dan zullen de kilo’s er zo weer aanvliegen. Het lichaam is een zeer complexe en gesofistikeerde machine. Je komt er niet met er een beetje wiskunde op toe te passen, omdat je lichaam een eigen logica hanteert en eigen wetten naleeft. Van groot belang is en blijft dus dat jij je lichaam goed behandelt. Dit via een dagelijkse stabiele energie-inname. Volgens je gewicht mag je dagelijks gerust 1800 kcal opnemen. Ik besef dat dit een serieuze opgave voor jou zal zijn, maar zo in detail en gefocust met eten omgaan als jij doet, is sterk af te raden.

 

Vraag van Marjon

Ik eet graag pelpinda’s. Kan je hiervan wel of niet dik worden?

Antwoord diëtiste

Dat is volledig afhankelijk van hoeveel je noten je precies eet. En dat geldt trouwens voor alle voedingsmiddelen. Onthoud dat pinda’s noten zijn en dus veel –weliswaar goede- vetten bevatten. Eet je bijvoorbeeld elke dag 100 gram pure noten of meer, dan kan je daar inderdaad van verdikken. Maar of je ervan verdikt of niet, is evenzeer afhankelijk van wat je dagelijks nog consumeert naast de pinda’s. Je moet je totaalplaatje qua voeding bekijken, Marjon. Je toespitsen op één luikje, is zinloos.

Share.

Laat een reactie na