Rauwkost: de pro’s en contra’s

1

Je leest en hoort het overal: eet meer, veel meer groenten. Maar onze tijd is kostbaar en dus proberen we aan die behoefte te voldoen via het eten van rauwkost.
Waarom? Omdat deze vitaminen- en mineralenleverancier in een wip op ons bord raakt. En vaak nog lekker is op de koop toe, mits de nodige bijstand van een pittige dressing. Toch blijft de hamvraag: is rauwkost echt wel zo gezond als we doorgaans denken?
Voeding is en blijft –zoals zoveel zaken in het leven- altijd een afwegen van de pro’s en contra’s. In dit geval van de voedingsstoffen en afweerstoffen. Wij moeten dus zelf uitmaken wat de winst is voor ons lichaam van het voedsel dat wij dagelijks tot ons nemen. Neem nu dus rauwkost. Rauwkost is een soort cultus geworden. Een echte hype, zeg maar. Rauwkost moet, maar is dit werkelijk zo?

Oordeel zelf, want Het Blad belicht hieronder enkele belangrijke pro’s en contra’s van rauwkost.

 

De voordelen van rauwkost:

 • Rauwkost bereiden is makkelijk en goedkoop: even spoelen, raspen, schillen of snijden en je kan zo aan tafel. Geen gedoe dus met kookgerei, hittebronnen en soms lastige gaartijden.
 • Rauwkost bezorgt je zelden het gevoel dat je teveel hebt gegeten.
 • Rauwkost past in elk vermageringsdieet omdat je hier fors kan dooreten. Dat verschaft je een gevuld gevoel terwijl je er toch niet van verdikt. Want je krijgt hier immers geen vetten en koolhydraten binnen.
 • Rauwkost versterkt je immuunsysteem en weerstandsvermogen. Want het bevat een schat aan antioxidanten, vitamines, mineralen en voedingsvezels. Waardevolle stoffen dus die qua hoeveelheid steeds verminderen naargelang het voedsel langer en sterker verwarmd wordt.

 

De nadelen van rauwkost:

 • Rauwkost is moeilijk te verteren. Dat komt omdat planten bijzonder stugge celwanden hebben die voor de mens heel moeilijk stuk en dus open te krijgen zijn. Tenzij je alles eerst extra maar dan ook extra fijn snijdt en daarna uitvoerig gaat kauwen. Maar wie neemt daar nu de tijd en moeite voor? Echte vleeseters zoals tijgers kunnen de celwanden van planten ook maar moeilijk verbrijzelen. Daarom eten ze de planten rechtstreeks uit de maag en darmen van hun prooien. Als een soort voorverteerde en dus kant en klare voeding, zeg maar. Rauwkost doet je dus kauwen, kauwen en nog eens kauwen en tussendoor heel veel boeren. Slik je rauwkost door zonder zeer goed te kauwen, dan moeten je maag en verdere spijsvertering noodgedwongen dubbele shifts draaien. En dat eist op termijn zijn tol.
 • Rauwkost is moeilijk te verteren om een tweede reden. Planten zijn namelijk net als mensen en dieren, weerbare levensvormen. Ze maken daartoe gebruik van een arsenaal (giftige) afweerstoffen die hen moeten beschermen tegen de vraatzucht van buitenaf. Die stoffen zitten op en in de plant en kunnen ons zwaar op de maag liggen. Gekookte en gestoomde groenten daarentegen helpen het voedsel ontgiften en maken het lichter verteerbaar.
 • Rauwkost vraagt doorgaans meer energie om het te verwerken dan je er uithaalt. Omdat plantaardig voedsel nauwelijks energie en bouwstoffen aanlevert, moet je er immers heel veel van eten vooraleer je voldoende calorieën binnen krijgt.
 • Dagelijks kiezen voor een flinke hoeveelheid rauwkost kan je ook met teveel nitraat opzadelen. Nitraat zet zich bij verwerking om in nitriet en een teveel aan nitriet is giftig voor de mens. Veel nitraat vind je bijvoorbeeld in alle slavarianten (ook andijvie), rode biet, bleekselderij, kolen, Chinese kool, koolrabi, koolrapen en raapstelen.
 • Rauwe groenten bevatten uiteraard meer parasieten, schimmels, gisten en bacteriën dan verwarmde groenten. Want die (meestal onzichtbare) beestjes kunnen er niet allemaal simpelweg afgespoeld worden
 • Voedsel koken heeft veel voordelen. Italiaanse wetenschappers hebben aangetoond dat bijvoorbeeld gekookte of gestoomde worteltjes, broccoli en courgette meer antioxidanten zoals vitamine C en carotenen bevatten, dan rauwe. En ook in warme tomaten zit meer kankerwerend lycopeen (in saus of ketchup bijvoorbeeld) dan wanneer je ze puur natuur opeet. Carotenoïden zijn in vet oplosbare antioxidanten en spelen een belangrijke factor in de gezondheid van de mens. Recent zijn de mogelijk beschermende factoren van carotenoïden voor ernstige ziekten zoals kanker, hartziekten en oogziekten ontdekt.
 • Het kookproces creëert nieuwe stoffen die de gezondheid bevorderen, zoals het ss- ioon, een krachtige anti-kankerstof. Labotesten tonen ook aan dat gekookte, gestoofde of gestoomde groenten, veel beter dan rauwe, in staat zijn schade aan de genen te voorkomen.
 • De symptomen veroorzaakt door het eten van rauwkost werden reeds in 1999 beschreven en gepubliceerd in een onderzoeksrapport van de Duitse interniste Dr. Ulrike Gonder. Daarin schrijft zij:’De symptomen die door rauwe plantenkost veroorzaakt worden, gaan van winderigheid over zware darmschade tot het uitblijven van de menstruatie toe. Ook tanderosie, gewrichtsschade en reumapijnen kunnen hier optreden. Zelfs de antibiotica-resistente bacteriën geraken vooral via rauwkost in het lichaam.’
Share.

1 reactie

 1. Pingback: Rauwkost moet zwemmen. Tip van de week 15 - Nathaliekriek.nl

Laat een reactie na