Vreemdgaan

0

Vreemdgaan ligt vandaag werkelijk binnen ieders bereik. Vooreerst door de alomtegenwoordigheid van de vrouw op de werkvloer, gekoppeld aan haar financiële onafhankelijkheid. Verder door de komst van de mobiele telefoon en het internet. Deze opties maken het openlijk en stiekem contact leggen met potentiële partners, vandaag verontrustend gemakkelijk. De Leuvense psycholoog en relatiespecialist Alfons Vansteenwegen bevestigt dat steeds meer mensen vandaag vreemdgaan. Sommige bronnen beweren dat 80% van de mensen met een vaste band op één of ander tijdstip in hun leven vreemdgaan. Wat men ook beweert: exacte cijfers betreffende overspel zullen uiteraard nooit ofte nimmer bekend raken. Ter zake nu: stel dat je erachter komt dat je vaste partner je bedriegt of bedrogen heeft. Wat doe je eens deze kennis als een emotionele bom bij jou is ingeslagen?

 

Wat te doen als je partner vreemd ging of gaat

  • Doe niets zolang je niet enigszins tot rust gekomen bent. Trek zeker voldoende tijd uit om tot rust te komen, al duurt het een paar weken of maanden. Zo vermijd je impulsieve beslissingen waar je achteraf spijt kan van krijgen. Denk hier maar aan het direct op straat zetten van je partner. Of het bellen van degene (of zijn/haar partner)waarmee jouw partner vreemd ging, of andere instant wraakacties.
  • Jij hebt rechten, gebruik die. Als bedrogen partij heb je het recht je woede te uiten tegenover je ontrouwe partner. Je hebt het recht tijd voor jezelf op te eisen. Je hebt ook het recht je partner op bepaalde dagen en uren uit je leefwereld te verwijderen. Maar laat desgewenst wel weten dat dit enkel tijdelijk is. En dat je daarna de voor jou belangrijke punten in deze zaak samen wilt bekijken/bespreken. En tot slot: je hebt het recht te bepalen wat en hoeveel je wilt beluisteren over de affaire die jullie relatie en jouw leven overhoop haalde.
  • Probeer tijdens die afkoelingsperiode de hele zaak objectief te bekijken. Schep daartoe afstand tussen jezelf en wat er gebeurd is. Behandel je verhaal als was het dit van iemand die jij graag ziet en die jou om advies komt vragen. Of ga in je makkelijkste zetel zitten. Doe een dekentje om en hou de chips plus je favoriete drankje bij de hand. Start nu jouw film en draai wat er gebeurd is af in gedachten. Meermaals indien nodig, tot je voelt dat je afstand kan beginnen nemen van wat je overkwam.
  • Vertel wat je meemaakte aan een paar vertrouwelingen. Je bent nu echt wel toe aan steun en begrip. Slik dus je trots in en deel je verhaal met hen die het echt goed met je menen. Ze kunnen je helpen bij het ventileren van je spijt, verdriet, woede en vernedering. Luister naar hun advies, want dat zullen ze je met liefde en overtuiging geven. Maar doe uiteindelijk enkel dat waar jij je goed bij voelt. Dit gaat om jouw relatie, jouw leven. Vergeet dit niet.
  • Zoek uit wat er verkeerd is gelopen en steek daarbij moedig de hand in eigen boezem. Dit onderzoek is belangrijk. Niet enkel indien jij je partner nog een kans gunt, maar evengoed indien je de relatie voor bekeken houdt. Als je zicht krijgt op wat er verkeerd liep en op jouw aandeel in de situatie, heb je een belangrijke levensles geleerd. De kennis omtrent de valkuil in je huidige band kan jullie relatie enkel beter maken. Stap je op? Dan zal deze kennis je in een volgende relatie zeker van pas komen.
  • Bereid je voor op een lange periode van emotionele ups en downs. Enkel de tijd heelt alle wonden. Dus je spijt, woede, onmacht en bezorgdheid en vernedering zullen gegarandeerd nog een poos aanslepen. Evenals je schuldgevoelens plus het gevoel verraden te zijn. En ze zullen dus regelmatig en onverwacht de kop opsteken. Onderdruk deze emoties niet. Laat ze toe maar zoek naar manieren om je te ontladen zonder het schuldgevoel bij je overspelige partner telkens weer aan te zwengelen. Terug solo? Dan lukt woede en verdriet ventileren makkelijker. Zorg er in dit geval wel voor dat je uit de negatieve spiraal raakt. Dit teneinde je opnieuw open te kunnen stellen voor een potentiële partner.
  • Blijf oude koeien niet eindeloos uit de sloot halen. Zet er een rem op. Na een bepaalde periode dien je het emotioneel restant van de affaire van je partner een plaats te geven en op te bergen. Dat restant zal er altijd zijn en indien gewenst, kan je dat schuifje open trekken. Maar doe het liefst niet te vaak. Raakt de zaak maar niet verteerd? Zoek dan deskundige hulp. Sta niet toe dat jouw leven aan kwaliteit inboet door een meestal hormonaal gestuurde scheve schaats van je partner. Daar zijn jij en het leven te kostbaar voor.

Meer over dit onderwerp lees je in:
Verzoening na vreemdgaan

Share.

Laat een reactie na