tapenade van zongedroogde tomaten – recept

0

Onderstaand recept van tapenade van zongedroogde tomaten is heel lekker en leent zich tot verrassende toepassingen. Deze tapenade is een van de vele dikke koude sauzen die hun oorsprong vinden in de mediterrane keuken.
Intussen heeft ze vlotjes haar weg gevonden naar de keukens van de rest van de wereld waar ze volop gebruikt en gesmaakt wordt. Dit dankzij haar pittig karakter en veelzijdige bruikbaarheid.

dit heb je nodig:

• 3 takjes basilicum
• 1 teentje knoflook
• 200 gr halfgedroogde tomaten, waarvan je de olie verwijdert.
• 1 Chavrouxkaasje of eenzelfde hoeveelheid Philadelphia natuur
• 1 grote soeplepel plattekaas
• 15 a 20 ontpitte groene olijven
• 1 eetlepel olijfolie extra vierge
• zout

zo maak je het

  • Doe de look, de olijven, de uitgelekte, half gedroogd tomaten en de basilicum in de mengbeker van je keukenrobot.
  • Maal alles fijn.
  • Spatel het mengsel naar beneden en controleer of alles wel degelijk fijn gemalen is.
  • Voeg dan de Chavroux of Philadelphia, de plattekaas en de olijfolie toe.
  • Laat je keukenrobot opnieuw draaien tot je een homogeen mengsel bekomt.
  • Werk af met fleur de sel (of een ander soort zout dat je in huis hebt).

Geen keukenrobot voorhanden?
Gebruik dan de mixer om alles glad en fijn te malen. Gezien een mixer geen keukenrobot is, is het aan te raden de look eerst te pletten en de tomaten, de olijven en de basilicum eerst in stukjes te snijden.

zo serveer je deze tapenade

  • Als borrelhapje of snack voor de kleine trek op bruscetta, stokboord en toastjes.
  • Door pasta of gekookte granen geroerd. Hier blijkt ze een ware en gezonde smaakmaker te zijn.
  • Als broodbeleg. Op sandwiches bijvoorbeeld, olijfbroodjes en plat brood zoals Turks brood.
  • Geeft ook pit aan sauzen en soepen.
  • Kan gesmaakt worden als dressing in een salade (dan moet je er iets meer olie bijvoegen zodat het wat vloeibaarder wordt).
  • Ze laat zich verder prima verwerken in quiches en pizza’s. Dus: zeker het proberen waard!
Share.

Laat een reactie na