kurkuma

0

Kurkuma, knoflook en fenegriek zijn drie krachtige kruiden die ons langer gezond en vitaal kunnen houden. Vandaag belicht HetBlad de essentie van Kurkuma. De lucht die we inademen is vervuild. Het water dat we onder allerlei vormen tot ons nemen, is dat vaak evenzeer. Onze lichamen zijn vervuild en verzwakt door overvoeding of ondervoeding en door de consumptie van teveel gedenatureerd voedsel. Ook door een teveel aan nutteloze, ons zomaar opgedrongen prikkels. Oude en nieuwe ziektes, allergieën en fobieën, slapeloosheid, eetstoornissen en depressie maken steeds meer slachtoffers. Kortom: de vervuiling is algemeen en bovendien onrustwekkend. Rest de vraag: hoe gaan we hiermee om?

hoe kunnen we ons lichaam sterker maken?

Ja, wat kunnen we nu zelf doen om ons lichaam, onze belangrijkste tool op aarde, sterker te maken?
Zeker voldoende rust inbouwen en voldoende drinken. Dat is de eerste suggestie. Water geeft alle lichaamsfuncties een duwtje en is tevens een uitstekend transport- en schoonmaakmiddel. Verder dienen we gezond, gevarieerd en eenvoudig te eten. Op ons bord moet volwaardig voedsel liggen dat aangepast is aan onze persoon en levenswijze. En natuurlijk kunnen we nog een tandje bijsteken via het regelmatig gebruik van kruiden die het zuiveringsproces ondersteunen en activeren.
Met de info over de tot dusver ontdekte therapeutische bestanddelen in knoflook, curcuma longa en fenegriek, kan een boek worden gevuld. Maar wij moeten het gedwongen beknopter houden. Daarom volgt hier een kort overzicht van het actieterrein van deze drie prachtige kruiden.

kurkuma of geelwortel

We starten met Kurkuma of geelwortel. Er bestaan wel tachtig verschillende soorten kurkuma. Het belangrijkste bestanddeel van kurkuma is de stof “curcumine” die therapeutisch op diverse terreinen kan ingezet worden. De meest gebruikte en meest actieve vanuit therapeutisch oogpunt bekeken, is de “curcuma longa”. De wortel van deze plant wordt niet enkel culinair maar ook medicinaal gebruikt. Onderzoekers schreven in het Amerikaans wetenschappelijk magazine Cancer, dat “curcumine”, de werkzame stof in geelwortel, de groei van de kankercellen afremt. Dit onder andere bij prostaat-, borst- en alvleesklierkanker en bij hersentumoren.

Wetenschappelijk onderzoek wees verder uit dat curcuma longa:

 • Zorgt voor ontgifting van het lichaam. Het kan zelfs zware metalen uit het lichaam verwijderen. “Curcumine” werkt als krachtige antioxidant, vooral op onze lever. Die wordt vaak fors belast door de zware metalen die zowel voorkomen in onze moderne voeding als in de lucht die we inademen;
 • de lever, die we de belangrijkste chemische fabriek van ons lichaam kunnen noemen, versterkt en regenereert . Hoe krachtiger en gezonder onze lever is, hoe energieker en gezonder wij ons voelen;
 • helpt bij het verlagen van te hoge cholesterolwaarden;
 • bij draagt tot het verlagen van een hoge bloeddruk;
 • de bloedvaten beschermt en preventief werkt tegen aderverkalking;
 • ontstekingen afremt in spieren en gewrichten. Ideaal dus voor reumapatiënten;
 • positieve resultaten oplevert bij de ziekte van Alzheimer;
 • de bloedsuikerspiegel verlaagt (diabetes);
 • ons immuunsysteem versterkt;
 • een prima antidepressivum te blijkt zijn;
 • een gezond brein en een krachtig hart in de hand werkt.

Opgelet

Voor een optimale opname van kurkuma moet je dit kruid laten samengaan met de gelijktijdige opname van zwarte peper, gember, kwaliteitsolie of ananas.
De ideale dagelijkse hoeveelheid curcumine van de juiste kwaliteit in combinatie met bv. zwarte peper kan je kant en klaar op de markt vinden. Zoals Curcuma + piperine van Be-Life.
www.biolife.be

Share.

Laat een reactie na