knoflook (Allium Sativum)

0

Over knoflook wordt sinds eeuwen de loftrompet gestoken door mensen die het konden weten. Zo noemde Pythagoras knoflook “de koning der kruiden”, terwijl de oude Egyptenaren het kruid als heilig beschouwden en er hun eden op zwoeren. Dichter bij ons staat bijvoorbeeld Louis Pasteur. Deze wetenschapper stelde al in 1858, nadat hij knoflook in een petrischaaltje had gedaan, vast dat het kruid de omringende bacteriën vernietigde.
Met de opkomst van de wetenschap echter, werd knoflook naar de afdeling “oude volksremedies” verwezen. Misschien zat zijn beklijvende geur er wel voor iets tussen. Hoe dan ook, intussen heeft de wetenschap knoflook herontdekt en is dit kruid weer helemaal terug van weg geweest. Het krijgt nu dus de plaats die het verdient: die van een medicijn dat het lichaam zuivert en versterkt.

de kracht van knoflook

Knoflook staat sinds jaar en dag bekend om zijn versterkende en opwekkende werking en dat bevestigen de huidige wetenschappelijke onderzoeken. Knoflook zuivert, ontgift, verdooft ingewandsparasieten en voert hen daarna af. Knoflook vernietigt ook bacteriën (zie boven, Pasteur) en is een natuurlijk antibioticum dat zijn kracht afdoend bewees tijdens lang voorbije pestepidemieën.
De apothekers L. Vandenbussche en P. Braeckman brachten knoflook onder bij de bloeddrukverlagende middelen. Dat lezen we in hun boek: “Gebruik van farmaceutische & volkse geneeskruiden”. Daarnaast schrijven de heren dat knoflook de klieren van het spijsverteringsstelsel stimuleert en antibacterieel inwerkt op de darmflora. Knoflook wordt volgens hen vooral aanbevolen tegen rottende stoornissen van de spijsvertering en tegen darminfecties. Ook werkt knoflook galdrijvend en heft het leverkrampen op.

actieterrein van knoflook

Hieronder volgen de meest in het oog springende en bewezen eigenschappen van knoflook.
Knoflook:

  • zuivert en ontgift
  • bevordert de galafscheiding
  • zet de bloedvaten open en houdt ze jong (gaat dus aderverkalking tegen)
  • versterkt het hart
  • haalt hoge bloeddruk naar beneden
  • stimuleert de volledige bloedsomloop
  • verdrijft wormen en slijmen
  • verdrijft aarsmaden
  • bevordert de complete spijsvertering
  • herstelt het evenwicht in de darmen
  • vergroot onze weerstand (immuunsysteem)
  • vermindert menopauzeklachten
  • bestrijdt astma
  • wordt ook aanbevolen ingeval van bloedarmoede en herstel

hoe knoflook gebruiken

  • Vers,
    maar dan met mate. Want niet elke spijsvertering is bestand tegen de agressieve kracht van rauwe knoflook die de maagwand kan aantasten. Volgens wijlen Mellie Uyldert* (Nederlandse astrologe en kruidenkundige) primeert kwaliteit op kwantiteit. Zeker als je zo’n sterk kruid als knoflook gebruikt. Volgens Uyldert volstaat het om de kom waarin je de sla doet of de kookpot waarin je groenten kort stooft/smoort, grondig in te wrijven met een doormidden gesneden teentje knoflook. Dit is voldoende om te genieten van de heilzame eigenschappen van knoflook. Zeker indien dagelijks herhaald.
  • Fijn gesnipperd en gedurende 20 minuten afgetrokken in kokende melk. Dan zeven en de melk langzaam opdrinken.
  • Gestoofd,
    samen met een groente,in een groentemix, een soep of gerecht.
  • Als pil
    Het eenvoudigste is natuurlijk om regelmatig een lookpil in te nemen. Het merk Kyolic bijvoorbeeld brengt lookpillen op de markt die een fermentatieproces van wel 20 maanden achter de rug hebben. Resultaat: een zeer actief concentraat dat de vertering niet belast en volkomen reukloos is.

*Het gebruik van farmaceutische en volkse geneeskruiden. L. Vandenbussche (apotheker) en dr. P. Braeckman (apotheker en hoogleraar R.U.G.) Uitgegeven in eigen beheer.
*Lexicon der geneeskruiden. Mellie Uyldert. Uitgeverij De Driehoek, Amsterdam.

Share.

Laat een reactie na