Valentijn

0

Het is weer zover: de Valentijnsgekte nadert met rasse schreden. Dat betekent dat we hoe dan ook en volledig ongevraagd, overstelpt zullen worden met attributen voor een geslaagde Valentijn. Valentijn, dat wellicht ook dit jaar, een van de commerciële hoogtepunten zal vormen van de liefde. Of wat voor liefde moet doorgaan.

de oorsprong van Valentijnsdag (of Saint-Amour)

De naam Valentijn verwijst naar de heilige Valentinus, een geestelijke die leefde in de 3de eeuw na Christus. Volgens sommige bronnen leefde hij in Rome, volgens andere in Terni. Volgens de ene bron was hij een bisschop, terwijl andere bronnen hem een broeder noemen. Hoe dan ook, die Valentinus was er heilig van overtuigd dat de liefde alles overwint.
Zoals verwacht,doen er verschillende versies de ronde omtrent de oorsprong van Valentijnsdag.
In de ene versie zegende Valentinus bijvoorbeeld, geheel tegen de keizer!ijke wetten in, het huwelijk in van een heidens soldaat en een christelijke vrouw. Waarna ook andere gemengde paren zich bij de geestelijke aanboden om in de echt verbonden te worden. In een andere versie zegende hij, alweer tegen de keizerlijke wetten in, het huwelijk in van soldaten. In die tijd was het verboden soldaten in de echt te verbinden. Men ging er toen immers van uit dat vrijgezellen sneller bereid waren te sterven op het slagveld, dan gehuwde mannen.
Hoe dan ook, uiteindelijk liet de toenmalige Romeinse keizer Claudius II, Valentinus martelen en daarna onthoofden. Niet enkel omwille van het bovenstaande, maar ook en vooral omdat hij weigerde het christelijk geloof af te zweren. Het was pas in 496 dat Paus Gelasius I, 14 februari uitriep tot de dag van de heilige Valentinus.

Valentijnsweetjes

 • Geschreven Valentijnswensen en –groeten gaan terug tot de 15de eeuw. Sindsdien is deze gewoonte behouden gebleven. Ze kende echter een steile opmars in de jaren negentig van de vorige eeuw. Toen werd vanuit de Angelsaksische landen, Amerika op kop, de echte, harde commercialisatie van Valentijn ingezet. Waarna Europa en de rest van de wereld, stapsgewijs volgden.
 • In Amerika worden met Valentijn, momenteel circa 1 biljoen Valentijnskaarten (post + digitaal) verstuurd. Daarmee eindigt Valentijn op de 2de plaats na Kerstmis, qua verstuurde wensen.
 • Als het regent in Amerika, druppelt het bij ons. Nog steeds,ja. Want hier, in de lage landen,loopt het echt niet zo’n vaart. Een rondvraag in nuchter Nederland leidde tot de vaststelling dat ruim 80 procent van de mannen (van alle leeftijden) niet van plan is af te dokken of moeite te doen voor de partner op Valentijn. Gelukkig zit de helft van de Nederlandse vrouwen daar ook niet op te wachten.
 • Het gros van de Belgen laat zich al evenmin opjutten door dat obligaat en opgeklopt Valentijnsgevoel.
  In België gaat ruim de helft van diegenen die Valentijn vieren op 14 februari lekker romantisch tafelen in een restaurant, terwijl de rest Valentijn gezellig thuis viert met een speciaal etentje. De helft van de feestvierders kiezen die dag voor champagne of schuimwijn. Tot slot: 60% van de Belgische aanhangers van Valentijn (zowel mannen als vrouwen) besteedt circa €100 aan het cadeau voor de geliefde.

Kijk uit met Valentijn

Heb je een geheime liefde waarmee je het op Valentijn gezellig wil maken? Kijk dan uit. Naar het schijnt komen detectives gewoon handen te kort met Valentijn. En zelfs de dagen erna, want niet iedereen pikt het als de partner net op Valentijn zegt dat hij/zij moet overwerken. Of net dan de koffers moet pakken voor bijvoorbeeld een tweedaagse zakentrip. Daarom wordt het feestmoment vaak naar één tot twee dagen later verschoven.
Is het je toch gelukt om stiekem je verboden liefde te zien op Valentijn? Gooi dan vooruitziend eventuele bewijzen van etentjes of een B & B of hotelverblijf, meteen erna weg. Niet thuis natuurlijk,maar ergens onderweg. Want onoplettendheid kan de argwaan van je vaste partner aanzwengelen en in een catastrofe doen eindigen.

Valentijn voor singles

Hier volgen toch enkele tips om Valentijn, de hoogdag der liefde, op een aangename manier door te komen, vooral als je recent opnieuw single bent.

 • Stuur een Valentijnswens naar hen die je graag ziet. Bepaalde vrienden bijvoorbeeld, buren en/of familieleden. Vriendschap is liefde zonder seks, maar blijkt uiteindelijk vaak veel duurzamer en waardevoller in het leven. En vergeet het gezegde niet: beter een goede buur dan een verre vriend. Wees dus kwistig met dankbetuigingen aan en kleine attenties voor hen, die volgens jou een bloemetje of pluim verdienen.
 • Denk je nog regelmatig met een goed gevoel terug aan een ex? Weet je met zekerheid dat hij of zij momenteel single is? Wat weerhoudt je er eigenlijk van om samen eens gezellig te tafelen, bij te praten en herinneringen op te halen? De kans zit er dik in dat je nadien met een warm gevoel huiswaarts gaat.
 • Dat geldt evenzeer voor vrienden of vriendinnen, al dan niet single. En al dan niet wat uit het oog verloren. Gezellig samen tafelen en bijpraten, bezorgt jullie gegarandeerd een prima Valentijn. Bouw een feestje en geniet samen.
 • Last but not least: verwen jezelf.

en tot slot

 • Bezoek Facebook waar Valentijn dit jaar de ether in gaat met de slogan: Valentijnsdag zal dit jaar “happy single day” zijn.
 • Of bekijk via Google hoe singles Valentijn kunnen vieren in de verschillende Vlaamse provincies.
Share.

Laat een reactie na