Helen Fisher: waarom en hoe we verliefd worden…

0

Wij mensen, worden allemaal wel eens overvallen door een verliefdheid. Velen stellen zich dan ook de vraag: waarom juist op hem of haar? “Lovedoctor” Helen Fisher heeft op die vraag een antwoord klaar.

Omtrent Helen Fisher

Dr. Helen E. Fisher (°1945) is een Amerikaanse antropologe. Ze is als professor verbonden aan de Rutgers University ( de grootste openbare universiteit van de staat New Jersey). Fisher verricht er onderzoek naar het menselijk gedrag en meer bepaald naar de seksuele en/of romantische aantrekking tussen mensen. Jaren van observatie en diverse boeken later, is Helen Fisher uitgegroeid tot de meest gezaghebbende expert inzake het mechanisme van liefde en (seksuele) aantrekking. Ze wordt dan ook terecht de “lovedoctor” genoemd.

Aantrekkingskracht berust op hormonen

Volgens “liefdesdokter” Helen Fisher is het duidelijk dat we niet kiezen op wie we verliefd worden. Twee mensen kunnen bijvoorbeeld op papier heel veel eigenschappen bezitten waarnaar de ander op zoek is. Of, ze kunnen aan de telefoon en vooraleer elkaar te ontmoeten, verbazend vlot met elkaar praten. En toch…als die twee elkaar dan eindelijk live tegenkomen is de teleurstelling vaak groot. Ontzettend groot zelfs. Omdat er tussen hen geen klik is, geen vonk, geen aantrekkingskracht. Begrijpe wie het kan, maar zo loopt het dikwijls. Rest hierbij de vraag: hoe komt dat? Lovedoctor Helen Fisher heeft alvast een antwoord klaar. Zij beweert dat de aantrekking tussen twee mensen vooral een chemische kwestie is. Het draait hier immers allemaal om minuscule maar krachtige stofjes die hormonen of neurotransmitters genoemd worden.

Dopamine, testosteron, oestrogeen en serotonine sturen verliefdheid

Helen Fisher testte haar methode uit op duizenden mensen. Dit proefondervindelijk onderzoek garandeerde haar dat ze op het juiste spoor zat. Anders gezegd: dat de hierboven genoemde hormonen/neurotransmitters inderdaad bepalend zijn voor de aantrekkingskracht tussen twee mensen. Dopamine, testosteron, oestrogeen en serotonine komen uiteraard in wisselende hoeveelheden voor in elk menselijk wezen. De individuele combinatie van deze stoffen in het lichaam, bepaalt tot wie we wel en niet aangetrokken worden. En vooral: wat we zoeken in een ander en voor wie we dus ogenblikkelijk vallen. Sindsdien verkondigt Helen Fisher met een gerust hart dat deze chemische stofjes de verliefdheid bepalen. Ze deed dat ondermeer in haar boek: “Waarom hij, waarom zij?”

Vier stofjes, vier liefdestypes: verkenner, bouwer,regelaar en onderhandelaar

Fisher hanteert de volgende typologie:

  • Het hormoon dopamine overheerst in “de verkenner”.
  • Het hormoon serotonine overheerst in “de bouwer”.
  • Het hormoon testosteron overheerst in “de regelaar”.
  • Het hormoon oestrogeen overheert in “ de onderhandelaar”.

Uiteraard vertonen we allemaal een unieke mix van deze vier hormonen en dus van deze vier types. Toch stellen we vast hoe ber ij het gros van de mensen doorgaans twee types uitspringen. Het eerste of primaire type en het tweede (of secundair type) Vanuit deze 2 types komt al of niet een bijna niet te weerstane aantrekking met een ander mens tot stand. Die verbinding leidt veelal tot een intieme relatie.

Zin om te weten hoe jij in elkaar zit volgens de bevindingen van dr. Fisher?

Surf dan naar www.helenfisher.com en kies daar de optie “chemistry.com”.
of
doe de test via: http://www.karinaderuyck.be/relaties/de-helen-fisher-test/

Nog interessanter wordt het als ook je partner de test doet. Dan kunnen jullie bekijken in hoever de conclusies van dr.Fisher met jullie waarheid stroken of…net niet.

Share.

Laat een reactie na