Het wordt de hoogste tijd dat vooral Belgische vrouwen meer aandacht gaan besteden aan hun gewicht en gezondheid. Via een gezonde levenswijze uiteraard. En dat is en blijft moeilijk omdat we de verkeerde eet- en drinkgewoonten al heel vroeg als normaal beschouwen.
Deze vaststelling volgt op een recente studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die voorspelt immers dat Europa rond 2030 zal getroffen worden door een obesitasepidemie. En als we met zijn allen niet onmiddellijk ingrijpen, zal België het land worden met de dikste en zelfs de meest obese vrouwen. Want hou je vast: 89 procent van onze vrouwen ouder dan 18, zullen dan een BMI hebben van meer dan 25 en bijgevolg lijden aan overgewicht. Gaand van een maatje meer tot obesitas. Daarmee krijgen we de twijfelachtige eer wereldleider te worden inzake een zwaarlijvige bevolking. Hierbij zullen we -zelfs al over enkele jaren- de VS als huidige recordhouder, van de troon stoten.
Omdat voorkomen beter is dan genezen, volgen hier vijf vermageringstips die je tegelijk slanker en gezonder zullen maken én houden.
- Tip 1: Breng voldoende geduld op voor jezelf. Maak jezelf toch niet wijs dat je kan gaan voor snel en veel vermageren op korte tijd. Rome en Parijs werden evenmin op één dag gebouwd, remember? Afvallen doe je maar door vol te houden. En vooral door je levenswijze te veranderen. Dag in, dag uit. Wees dus niet te veeleisend voor jezelf, want daar word je alleen maar ongelukkig van. Waarna je de neiging hebt op te geven. Het is beter om stapsgewijs naar je doel toe te werken. Eerst ga je voor een gewichtsverlies van bijvoorbeeld 3 tot 5 kg. Als dat lukt en indien nodig, kan je dit herhalen. Dat is realistischer dan het groot te zien en te denken: over pakweg drie maanden moet ik twintig kg kwijt zijn geraakt.
- Tip 2: Gebruik je niet-dominante hand bij het eten. Jawel. Gehoord in “De zoete inval”, het wekelijks lach- en raadspelletje gepresenteerd door radio-en teeveecoryfee Luc Appermont, bijgestaan door een wisselend team bijdehands en jolige BV’s. De Universiteit van Zuid Californië is er via een studie achter gekomen dat veranderingen in de omstandigheden waarin je doorgaans eet, leidt tot minder eten. En op termijn dus tot een gewichtsverlies. Voorbeeldje? Als je tijdens “Iedereen beroemd” altijd met je rechterhand chips, popcorn, koekjes of nootjes in je mond stopt, volstaat het om dat in het vervolg met je linkerhand te doen (of omgekeerd). Op die manier wordt de hoeveelheid die je naar binnen werkt met 30% vermindert. En verlies je spelenderwijs, al etend nog wel, ettelijke kilo’s. Het proberen zeker waard.
- Tip 3: Neem voldoende calcium op uit je voeding. Je lichaam heeft iedere dag voldoende calcium nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Dagelijks voldoende calcium opnemen, maakt je botten en tanden sterker en is bovendien goed voor je bloeddruk, je zenuwstelsel en je spieren. En het ook belangrijk: met voldoende calcium blijf je gemakkelijker op het juiste gewicht. Gezonde calciumbronnen zijn bijvoorbeeld: broccoli, pak choi, rucola, tofu, sesamzaad, amandelen, bonen, peulvruchten, vijgen en boerenkool.
- Tip 4: Bouw een resultaatgerichte routine op. Denk daarbij aan: traag en aandachtig eten en goed kauwen. Stop met eten van zodra je boert of als je maag voor driekwart gevuld is. Eet een portie groenten bij de lunch. Kies voor een stuk fruit of een gezond soepje als tussendoortje. Eet een kommetje soep vooraleer je middag- of avondmaal te nuttigen, zo eet je gegarandeerd minder. Neem de trap in plaats van de lift. Stap naar het station. Ga dagelijks 20 minuten de hometrainer op of ga twintig minuutjes fietsen. Laat dagelijks de hond uit. Ga te voet of met de fiets naar de buurtwinkel. Bijt op je tanden, want het kan een paar weken duren vooraleer je nieuwe gewoontes routine zijn geworden.
- Tip 5: Beperk de inname van alcohol en frisdrank. Zowel alcohol als frisdrank lopen lekker naar binnen maar zijn en blijven caloriebommen. Daarnaast plegen ze steevast een aanslag op je lijf en gezondheid. Alcohol bijvoorbeeld remt de leverwerking en vernietigt per consumptie een pak hersencellen, Ook belemmert alcohol de opname van foliumzuur in je lichaam. Foliumzuur is een vitamine uit de B-groep die onder andere een rol speelt bij de opbouw van ons DNA en onze lichaamscellen. De lever van vrouwen is kleiner dan die van mannen. Daarom ligt de grens bij vrouwen op 1 glas per dag, terwijl mannen 2 consumpties per dag kunnen hebben. 250ml licht bier, frisdrank of cola, fiets je in een kwartier van je af. Voor 200 ml wijn of een flesje Breezer wordt dat algauw een half uur. Een (inderdaad lekkere) Irish coffee tenslotte, raak je maar kwijt door één uur op de trappers te duwen. Sterkte!