Politiek bedrijven

0

Politiek bedrijven is volgens de één een kwestie van behendigheid en volksverlakkerij. Volgens anderen is het touwtrekkerij tussen een verzameling opgeblazen ego’s. Nog anderen bestempelen politici als geroutineerde zakkenvullers en opportunisten.
Hoe dan ook, het doel van “politiek bedrijven” zou moeten zijn: de harmonie bewaren tussen al wat leeft, en dit in de meeste ruime zin van het woord. Dat wil zeggen dat goed bedreven politiek het evenwicht probeert te handhaven tussen mensen onderling en tussen de mens en het milieu. De manier waarop politici door de eeuwen heen hun functie hebben uitgeoefend, is helemaal zichtbaar in de huidige stand van zaken en die is: planetaire chaos.

De taak van een politicus

Het is dus van het grootste belang dat de politicus, die tenslotte een leider is, over voldoende bewustzijn en liefde beschikt om zijn taak als dienaar optimaal te kunnen invullen. Want politici zijn eerst en vooral dienaren van hun medemens, volk en land. Ze zijn er om stormen te bedwingen en om de zwakkeren te beschermen (ook tegen zichzelf) en hen aan te moedigen bij het zoeken naar hun levenstaak. Politici zijn er dus voor de bevolking en niet andersom, waar het nogal eens op neerkomt.

Profiel van de doorsnee politicus

In deze wereld van dualiteit kunnen politici, net als iedereen, twee kanten uit. Ofwel kiezen ze louter voor zichzelf, ofwel voor het algemeen belang. Helaas weten we allemaal dat heel wat politici zonder al te veel scrupules voor het eerste kiezen. Een gedeelte van hen begint wel hoopvol en vol idealisme aan de politieke taak, maar wordt algauw geconfronteerd met de harde realiteit van de politieke jungle. Met als gevolg dat politiek bedrijven afglijdt naar machtsmisbruik, corruptie, egotripperij en materieel gewin. Vooral machtsmisbruik blijkt een taai virus te zijn dat ganse bevolkingsgroepen in een neerwaartse spiraal kan zuigen. Anders gezegd: niet alle mensen zijn voldoende plichtbewust en daartoe behoren evengoed de politici. De werkelijke oorzaak van deze realiteit is dat onze machthebbers vaak onvoldoende innerlijke harmonie bezitten. Innerlijke harmonie ontstaat vooreerst wanneer er voldoende liefde aanwezig is in de leider die een goed politicus toch altijd moet zijn. En verder hebben we het hier ook over het harmonisch samengaan van de vrouwelijke, voelende kant en de mannelijke, krachtige en doortastende kant in het innerlijk van de politicus. De aanwezigheid van “liefde en innerlijke harmonie” onderscheidt de echte politieke leiders van de talloze wannabe’s.

De meeste politici zijn in deze 21ste eeuw overduidelijk (nog) niet in staat om harmonie in zichzelf en vandaar om zich heen te realiseren. Want zo binnen, zo buiten. De uiterlijke omstandigheden (planetaire chaos) zijn uiteraard de reflectie van de innerlijke toestand van hen die de wereld regeren.

De relatie politiek-universele wetten

Veel bewindslieden houden onvoldoende rekening met de universele wetten. Of men erin gelooft of niet, doet niets ter zake. Want in werkelijkheid blijft alles en iedereen er voortdurend aan onderhevig.
Denk hierbij vooral aan:

  • De wet van wederkerigheid. Wie disharmonie veroorzaakt, stuurt die energie met verhoogde kracht de buitenwereld of de maatschappij in. Helaas keert die energie, verhoogd met de vibraties van de maatschappij, met extra kracht terug naar de afzender. Dit boemerangeffect kan diverse vormen aannemen. Denk hierbij aan chantage, persoonlijke bedreigingen, geweldpleging op de politicus of zijn familieleden, ontzet worden uit zijn/haar ambt, etc. Anders gezegd: zij die anderen misleiden, bewerken vroeg of laat, vooral hun eigen ondergang.
  • De wet van harmonie. Ontwikkelt precies dezelfde kracht als de wet van wederkerigheid, maar dan in positieve zin. Hier wordt de weg van machtsmisbruik en de niet te stillen honger naar méér, verlaten. De geïnspireerde leider/politicus beseft dat hij of zij vooral moeten samenwerken met bewuste, geëngageerde medewerkers teneinde het herstel in alle sectoren op gang en tot stand te brengen. Helaas klinkt de stem van dergelijke politici meestal als die van een roepende in de woestijn.

Gezien politici, mondiaal gezien, te weinig rekening houden met bovenstaande feiten en hun verantwoordelijkheid slechts gedeeltelijk of niet opnemen, worden de tijden steeds meer oncontroleerbaar. De geringe flexibiliteit en innerlijke harmonie van bewindslieden overal ter wereld, bewijst dat ze de bestaande structuren niet kunnen of willen verlaten. Hardnekkig blijven vasthouden aan het oude stramien betekent dat ze niet opgewassen zijn tegen de noden van de nieuwe tijd. Politici dienen de juiste visie en maturiteit te ontwikkelen en ernaar te handelen. Enkel op die manier kan de huidige verwarring omgebogen worden naar een klimaat waarin iedereen in een gezond milieu menswaardig kan leven.

En laten we tot slot niet vergeten wat P.F. Drucker zei: “Management is de dingen goed doen. Leiderschap is goede dingen doen.”

Share.

Laat een reactie na