Koppels scheiden of gaan nu vaker uiteen dan ooit voorheen. Dat betekent ook dat het aantal singles evenredig stijgt. In Vlaanderen zijn er momenteel circa 850.000 mensen single. Nederland telt grofweg zo’n 2,3 miljoen alleenstaanden. Het gevolg van die werkelijkheid is dat mensen van alle leeftijden massaal gaan daten en dat er sowieso veel nieuwe relaties (zullen) gevormd worden. Zowel mannen als vrouwen zijn echter vaak onzeker over de slaagkans van die nieuwe relatie. Vooral indien er nog inwonende kinderen zijn. Jonge kinderen, pubers én/of jongvolwassenen tot zelfs volwassen kinderen toe. Omdat ze beseffen hoezeer kinderen een nieuwe (én een bestaande) relatie zwaar kunnen hypothekeren. Mensen vragen zich dan daarom ook af: hoe pak ik dit het best aan.
Omdat geen twee mensen gelijk zijn, betekent dit ook dat geen twee relaties gelijk zijn. Tel daar nog bij dat elk kind anders is. Vandaar dat praktische tips aanbieden in verband met een dermate uniek en complex gegeven, uiteraard niet gemakkelijk is. Toch zijn volgende suggesties zeker het overwegen waard.
Tijdens de eerste date
Voel jij je aangetrokken tot je datingpartner tijdens de eerste date? Vermoed je dat het wederzijds is? Speel dan meteen open kaart Breng hem of haar op de hoogte van het aantal kinderen dat je hebt. Ook van hun leeftijd en van het feit of ze al dan niet inwonend zijn. Maar… vermijd het voorlopig er verder over uit te weiden.
Voel jij je niet aangetrokken tot je datingpartner? Wees dan spaarzaam met privé-informatie en beperk je overwegend tot luisteren naar wat je partner zoal te vertellen heeft. Ga daarin mee. Want je privéleven uit de doeken doen aan iemand die je zo goed als zeker nooit meer zal zien, dient nergens toe. Tenzij…je de ander even als praatpaal wenst te gebruiken, wat in de praktijk vaak voorkomt.
Besluiten jullie elkaar beter te leren kennen?
- Neem dan eerst voldoende tijd om je toekomstige partner in je eentje te verkennen. Het gaat hier tenslotte eerst en vooral om jullie beiden. Jullie en niemand anders, zijn de hoofdpersonages in dit verhaal.
- Probeer er tijdens die verkennende fase achter te komen hoe hij/zij echt staat tegenover inwonende -of regelmatig inwonende- kinderen.
- Positief? Bereid je kinderen dan langzaam voor op een ontmoeting met hem of haar.
- Observeer zijn/haar gedrag in aanwezigheid van zijn/haar eigen kinderen én van jouw kinderen. Leer je toekomstige partner op die manier weer een beetje beter kennen.
- Indien de relatie gunstig evolueert, kan jij je partner en je kinderen vaker samenbrengen.
- Het is belangrijk hen ook wat tijd met elkaar te gunnen, zonder dat jij er voortdurend bij bent. Vooral ingeval je nog jonge kinderen of pubers hebt. Zo kom je aan de weet of ze het echt goed met elkaar kunnen vinden. Dat hoor je wel naderhand van hem of haar. En van je kinderen.
- Besef dat een band vormen tussen je partner en je kinderen, tijd vraagt. Veel tijd. Wees dus bereid dit belangrijk gegeven ook de nodige tijd te geven. Dit alles uiteraard, indien het soort relatie dat jullie op het oog hebben, deze insteek waard zijn.
- Accepteer de mogelijkheid dat de band tussen je partner en je kinderen (en/of tussen jou en de kinderen van je partner) nooit echt goed zal worden. Leer ermee leven.
- Vergeet niet dat een eerste plaats zelden probleemloos kan gedeeld worden. Tenzij dan in je hart, maar we worden vaker geconfronteerd met de praktische kant van het leven. Ofwel staan je kinderen op plaats één ofwel de partner. Je zal, hoe dan ook, meer dan eens een moeilijke keuze moeten maken. Kies je voor je kinderen of voor je nieuwe relatie/partner? Wees dus voorbereid. Besef waar je aan begint. Weet wat je wilt. Bepaal wat het belangrijkst is voor jou.
- Alles wat hierboven vermeld staat, is natuurlijk eveneens van toepassing als je partner nog inwonende kinderen heeft.
- Hebben jullie beiden nog inwonende kinderen, dan wordt de situatie complexer. Want ook jullie respectievelijke kinderen -volledig of gedeeltelijk inwonend- moeten voldoende overweg kunnen met elkaar. Maar in deze situatie zal het begrip tussen jou en je partner omtrent problemen die verband houden met of veroorzaakt worden door de kinderen, doorgaans groter zijn. Wat zeker een pluspunt is.
Is misschien ook interessant
Boemerangkinderen