Hoe voedselbesmetting vermijden tijdens het winkelen

0

In werkelijkheid vecht ons lijf, dat high tech is van een superieure orde, veel vaker dan we beseffen tegen besmet voedsel dat we hebben gegeten. Het goede nieuws is dat we het meestal niet eens merken. En het slechte, dat het hier helaas ook wel eens fout -tot flink fout- kan gaan. Bij de één al wat vaker dan bij de ander. En reken maar dat we het dan zullen geweten en gevoeld hebben.

Volgens deskundigen zou een derde van de voedselbesmettingen door de koper worden veroorzaakt. Dat betekent dat we zelf toch nog een vinger in de pap hebben en maar goed ook.

Alles begint bij de aankoop van het voedsel. Hier begint jouw verantwoordelijkheid. Bij het uitkiezen en aankopen van voedsel dienen wij onze zintuigen én ons gezond verstand te gebruiken. Ziet iets er niet fris uit? Ruikt iets raar of verdacht? Voelt iets slap aan? Laten liggen dan! Wees kritisch en zorg voor je gezondheid en voor die van hen waarvoor je kookt.

Waar je moet op letten bij de aankoop van voeding

  • Vermijd dat de koudeketen te lang wordt doorbroken. Dit is belangrijk voor gekoelde producten evenals voor diepvries- en risicoproducten (snel bederfelijk) zoals vlees- en visproducten. Ga na het winkelen zo snel mogelijk naar huis waar je de vernoemde producten meteen onderbrengt in de ijskast of diepvries.
  • Is het heet buiten? Bescherm het voedsel dan zeker tegen de zon.
  • Koop gekoelde en diepgevroren producten altijd als laatste tijdens je winkeltocht door de supermarkt, vlak voor je naar de kassa stapt. Diepvriesproducten en bederfbare producten stop je best in een isothermische tas, die bij voorkeur voorzien is van een koelelement.
  • Groenten en fruit moeten fris ogen, knapperig aanvoelen en lekker en/of aromatisch ruiken. Gekneusde of onfrisse ogende groenten of vruchten met verdachte vlekken gaan sneller rotten en worden sneller aangetast door schimmels**.
  • Wat vis betreft: die moet op ijs liggen of in een gekoelde vitrine. Vis mag niet penetrant of naar ammoniak ruiken. De ogen van vissen moeten helder zijn, de kieuwen rood en het vlees stevig. Als je zelfs via de eventuele verpakking, je vinger in de vis duwt, mag die afdruk er niet in blijven. Indien wel, dan is de vis niet vers.
  • Let op: wanneer reeds bereide vis naast rauwe vis wordt uitgestald, kan dit tot kruisbesmetting** leiden. Handel dus doordacht tijdens het winkelen. Houd vis, rauw vlees en kip gescheiden van groenten en fruit in je winkelkar of tas. Bijvoorbeeld door ze in een apart plastic zakje te doen. Anders kan het druipvocht van de genoemde producten je andere boodschappen besmetten.
  • Lekkende, bol staande of op een andere manier beschadigde vlees- en visblikken of -potten, kunnen botulisme veroorzaken. Botulisme is een eerder zeldzame maar soms fatale vergiftiging die het centraal zenuwstelsel aantast.
  • Lees altijd eerst het etiket op etenswaren. Er is wel degelijk een verschil tussen “uiterlijk te gebruiken tot…” en “minstens houdbaar tot…”
  • Wees waakzaam indien er in de bereiding rauwe eieren zijn verwerkt zoals in dressings, mayonaise, tiramisu of chocomousse. Geef voor de veiligheid altijd de voorkeur aan gepasteuriseerde kaas i.p.v. aan kaas op basis van rauwe melk.
  • Bega niet de vergissing te denken dat producten zonder enig chemisch additief altijd per definitie veilig zijn. Het is mogelijk dat ze je gezondheid bedreigen via gevaren die vermeden kunnen worden door de toevoeging van enkele additieven.
  • Bederfelijke producten dienen zich nooit langer dan 2 uur buiten je koelkast te bevinden. Na 2 uur kunnen ze zoveel bacteriën bevatten dat ze niet meer als veilig en dus eetbaar, mogen beschouwd worden. Maakt niet uit of ze al dan niet bereid zijn. Idem voor restjes. Is het buiten de koelkast warmer dan 30°C? Halveer die tijd dan.

**Kruisbesmetting gebeurt wanneer de bacteriën van een besmet product -tijdens de aankoop, transport naar huis, bereiding of bewaring- overgebracht worden op een ander product. Dit doordat het besmet product lekt en tegen ander voedsel wordt aangelegd. Kruisbesmetting gebeurt ook indirect, via de handen, keukengerei, reeds gebruikte vaat- of handdoeken, op het aanrecht of in de koelkast.

**Schimmels. Niet-eetbare schimmels ontstaan als voedsel te lang of op de verkeerde manier wordt bewaard. Koop nooit beschimmelde producten. Door schimmel aangetaste producten moeten trouwens in hun geheel direct weggegooid worden. Enkel voor harde kazen geldt dit niet. Hierbij volstaat het de schimmel diep genoeg weg te snijden.

Meer info omtrent voedselbesmetting:
Voedselvergiftiging door voedselbesmetting
Tips voor het bewaren van voedsel
Voedsel bereiden op de juiste manier

Share.

Laat een reactie na