Solliciteren kan je leren – de voorbereiding

0

Straks is het weer zover! Voor ontelbare afgestudeerden breekt de tijd van solliciteren aan. Maar maak je geen zorgen: ook solliciteren kan je leren. Besef eerst en vooral dat zij die aanwerven vooral op volgende vragen een antwoord willen krijgen:
Heeft de kandidaat een duidelijke en realistische kijk op de openstaande job en de daarbij horende vereisten?
Wat zijn de sterke en zwakke punten van de kandidaat en op welke vlakken kan en wil hij/zij nog groeien?
Is deze kandidaat voldoende enthousiast en gemotiveerd naar de job toe?
Zal de kandidaat zich ook effectief focussen op de job eens hij/zij die krijgt, of daarentegen blijven uitkijken naar andere opties?

Het is dus verstandig om deze vragen in gedachten te houden en er vooruitziend op in te spelen Dit, eerst en vooral in je sollicitatiemail en cv, en verder tijdens een mogelijke elevator pitch.

Solliciteren begint bij je sollicitatiebrief/-mail

  • Verzorg brief en cv zowel naar vorm als inhoud. Vermijd tik-, taal- en grammaticafouten.
  • Laten nalezen door twee personen is aanbevolen.
  • Stel jezelf origineel voor. Hou je cv informatief maar kort. Eén tot anderhalve pagina voor een cv is ruim voldoende. Probeer jezelf te verkopen en leg de nadruk kort en krachtig op je sterke punten, bijkomende vaardigheden en werkervaringen tot dusver. Zelfs werkervaringen die niets met de baan te maken hebben, kan je kort vermelden. Zij geven blijk van je werklust en flexibiliteit. Stip aan wat jouw troeven zijn naar de openstaande baan toe, zonder de woorden van de advertentie klakkeloos over te nemen.
  • Zorg er vooruitziend voor dat het profiel dat je van jezelf schets in je sollicitatiebrief overeenkomt met het profiel dat je van jezelf naar voor brengt tijdens een eventuele elevator pitch (zie onder) tijdens het sollicitatiegesprek. Want zowel je sollicitatiemail als de elevator pitch kan je bekijken als een verkooppraatje om jezelf aan te prijzen. Die twee moeten dus op één lijn zitten.

Het sollicitatiegesprek: de voorbereiding

Raak je zover dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek? Bereid je er dan op voor, zodat je voor zo weinig mogelijk verrassingen komt te staan. Voldoende voorbereid naar een sollicitatiegesprek trekken, verhoogt bovendien je zelfvertrouwen en vermindert stress. Hier volgen alvast een paar richtlijnen.

Probeer zeker vooraf voldoende kennis te verzamelen over het bedrijf waarbij je gaat solliciteren. Doe je dit niet, dan is dit in deze tijd waarin het internet ons in no time waardevolle info aanlevert, een onvergeeflijke blunder. Bereid ook een aantal vragen voor die jij gaat stellen omtrent het bedrijf en de bedrijfstak. Hiermee toon je dat je oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf en in de vacante functie.

Oefen (ook hardop) vooraf het antwoord in op veel voorkomende vragen die door potentiële werkgevers gesteld worden.
Hier volgen er enkele:

  • Vertel eens wat meer over jezelf. Hierbij gebruik je best wat men actueel “the elevator pitch” noemt. Dit is een enthousiaste maar korte presentatie van jezelf. Een soort verkooppraatje, zeg maar, dat niet langer duurt dan een doorsnee ritje met de lift. In die tijd moet je jezelf verkopen als de beste kandidaat om de vacature in te vullen. The elevator pitch dient overeen te komen met de voorstelling van jezelf in je sollicitatiemail. Wat moet een “elevator pitch” bevatten? Snelle info over je studies, opleiding en eventuele werkervaring. Verder over je speciale vaardigheden, eventuele succesprojecten en over dat wat jou onderscheidt van een ander. Ook het vermelden waard is wat je wilt bereiken en hoe je de dingen doorgaans aanpakt.
  • Waarom wil je hier werken? Hier kan je de bedrijfsinfo bovenhalen die je vooraf verzameld hebt. Want via deze vraag checkt de aanwerver of je de moeite hebt genomen om je te verdiepen in het bedrijf en alles eromheen. En hoe je de verbinding kan leggen tussen wat jij te bieden hebt en wat het bedrijf nodig heeft. Want er moet een duidelijke match zijn tussen jou en het bedrijf. Als blijkt dat jij je huiswerk niet of onvoldoende gemaakt, dan kan je kandidatuur hierop al stranden.
  • Waarom zouden we jou moeten aannemen? Hier heb je de kans en de plicht om jezelf echt te verkopen. Ga kort maar krachtig in op je sterke punten, kwalificaties en unieke kwaliteiten. Vermijd algemeenheden zoals: ik ben een doorzetter, harde werker, teamplayer, enz., Wees hier gerust doelgericht specifiek. Benadruk vooral de kwaliteiten die uniek zijn voor jou.
  • Wat zijn je zwakke punten? Wees hier eerlijk en concreet, maar vertel ook wat je eraan doet. Is je Frans maar minnetjes, maar volg je intussen Franse les? Dan toont dit je bereidheid om je zwaktes aan te pakken en jezelf te verbeteren.
  • Waarom hield jij je vorige job(s) voor bekeken? Wees ook hier eerlijk en concreet en vermijd een emotioneel geladen antwoord. Gooi niet met modder naar je vorige werkgever(s), maar antwoord diplomatiek en nuchter, en probeer alles af te kruiden met een snuif milde humor.
  • Beschrijf hoe je een probleemsituatie met een klant hebt opgelost. Hier wil de verantwoordelijke inzake aanwerving nagaan of je kritisch en probleemoplossend kan denken. Pas van school? Dan kan dit een moeilijke vraag zijn. Maar ook dan kan je een fictief probleem uitkiezen en de stappen benoemen die je zou zetten om het aan te pakken. Hiermee laat je zien hoe je denkt en dingen aanpakt. Wat veel beter is dan met je mond vol tanden te staan.
  • Welk salaris verwacht je? Dit is een van de moeilijkste vragen, en al helemaal voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt. Vooreerst dien je de gangbare lonen te bekijken in de betrokken sector. Dat kan bijvoorbeeld via het salariskompas van Vacature op www.vacature.com. Gewapend met deze basisinfo kan je de vraag over de salarisverwachting beter aan. Opgelet: je kan de vraag ook omkeren en vragen: wat is jullie normale vergoeding voor deze functie? Moet je toch rechtstreeks antwoorden op de vraag, noem dan geen specifiek getal maar een reikwijdte met een minimum en maximumbedrag.

Volgende keer meer over de eigenlijke sollicitatie en je start op de werkvloer.

Ook interessant:
5 tips om professioneel meer resultaat te boeken
Solliciteren kan je leren – het sollicitatiegesprek

Share.

Laat een reactie na