Plastic soup: dàt eten we vandaag!

0

Plastiek is een afgeleid product van petroleum. En we moeten het toegeven, met plastiek kunnen we gewoon alle kanten uit. Want plastiek is duurzaam, veelzijdig, sterk, licht en bovendien vrij goedkoop. Plastiek maakt ons dagelijks leven er dus zoveel eenvoudiger en praktischer op. Precies daarom is plastiek vandaag ook alomtegenwoordig. Helaas tot in ons lichaam toe. Jawel. Want we eten niet enkel ongemerkt piepkleine stukjes plastiek op maar wrijven en spuiten er ons ook nog eens mee in. En hier loopt het uiteraard fout. Er rijzen immers sterke vermoedens dat de voortdurende aanvoer in ons lijf van al die minuscule plastiekdeeltjes op termijn schadelijk is voor onze gezondheid. Op welke manier dat precies gebeurt weet men nog niet. Maar het staat nu reeds vast dat piepkleine deeltjes plastiek erin slagen door de darmwand heen te raken en zo mee te reizen met de bloedstroom naar de rest van ons lichaam.

Hoe de plastiekvervuiling ontstond

Het begint allemaal bij gebruikte plastiek. Want torenhoog zijn de ontelbare bergen die opgebouwd zijn uit gebruikte plastiek. En om al die plastiek kwijt te raken moet er vroeg of laat gedumpt worden. Gebruikte plastiek ongemerkt in zee laten verdwijnen bijvoorbeeld is kosteloos en eenvoudig. Specialisten hebben becijferd dat er over 30 jaar meer gedumpte plastiek in de zee zal ronddrijven dan er vissen zullen zijn. Een deel van die miserie komt zeker op rekening van het toegenomen gebruik van drankflessen. Honderden miljarden plastieken drankflessen worden er jaarlijks verkocht. En het grootste gedeelte daarvan eindigt op één of andere manier, in zee. Vaak door massaal en bewust sluikstorten. Dat leidt uiteindelijk tot een soort drijvende eilanden van plastiek. Al gehoord over de Great Pacific garbage patch oftewel het meest vervuilde stuk oceaan ter wereld? Het bevindt zich in het noordelijk deel van de Stille Oceaan waar een enorme verzameling gedumpte plastiek ronddobbert. Sommigen beweren dat dit plastieken eiland zo groot is als Turkije, anderen zijn ervan overtuigd dat het in oppervlakte gelijk is aan Europa. En het spijtige daarbij is dat plastiek in het water niet op natuurlijke wijze afgebroken wordt. Mettertijd valt het gewoon uiteen in steeds kleinere deeltjes waarvan de kleinste deeltjes nanoplastics genoemd worden die honderden jaren in het milieu aanwezig blijven om tenslotte langzaam naar de zeebodem te zinken. Bovendien kunnen zich allerlei giftige stoffen vasthechten aan de nanoplastics.

Meer over de plastiekvervuiling

  • Er wordt plastiek gevonden gevonden in schildpadden, dolfijnen, zeerobben, walvissen en zeevogels. Zo werden op de Galapagoseilanden onlangs schildpadden aangetroffen waarvan de maag vol plastiek zat.
  • Maar ook landdieren raken vervuild. Zo werd onlangs gemeld dat in België ruim 2000 koeien per jaar sterven omdat er teveel afval in hun maag belandt. En reken maar dat plastiek deel uitmaakt van die afval.
  • Er wordt ook plastiek gevonden in kabeljauw, schelpdieren zoals mosselen, oesters, kreeften, garnalen, langoustines en ook in plankton en zeewier. Als je bijvoorbeeld een normale portie mosselen eet, krijg je algauw tussen de 50 en 100 deeltjes plastiek binnen. En er is ook plastiek aanwezig in honing, bier en kraantjeswater, om maar iets te noemen. Dit gaat inderdaad al heel ver.
  • Nanoplastics gaan dwars door de celwanden van mens en dier heen. Via de spijsvertering belanden deze piepkleine plastiekfragmenten vervolgens in het bloed. En vandaar kunnen ze uiteraard migreren naar de rest van het lichaam en het verder bevuilen en belasten.
  • Miniscule plastiekdeeltjes vervuilen zowel de lucht binnenshuis als de buitenlucht. Ze zijn afkomstig van onder andere kunststofbouwmaterialen, kunststofmeubels, synthetische vloer- en wandbedekking en kunststof meubelbekleding. Maar ook van synthetische kledij en schoeisel en van afslijtende autobanden van het toenemend aantal voertuigen. Al die plastic minipartikels zweven voortdurend door de lucht en worden dus ook continu ingeademd door mens en dier.
  • Zelfs op een gewoon kasticket zit vaak een plastieklaagje.

Wat kunnen we zelf doen

Wie heeft er schuld aan die grote plastiekvervuiling? Iedereen. Wij, als individuen, kunnen alvast proberen om ons gebruik en onze afhankelijkheid van plastiek af te bouwen. En dat is geen eenvoudige zaak precies omdat plastiek zoveel voordelen biedt. Maar…veel kleintjes maken een groot of… alle beetjes helpen. Bekijk even onderstaande suggesties en probeer er enkele in de praktijk te brengen.

  • Beperk zoveel mogelijk het gebruik van plastic drinkflessen en plastic flessen in het algemeen.
  • Schakel over op flessen van glas of schaf je een duurzame waterfles aan, zoals de Dopper Original waterfles. shop.dopper.com/nl/be. Ook te koop bij https://www.bol.com/nl/s/algemeen/zoekresultaten/Ntt/dopper%2Bwaterfles/N/
  • Drink wat vaker leidingwater dat in België en Nederland goed gecontroleerd wordt en meestal veilig om drinken is en om te gebruiken bij het koken.
  • Koop melkproducten in flessen i.p.v. kartonnen verpakkingen die meestal plastiek bevatten.
  • Eet zoveel mogelijk vers voedsel. Diepgevroren voedsel zit meestal verpakt in een plastieken zak of een doos met een plastic coating.
  • Koop wasproducten in dozen in plaats van in plastieken flessen.
  • Eet minder kauwgom. Meestal is kauwgom gemaakt van synthetisch rubber en niet van natuurlijk rubber.
  • Ook poedermelk voor in de koffie bevat kunststofdeeltjes.
  • Kies voor herbruikbare winkeltassen.
  • Kies voor voedingswaren die los verkocht worden.
  • Verminder je gebruik van rietjes, oorstaafjes, boterhamzakjes en plastiekfolie.
  • Verminder je gebruik van plastieken bekertjes voor koffie, thee, soep en chocolademelk. Want, je ziet het niet, maar het plastiek kan wel degelijk smelten door de hoge temperatuur van de vloeistof.
  • Neem voortaan je boterhammen mee in een brooddoos. Of in alufolie die je meerdere keren gebruikt.
  • Voedingssupplementen die je moet doorslikken zitten vaak verpakt in een laagje kunststof. Die vermijd je maar beter.
  • Miniscule plastic deeltjes zitten niet alleen in verzorgingsproducten zoals scrubs, dagcrèmes en shampoos, maar ook in tandpasta, zonnebrandsticks en deodorants. Deze microscopisch kleine deeltjes vind je op de verpakking van het product als polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate of polymethyl methacrylate.
    Kies dus bewust voor natuurlijke merken zoals bijvoorbeeld Weleda, dr. Hauschka en Cime.
  • Pasgeboren baby in huis? Ga voor herbruikbare katoenen luiers en niet (of minder vaak) voor wegwerpluiers.
  • Rook je? Gebruik dan een metalen aansteker die je steeds kan bijvullen in plaats van plastieken wegwerpaanstekers. Of, gebruik opnieuw lucifers. En nog beter: probeer te stoppen met roken.
  • Gebruik geen wegwerp plastieken scheermesjes.
  • Kijk uit waar je je sigarettenpeuken dumpt. Van de 5,6 biljoen sigarettenpeuken die jaarlijks weggegooid worden, komen er heel veel op diverse manieren in het water terecht. Helaas bevat de filter van de sigaret celluloseacetaat, een plasticvariant die meer dan 10 jaar nodig heeft om af te breken.

Meer actuele info over dit onderwerp vind je op:
www.plasticsoupfoundation.org
www.theoceancleanup.com

Share.

Laat een reactie na