Ben jij streng of toegeeflijk voor jezelf als je op dieet bent?

0

Vroeg of laat grijpen we allemaal wel eens naar een dieet. Gedwongen of uit vrije wil en om verschillende redenen. Wat diëten betreft nu, onderscheiden we 2 soorten mensen: het gedisciplineerde en het ongedisciplineerde type. We zouden ze ook kunnen omschrijven als het strenge en het toegeeflijke type. En beide types gaan op een andere manier om met het begrip “diëten”.

Het strenge en dus gedisciplineerde type springt uiteraard prima om met een dieet. Deze mensen houden immers van tips, regeltjes, structuur en o zo handige lijstjes met do’s & don’ts. Ze verdiepen zich in calorieën, koolhydraten, vetten, eiwitten en vaak zelfs in de talloze verschillende diëten. Het strenge type houdt van al die regels en van structuur omdat dit hen houvast bieden in een tijd en in een leven vol onzekerheid. En het strenge type eter is blij te horen dat hij of zij bij de gedisciplineerden hoort. Waarna zij of hij zegt: oké, geef mij nu maar extra tips om sneller resultaat te boeken. In schril contrast daarmee, staat het toegeeflijke type.

Het toegeeflijke type verafschuwt alles wat ook maar een beetje naar “moeten” ruikt, zoals regels en voorschriften. Ook en zeker waar het voedsel betreft. Omdat dit type mens voedsel benadert vanuit zijn/haar emoties. Daar waar het strenge type oplettend en dus eerder rationeel met voeding omgaat, gaat het toegeeflijke type met het hele dieetgebeuren ontkennend om. Dit is het soort mens dat zegt: “ Geloof het of niet, maar ik dacht dat ik zo goed bezig was en ik ben toch wel 4 kilo bijgekomen, zeker!”. Waarna hij of zij prompt nog een cognacje of een punt slagroomtaart soldaat maakt. Want waarom zou je in godsnaam het oncontroleerbare proberen te controleren? Boter aan de galg, dat is het. Laten we dus liever met zijn allen vol in het feestje te stappen en gewoon een leuke tijd beleven. Want het leven is zo kort. Aldus het toegeeflijke type.

Zowel het strenge als het toegeeflijke type krijgen bij het diëten te maken met valkuilen. Het komt er dus op aan eerlijk naar jezelf te kijken en, te bepalen tot welk type je behoort. Om daarna misschien volgende suggesties ter harte te nemen.

Tips voor toegeeflijke mensen als het op diëten aankomt

Jij begint met een dieet en 2 dagen later hou je het meestal reeds voor bekeken. De methode van do’s and don’ts kan je immers gestolen worden. Zo ben je nu eenmaal. Wat kan je dan wel doen? Kiezen voor een andere aanpak. Vergeet een strak, voorgekauwd dieet en gebruik je bewustzijn. Jij als emo-eter benadert voedsel meestal vanuit je gevoelens. Besef dat jij voedsel (en drank) gebruikt als de ideale, want lekkere verdoving die lichaamssignalen uitschakelt. Begin dus met een paar keer per dag je volle aandacht te schenken aan lichaamssignalen zoals trek (valse honger), echte honger en/of een vol gevoel. Schenk aandacht aan het eten dat voor je staat of ligt en de reactie die het in je lichaam teweeg brengt. Het is zeer belangrijk hierbij niet te streng te zijn voor jezelf. Weet je niet meer hoe je nu weer bij de open koelkast beland bent? Wees mild voor jezelf. Het kan elk emotioneel type overkomen. Je kan bijvoorbeeld beginnen met één maal per dag enkel te eten als je maag knort. Eens dit je aardig lukt, kan je bijkomend stoppen met eten als je genoeg hebt. Het komt er gewoon op aan te leren luisteren naar wat je lijf nodig heeft. Hou vooral vol, want je grootste valkuil is te snel opgeven en terugvallen op teveel en/of verkeerd eten en drinken.

Tips voor de gedisciplineerde mensen als het op diëten aankomt

Jij, die gedisciplineerd gaat diëten, weet uiteraard precies wanneer je echt honger hebt en wanneer je moet stoppen met eten. Bovendien handel je er nauwgezet naar. Helaas eet je meer met je hoofd dan met je zintuigen, omdat jij voedsel benadert vanuit je verstand. Er zitten zoveel feiten en weetjes omtrent voedsel en diëten opgestapeld in je hoofd dat je niet meer kan genieten van voedsel. Je gaat al transpireren bij de gedachte aan een lekker bakje friet met een klad mayonaise en een vettige, stevig gekruide brochette. Je gunt je lichaam (en jezelf) geen eetplezier of zoete zonde meer. Jouw valkuil is dat je wat voedsel betreft, zo rigide kan worden dat je de pedalen kwijtraakt en jezelf kan verliezen in dwangmatig eten. Luister naar je lichaam en besef dat je lijf een levend organisme is dat zich goed wil voelen en wil bloeien, via de aanvoer van voldoende en gevarieerd voedsel. En daar moet jij voor zorgen. Ga dus wat minder streng en krampachtig eten en gebruik hierbij ook je zintuigen. Jij en je lichaam zullen er wel bij varen.

Meer over dit onderwerp vind je via volgende links
Waarom val ik niet verder af?
Waarom val ik niet verder af(2)
Ik dieet en vermager niet

Share.

Laat een reactie na