5 soorten vriendschap

0

Als jij je vriendenkring eens goed bekijkt, zal je merken dat niet al je vriendschappen gelijk zijn. En ondanks het feit dat jij je vrienden stuk voor stuk waardeert, is het soort band dat je met elk van hen hebt, telkens anders. Hoe dat komt is makkelijk te begrijpen.  Je persoonlijkheid heeft veel facetten. En elk van die facetten wil aan zijn trekken komen, bevestigd worden, zich uitdrukken. En dan is contact leggen met iemand die op dat vlak en op dat moment op die behoefte inspeelt, snel gebeurd. En omdat ieder mens iets anders te bieden heeft zullen de verschillende energieën in je persoonlijkheid verschillende mensen aantrekken.

En dat is gelijk ook de reden waarom de ene vriend/in je leven blijft en de andere eruit verdwijnt. Want jij verandert. En je behoeften veranderen mee. Het is dus normaal dat de vriendschappen die er kwamen op basis van een verdwijnende behoefte,langzaam of opeens zullen mee verdwijnen. Waarna er al dan niet nieuwe vriendschappen ontstaan overeenkomstig je nieuwe ik.

De meest voorkomende soorten vriendschap

 • 1) De jeugdvriendschap
  Deze vrouw of man vormt eigenlijk een soort verlengstuk van je familie. Jullie kennen elkaar van jongs af aan en verkeerden meestal in dezelfde sociale kring. Op die manier is de vriendschap (mee)gegroeid. Jullie maken trouwens vandaag vaak nog deel uit van dezelfde sociale kring die jaren geleden gevormd is en de tand des tijds heeft doorstaan. Als je met deze vriendin of vriend een 1 op 1 afspraak hebt, dan praten jullie niet over koetjes of kalfjes. Nee, dan is jullie gesprek betekenisvol en gesteund op een gedegen kennis van elkaars voorgeschiedenis en leven. Zo’n gesprek voedt en verwarmt. Ontmoet je deze vriend of vriendin in een grotere context samen met andere vrienden en/of onbekenden, dan wordt het delicater. Hij of zij zal verwachten je haar of hem apart neemt om bij te praten en jullie speciale band te bevestigen. Want dit is en blijft altijd een unieke, emotioneel rijk gekleurde relatie die zorgvuldig moet onderhouden en gevoed worden. Ja, in deze band moet je veel investeren, maar je krijgt hier ook veel terug.
 • 2) Het activiteitenmaatje
  In deze vriendschap rekenen jullie niet op wederzijdse emotionele ondersteuning. En al helemaal niet in geval van crisissen. Jullie werden en zijn vrienden omdat jullie samen gewoon leuke dingen doen en ondernemen. En dat kan zowat alles zijn. Van samen een sportmanifestatie bijwonen over yoga of indoor muurklimmen tot samen naar een concert of ander optreden gaan. Of een bioscoopje , lezing, receptie of dansinitiatie meepikken. En terwijl jullie samen aan de gang zijn of een drankje doen, zullen jullie nieuws uitwisselen en praten over eventueel gezamenlijke kennissen en nog meer leuks om samen te beleven. Dit is dus een eerder losse band, een soort kameraadschap met als doel: meer fun beleven aan alles wat jullie samen ondernemen.
 • 3) De flexi vriendschap
  Je hoort hem of haar…of niet. Jij belt hem of haar of niet…. Jullie stellen jullie allebei flexibel op hier. Omdat geen van de twee echt bezorgd is gezien jullie weten: wij zitten, van zodra we elkaar horen, toch altijd meteen weer op dezelfde golflengte. En we pikken de draad moeiteloos weer op waar we hem gelaten hebben. Jullie hebben intussen elk een vriendenkring opgebouwd en die gedeeltelijk overlappend kan zijn. Mensen die jullie bezig zien denken soms dat jullie elkaar irriteren. Of familie zijn. In werkelijkheid is het veeleer zo dat jullie elkaars zwaktes aanvullen. Het lot heeft dit soort eerlijke vriendschap op je weg gebracht want een andere naam voor de flexivriend of vriendin is simpelweg: beste vriend of vriendin voor het leven.
 • 4) De “bijna” vriend of vriendin
  Heel eerlijk? Je weet vaak niet eens waarom je precies aan haar of hem blijft plakken. Want zoveel hebben jullie nu ook weer niet gemeen en eigenlijk vind je hem of haar niet eens zo tof. Tja, zo liggen de zaken nu eenmaal. Maar handig is zo’n contact wel. Ben je een man? Dan zal deze vriend op het allerlaatste moment de juiste tickets op de kop kunnen tikken voor een belangrijke sportmatch of reeds uitverkocht concert. Ook kent hij de beste plaatsen om interessante en pittige potentiële partners te spotten. En meer. Hij leert je zelfs enkele versiertrucs of toont je zowaar hoe je de nieuwste cocktail mixt. Ben je een vrouw? Dan kijk je op naar de “bijna”vriendin. Eigenlijk voel jij je altijd een beetje een sidekick als je naast haar loopt. Zelfs in een voddenbaal ziet ze er stijlvol uit en doet ze hoofden draaien. Van mannen én vrouwen. Zucht. Maar ze doet je prima adresjes en waardevolle tips aan de hand. Ook omtrent jezelf. Want ze zegt je eerlijk hoe jij je verschijning kan pimpen. En jij kan haar duidelijk maken dat ook de binnenkant van iemand belangrijk is. Maar ga niet overdrijven, want dan vergroot de kans dat je de betere afdankertjes die ze je toestopt, misloopt.
 • 5) De toevallige vriendschap
  Dit soort vriendschap komt meestal tot stand omdat jullie toevallig samen in een ruimte of situatie belanden. Jullie werken bijvoorbeeld op dezelfde afdeling en/of worden gedwongen om nauw samen te werken. Jullie volgen dezelfde opleiding of bijscholing, doen hetzelfde vakantiewerk, zijn lid van dezelfde vereniging of belanden tijdens een groepsreis steeds naast elkaar. Uit al deze situaties kunnen toffe contacten groeien. Maar eens het gezamenlijk doel of de situatie verandert, bolt de vriendschap achteruit. Want van zodra je geen lid meer bent van de vereniging of van baan verandert, zal het betreffend contact meestal langzaam maar zeker doodbloeden. En daar valt weinig aan te doen. Enkele uitzonderingen niet te na gesproken. Maar achteraf bekeken moet je toegeven dat het leuk en goed was zolang het duurde.

Kan ook bruikbaar zijn:
Vrienden maken

Share.

Laat een reactie na