Waarom en hoe oordelen ons verzwakt

0

Wij allemaal oordelen constant. Over mensen, situaties en en dingen. En we doen dit volautomatisch, dus zonder er bij na te denken en zonder het te merken. Mensen die deze gewoonte willen veranderen, voelen dan ook meteen hoe ze moeten worstelen tegen de diep ingeslepen neiging/reflex om te oordelen. Hard worstelen, want ervan af raken lijkt wel onbegonnen werk. Omdat we terecht mogen beweren dat oordelen een zware, wereldwijde verslaving is. Een verslaving die verzwakkend inwerkt op zowel onze mentale als fysieke gezondheid.

Dit is althans de mening van Gabrielle Bernstein, Deze Amerikaanse lifecoach en motiverende spreekster trekt de hele wereld rond. Tussendoor vindt ze nog de tijd om boeken te schrijven. 6 bestellers om precies te zijn waaronder “Verwacht wonderen” en de New York Times Nr. 1 bestseller “Het Universum staat achter je”. Het opvallende is dat de adviezen die Gabrielle met haar publiek en lezers deelt, absoluut niet ingewikkeld of hoogdravend zijn. Ze vallen meestal in de afdeling “nou, dit had ik zelf ook wel kunnen bedenken”. En misschien zijn ze juist daarom wel zo krachtig.
“Verwacht wonderen” bijvoorbeeld is gewoon een praktische leidraad om in korte tijd je leven anders vorm te geven. Omdat volgehouden kleine veranderingen na verloop van tijd, overweldigende resultaten kunnen opleveren. En in “Het Universum staat achter je”, behandelt Bernstein thema’s zoals: Ben je bereid om alles los te laten in het leven dat jou blokkeert? Durf jij je weerstanden en je eigen schaduwkant onder ogen te komen?
Volgens diezelfde Gabrielle vermindert oordelen dus ons geestelijk en fysiek welbevinden. En wel om volgende redenen.

Zo verzwakt oordelen ons fysiek en mentaal

  • Oordelen bezorgt je een innerlijke kater. Wanneer we oordelen, gebeurt dat vanuit zelfingenomenheid. Tegelijk beseft ons onderbewustzijn dat we hier over de schreef gaan en onszelf verwijderen van wie we echt zijn: goede mensen met voldoende mededogen. Waarna we een schuldgevoel krijgen. Omdat schuldgevoel te neutraliseren oordelen we meteen weer over iets of iemand anders. Deze vicieuze cirkel werkt enorm verzwakkend op onze volledige persoonlijkheid.
  • Oordelen werkt verdovend. We ontwikkelen vaak verslavingen om een diepe innerlijke wonde/pijn te verdoven die meestal ontstaan is tijdens onze eerste levensjaren. Iemand vertelde ons misschien dat we niet goed genoeg waren. Of we werden te vaak met anderen vergeleken. Of gestraft voor iets waar we als kind weinig tot niets konden aan veranderen. Nog een serie andere trauma’s kunnen ervoor zorgen dat we ons vanbinnen alleen voelen. Om die pijn niet te moeten voelen, richten we ons dan maar op de tekortkomingen van anderen. Onze angst voor de oorspronkelijke pijn maakt ons dus aanvallend, maar vermindert onze eigen pijn niet.
  • Oordelen verhindert genezing. Om van je verslaving aan oordelen af te raken, kan je volgende techniek gebruiken. Stap 1: probeer je handelswijze (= oordelen) zonder zelfverwijt onder ogen te zien. Stap 2 van de detox procedure bestaat uit het opnieuw leren omarmen van jezelf. Dat doe je door het erkennen van en voeling krijgen met je oorspronkelijk trauma dat je steeds wilt toedekken middels het oordelen over anderen. Want je traumatische pijn voelen is helemaal oké. Stap 3: alertheid aankweken. Meer bepaald door je af te vragen welke pijn in jezelf er getriggerd wordt telkens je op het punt staat een oordeel over iemand (of iets) te vellen. Pas wanneer je het mechanisme herkent en jezelf begrijpt, kan de genezing beginnen.
  • Oordelen zuigt je energie weg. De meesten onder ons oordelen voortdurend om zich veiliger te voelen. Omdat we menen de situatie dan onder controle te hebben. Maar afkeer voelen en/of uitspreken voor iets of iemand creëert enkel nog meer innerlijk ongenoegen. Want terwijl je kritiek levert op je buren of op iets wat in het nieuws was, verbruik je energie die je op een betere manier had kunnen inzetten. Zoals meer tijd en aandacht besteden aan hen waar je om geeft of aan zelfonderzoek. Of je had je tijd en aandacht in een creatief project kunnen stoppen of in vrijwilligerswerk of zelfs in meer bewegen. Hoe dan ook: jezelf reinigen van voortdurend oordelen schenkt je niet enkel meer energie, maar heeft ook een positief effect op je omgeving.

Als we de wereld willen veranderen, moeten we bij onszelf beginnen. We moeten het licht van de waarheid laten schijnen tot in elke (donkere) hoek van ons leven. Onszelf helen is moeilijk. Maar van zodra we het voortdurend oordelen kunnen verminderen, maken we plaats voor meer liefde en vreugde. Vergelijk het met afkicken van sigaretten of alcohol. Eens je ervan af bent, wordt het moeilijker om volop van een sigaret of portie alcohol te genieten. Omdat je intussen goed beseft dat je beter af bent zonder.

https://www.bol.com/nl/p/verwacht-wonderen/9200000026018625/

Share.

Laat een reactie na