Jezelf durven blijven in dating en startende relaties

0

Jezelf durven blijven in dating en startende relaties zou wel eens een prima recept kunnen zijn om de man of vrouw van je dromen voor je te winnen. Het gaat hier eigenlijk om een doodsimpele tactiek. Als we tenminste van een tactiek kunnen spreken. We zouden het veeleer als een bepaald soort “durf” kunnen omschrijven. De durf om je eigen authenticiteit te omarmen wat je toelaat om ook tijdens het daten helemaal of althans zoveel mogelijk, jezelf te blijven. Wat meestal positieve gevolgen heeft in verschillende richtingen.

Een Engelstalige blogster vertelde hoe ze Ella, een receptioniste en bi-vrouw van zesendertig, ontmoette. Ella deed de blogster haar visie omtrent succesvol daten voor zowel mannen als vrouwen, uit de doeken. Vrijwel elke date van Ella met mannen of vrouwen die zij zag zitten, was succesvol uitgedraaid. En daarmee bedoelde ze dat het gesprek constructief was geweest. En, dat de datingpartner haar om een tweede date vroeg of ermee instemde indien Ella erom vroeg. Daar ging ze dan al of niet op in, naargelang het buikgevoel dat zij bij haar datingpartner had. Ella had op die manier een toffe relatie van 3 jaar en een bijzonder hechte relatie van een dikke vijf jaar gehad. De laatste relatie was geëindigd omdat haar toenmalige partner overleden was na een zwaar auto-ongeval. Ella, eerlijk als ze was, bekende ook dat ze de drie datingkneepjes had geleerd van een relatietherapeute. Die had ze bezocht toen ze medio twintig was en er maar niet in slaagde een vaste partner te scoren.

De 3 tips van Ella om succesvol te kunnen daten

 • 1) Wees meteen authentiek in plaats van het perfecte plaatje van jezelf op te hangen. Zeg op een eerste date eerlijk maar op een ontspannen en vriendelijke manier wat je van een relatie en een partner verwacht. Foute kandidaat-partners die een en ander te verbergen hebben en/of enkel bijbedoelingen hebben, zullen zich hier ongemakkelijk bij voelen. Omdat ze aanvoelen dat jij meteen duidelijk bent en hetzelfde verwacht van de ander. En duidelijkheid past niet in het schimmig straatje van deze mensen.
  Bij een tweede date vertel je over je minpunten. Ella bijvoorbeeld gaf toe dat ze op bepaalde vlakken een Pietje Precies. En ja, ze had een hond en een kat die het samen goed konden vinden en die ze voor niemand wou opgeven. En ja, ze zocht iemand die haar leven er beter op maakte en waarvoor ze respect kon opbrengen. En omgekeerd. En o ja, ze was niet bereid te veranderen voor om het even welke partner. Ze was wie ze was en ze was bereid de ander eveneens te laten zijn wie hij of zij was.
  Dit soort ontwapenend zelfvertrouwen gaf haar iets aantrekkelijks waarop veel kandidaat-partners positief reageerden.
 • 2) Praat over “wederzijdse vrijheid toestaan”. De nodige vrijheid krijgen is belangrijk in elke hedendaagse evenwaardige relatie. Vroeger diende de vrouw vaak thuis te blijven en kon ze haar eigen ambities meestal beter meteen opbergen. Vandaag heeft de modale vrouw een opleiding én werk en dus eigen geld. Met andere woorden: ze is onafhankelijk. Bovendien hebben heel wat vrouwen een passie en een eigen vriendenkring in het leven die met tijd en energie wegloopt. En dat willen ze zo houden.
  Ook mannen dienen uiteraard de nodige vrijheid te krijgen. Want veel vaker dan vrouwen,vrezen de heren der schepping om hun dierbare vrijheid te verliezen wanneer ze zich engageren.in een relatie. Omdat ze vrij willen zijn om te jagen, met vrienden op te trekken of bijvoorbeeld hun passie voor voetbal, fietsen of parapente bot te vieren. En Ella begreep die angst. Want als ze om zich heen keek, zag ze meer mannen dan verwacht die gevangen zitten/zaten in heb web van een bazige, controlerende vrouw aan wie ze voortdurend rekenschap verschuldigd zijn/waren. En dat is of was geen lachertje.
  Ella had het tijdens een 2de date altijd over het feit dat ze een aantal passies in het leven had. En dat die passies uiteraard deel van haar leven uitmaakten. En dat ze dus begreep dat ook de ander, een aantal passies koesterde. Deze woorden stelden single mannen of vrouwen meteen gerust.
 • 3) Speel niet de prooi waar de ander moet op jagen. Probeer liever de ander te laten verlangen naar jou.
  Het is waar dat we hem of haar waar we moeite moeten voor doen, doorgaans hoger inschatten dan iemand die meteen en altijd beschikbaar is.
  Daarover had Ella echter een eigen mening. Want vooreerst hield ze niet van emotionele spelletjes en verder vond ze het belangrijker dat een potentiële partner bevestigend antwoordde op de vraag: wordt mijn leven beter met hem of haar erin? Pas dan is een man of vrouw bereid om zich daadwerkelijk te engageren.
  Het komt er dus op neer dat je begeerlijk wordt voor de potentiële partner. En iedereen wordt begeerlijker op het moment dat hij of zij zichzelf durft te zijn en zich daar goed bij voelt. Weg met die onzekerheid. Wees gewoon jezelf. Durf te praten over wat jou gelukkig maakt, wat jou inspireert, voldoening geeft of in vuur en vlam zet. Beleef dit ook. Die levenshonger en levensvreugde zullen vaak heel aantrekkelijk zijn voor je date. In het begin maar ook nog lang erna.Weet je niet zo goed wat jou nu precies gelukkig maakt, inspireert, voldoening geeft of in vuur en vlam zet? No problem. Zoek het op je gemakje uit. Eerst en vooral voor jezelf. Pas daarna kunnen anderen dit ontdekken.

Neem ook es een kijkje bij: Hard to get

 

Share.

Laat een reactie na