Zo leer je kinderen gezonder eten

0

Overgewicht bij kinderen neemt toe. Kijk maar om je heen. Dat heeft verschillende oorzaken zoals een meer zittend leven, de schermverslaving en de alomtegenwoordige stroom reclame die helemaal op jongeren gericht is. En vanzelfsprekend is er nog het feit dat ongezond voedsel goedkoop en overal makkelijk verkrijgbaar is.

Veel ouders zijn zich bewust van deze situatie waarbij ze beseffen dat ze nog het meest greep hebben op het voedsel dat ze hun kinderen voorschotelen. En dus doe je als ouder vaak moeite om je kind toch maar gezonder te laten eten. En dat proces kan jaren duren. Als je tenminste een lange adem hebt. Want je kan het kind natuurlijk de mond niet openbreken en het dwingen om een bepaald soort voedsel door te slikken, nietwaar? En met dreigen kom je er evenmin of bereik je zelfs het tegenovergestelde. Bovendien zijn de verleidingen voor het kind om af te wijken van het gezonde (eet)pad talrijk. De hele dag door. Zo goed als overal. Hoe pak je het dan aan? Misschien heb je iets aan volgende suggesties om deze strijd (want dat is het vaak) in de best mogelijke banen te leiden.

Doe zoveel mogelijk samen rond voeding

Je kan van deze tijd samen rond voeding, spelenderwijs echte quality time maken die het kind zijn of haar hele verder leven lang als een warme golf herinneringen zal meedragen en koesteren. Wat uiteraard topvoedsel op zich is voor elke mens. En waarnaar het kind als volwassene op tijd en stond zal teruggrijpen. Het volgende bijvoorbeeld kan jij samen met je kind(eren) doen.

  • Betrek je kind(eren) bij het begin en dat is: het oplijsten van wat jullie nodig hebben. Trek de koelkast en de voorraadkast(en) open om te kijken wat er nog wel en niet meer is. Maak vervolgens samen een boodschappenlijstje. Laat de kinderen in de winkel meehelpen om groenten, fruit en andere voedingswaren uit te kiezen. Leer hen daarbij ruiken, voelen en eventueel proeven. Eens thuis kunnen ze alles helpen naar binnen brengen en kunnen jullie samen de frigo of voorraadkast aanvullen.
  • Laat je kinderen helpen bij het klaarmaken van wat jullie daarna samen zullen opeten. Want het is bewezen dat kinderen die op één of andere manier meehelpen bij het bereiden van de maaltijden ook sneller dit voedsel zullen proeven. Je kan beslist zelf wel inschatten wat je kinderen wel en niet aankunnen in de keuken. En je weet dat je moet uitkijken met taken die gepaard gaan met heet water, hete potten en pannen en scherpe messen.
    Startersklusjes bijvoorbeeld zijn groenten en fruit spoelen, de tafel dekken, roeren, kneden of hardgekookte eieren pellen.
    De wat oudere kinderen kunnen kruiden fijn knippen en aan het eten toevoegen, voedsel afwegen, mengen, pureren, stevig kneden en raspen.
    Meer ervaren kinderen kunnen groenten snijden, met een warmtebron omgaan, bak- en braadtijden in het oog houden en een keukenrobot of mixer hanteren. Intussen kan jij hen vertrouwd maken met de juiste hygiëne tijdens het koken.

Hou de sfeer ontspannen en speels

  • Maak er tijdens het bereiden/koken van voedsel en het dekken van de tafel, samen een gezellige tijd van. En dat doe je door iedereen die erbij is om beurten iets te laten vertellen. Of door leuke muziek op te zetten en mee te zingen en/of te dansen.
  • Stimuleer je kinderen om hun eigen kookboek maken. Laat je kind in de winkel een mooi/leuk schrift of schrijfboek uitkiezen. Hierin kan het dan zijn of haar favoriete gerechten schrijven of plakken en er ook een foto van het gerecht aan toevoegen. Ze kunnen het recept aanvullen met kooktips en het bijhorend boodschappenlijstje.
  • Ooit al van een kookparty gehoord? Dat zijn verjaardagsfeestjes waarbij je samen met de aanwezige kids simpele gerechtjes gaat maken (inclusief koksmutsen en schorten). 2 kinderen zijn de chefs van het voorgerecht of van de hapjes vooraf, 2 van het hoofdgerecht, 2 van de drankjes en 2 van het dessert. Zij die snel klaar is of geen chef kunnen zijn, mogen samen de tafel feestelijk aankleden met wat ter beschikking is. Na het koken ga je deze heerlijke gerechten natuurlijk ook lekker met z’n allen oppeuzelen. (Tip: regel 1 of 2 extra begeleiders, want in je eentje zo’n 10 kinderen (of meer), het vuur én de keukenrobot onder controle houden is een te grote uitdaging)
  • Is dit alles te omslachtig voor jou? Maak dan allemaal samen groentechips. Is lekker én gezond.
  • Zorg ervoor dat er altijd groentesnacks voorhanden zijn. En daarmee bedoelen we rauwe en goed gespoelde groenten zoals: radijsjes, kerstomaatjes, stukjes wortel en komkommer. Met of zonder dipsausjes.
  • Bezorg je kinderen een eigen kweekplekje. Deze moestuin kan ruim zijn als je een tuin hebt of meer bescheiden als je enkel over een balkon of terras beschikt. Maar zelfs in het laatste geval kunnen kinderen lekkere producten oogsten van eigen kweek. Inspiratie daartoe kan je bijvoorbeeld opdoen via https://www.bol.com/nl/p/groente-kweken-op-uw-balkon-of-terras/9200000077745027

Combineer groenten met iets lekkers

Iets wat je kind niet lekker vindt, gaat er (soms) makkelijker in als je het combineert met iets wat het wel lekker vindt. En vaak vinden kinderen groenten niet lekker. Het komt er dus op aan aandacht te besteden aan hoe je de groenten aanbiedt.
Zo kan je bijvoorbeeld:

  • Een pizzabodem beleggen met veel verschillende groenten.
  • Aan een kant en klare pizza extra groenten toevoegen vooraleer die in de oven te schuiven.
  • Een heleboel groenten verstoppen in een stevige tomatensaus. Mix de beetgaar gestoomde of gestoofde groenten heel fijn vooraleer die in de tomatensaus te doen. Geen kat die het merkt en je kinderen al helemaal niet.
  • Groenten verstoppen in een pannenkoek, wrap of pittabroodje.
  • Fijngemaakte groenten verstoppen in soep of puree.
  • Groenten eens op een andere manier klaar maken. Maak bijvoorbeeld van zoete aardappel, gewone aardappel, pastinaak of pompoen schijfjes, die je knapperig bruin bakt in een pan.
  • Groenten leuk presenteren. Kijk daartoe even op Pinterest waar je werkelijk talloze prachtige ideetjes vindt.

En verder…

  • Oefen geduld. Onderzoek plus ervaring wezen uit dat het een tijd duurt vooraleer een kind went aan een nieuwe smaak. Meestal zal jij je kind wel tot 10-12 keer hetzelfde voedsel moeten aanbieden vooraleer het went aan de nieuwe smaak. Of niet… Als je kind in dit geval maar 1 hapje proeft en het daarbij houdt is dat oké. Straffen is onnodig. Misschien lukt het een volgende keer beter of ook niet.
  • Geef zelf het goede voorbeeld. Want kinderen zijn immers als aapjes, ze imiteren.
  • Schep altijd kleine porties op. Bijvullen kan altijd.
  • Mijd uitgesproken scherpe en bittere smaken, evenals te stevig gekruide groenten.
  • Bied je kind(eren) veel verschillende groenten aan.

Heeft al het bovenstaande geen effect?

Laat het voorlopig los en fixeer je er niet meer op. Anders dreigt het hele eetgebeuren jammerlijk te veranderen in een heuse kwelling voor beide partijen. En dat is niet iets om naar uit te kijken.
Maar… wees intussen wel consequent en streng. Indien het kind kuren krijgt en bepaalde groenten de ene keer wel en de andere keer niet eet, dan is dat zijn of haar keuze. Bied zo’n kind tussen de maaltijden door geen vervanging aan, behalve wat fruit of groenten uit het vuistje.

Kan ook van pas komen:
https://www.bol.com/nl/p/een-moestuin-in-potten-en-bakken/9200000075930797
Groentechips maken

Share.

Laat een reactie na