Groentechips maken

0

Op zoek naar een gezonde groentesnack voor je kinderen? Zoek niet verder want hier is ie dan: groentechips. Vrij eenvoudig te maken, lekker en goedkoop. En warm verwelkomd op kinderfeestjes.

Wat je nodig hebt

  • 1 zoete aardappel of bataat
  • 1 gewone aardappel
  • 1 rode biet
  • 1 stuk courgette
  • 1 wortel/winterpeen
  • 1 stuk pompoen
  • een beetje zout/peper/paprika
  • wat olijf- of koolzaadolie, die je best in een verstuiver doet
  • een dunschiller, kaasschaaf of keukenmandoline. De mandoline is hier wel het handigst.

Zo maak je ze

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Schil intussen de groenten. Schoon borstelen onder stromend water kan ook indien de schil niet te dik en te hard is, zoals bij pompoen.
  • Snij er dan dunne plakjes van. Echt dunne plakjes, anders gaat het crispy chipsgevoel verloren. Je kan er dunne plakjes afhalen met een dunschiller, kaas/groenteschaaf of mandoline.
  • Dep de plakjes voorzichtig droog met een propere keukenhanddoek of keukenrol om er het overtollige vocht af te halen.
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat en schik de dunne plakjes groente hierop. Netjes naast elkaar, niet kriskras door of bovenop elkaar. Afhankelijk van de grootte van de bakplaat zal je 2 tot 3 bakplaten chips afbakken.
  • Verstuif een klein beetje olijf- of koolzaadolie over de groenteschijfjes. Niet teveel, anders worden de chips niet knapperig maar klef.
  • Naar smaak beetje zout/ peper/paprikapoeder erover heen strooien en dan in de oven schuiven waar ze kunnen bakken of roosteren.
  • Hou het bakken in het oog. De ene oven is de andere niet. Maar meestal duurt het tussen 10 tot 20 minuten vooraleer de chips klaar zijn.
  • Worden de randen van de chips te snel bruin? Leg dan halfweg de baktijd een vel bakpapier over de chips heen en laat ze verder bakken.
  • Daarna de chips uit de oven halen, laten afkoelen en meteen opeten.

Kan ook prima met en voor kinderen gemaakt worden:
Supersnelle appeltaart

Share.

Laat een reactie na