Het Watermantijdperk 2 (de visie van Ray Kurzweil)

0

Elders op deze blog hadden we het eerder al over het Watermantijdperk en wat we er zoal kunnen van verwachten. Zie link onderaan.
De Watermanenergie staat voor vrijheid, openheid, broederlijkheid, verdraagzaamheid, experiment, grote (en soms snelle) veranderingen en nieuwe ontwikkelingen op alle vlakken. Gedaan dus met de traditionele normen en (schijn)waarden ons opgelegd door hiërarchische en autoritaire structuren. Dit ten voordele van een nieuwe bewustwording die leidt tot nieuwe relatie- en gezinsmodellen zoals bijvoorbeeld de nieuw samengestelde gezinnen en de seriële monogamie. En natuurlijk tot de verwezenlijking van de niet meer te stuiten multiculturele samenleving. Vanzelfsprekend hoort daar ook de verdere en steeds snellere uitbouw van de multimedia en de technologie bij. Plus innoverende geneesmiddelen en geneeskundige toepassingen die ons bijvoorbeeld bij de bionische mens brengen.

De bionische mens

De bionische mens is eigenlijk iemand die baat vindt bij bionische implantaten die ook bodyware of soms cyberware worden genoemd. Bionisch betekent dan weer een vervanging of verbetering van een orgaan of andere lichaamsdelen. Bionische implantaten verschillen van gewone prothesen doordat ze de originele functie beter nabootsen of zelfs verbeteren.
In maart 2018 voorzag oogarts en netvlieschirurg Dr. Fanny Nerinckx, samen met haar team in het UZ Gent, voor het eerst in België een patiënt met een erfelijke oogziekte van een bionisch oog. In dit geval was het een implantaat op het netvlies van een patiënt die jarenlang blind was. De patiënt kan nu opnieuw patronen waarnemen en vormen zoals menselijke silhouetten en ramen en deuren.

Dat is uiteraard fantastisch nieuws maar peanuts vergeleken bij wat we nog kunnen verwachten in de nabije en verdere toekomst. Indien we tenminste de voorspellingen van Ray Kurzweil mogen geloven.

De toekomst volgens Ray Kurzweil

De Amarikaan Raymond Kurzweil is een zakenman, uitvinder en futuroloog. Hij is een ware pionier op het gebied van optische tekenherkenning (OCR of optical character recognition), spraaksynthese, spraakherkenning en de synthesizer. Ook is hij auteur van meerdere boeken over gezondheid, artificiële intelligentie, transhumanisme en technologische singulariteit. Bovendien bezit hij een voorspellende gave. Met wat goede wil kunnen we hem omschrijven als de moderne versie van Jules Verne. Volgens Kurzweil zullen mens en technologie meer en meer met elkaar versmelten. Over enkele tientallen jaren zal de mensheid daardoor in staat zijn om haar biologische beperkingen te overwinnen en haar mogelijkheden enorm te vergroten.

Microsoft opperhoofd Bill Gates, niet de eerste de beste, hecht alvast geloof aan de toekomstvoorspellingen en de toekomstvisie van Kurzweil. Zeker wat betreft de toekomst van artificiële intelligentie en de impact daarvan op de mens en de maatschappij. Het is een feit dat volgende voorspellingen van Kurzweil inderdaad al uitgekomen zijn, maar meestal wat later dan hij had gedacht.

Zo voorspelde Ray Kurzweil, onder andere:

 • dat een computer in staat zou zijn om de wereldkampioen schaken te verslaan. In 1997 werd schaakkampioen Garry Kasparov inderdaad verslagen door de Deep Blue computer van IBM. Ter info: Kasparov wordt door velen nog steeds beschouwd als de beste schaker ooit;
 • dat PC’s draadloos naar informatie zouden kunnen zoeken. En dat kunnen we vandaag allemaal;
 • de opkomst van ‘exoskeletons’, die mensen met een handicap toch kunnen laten stappen;
 • dat mensen ook tegen hun computer zouden kunnen spreken via stemcommando’s. Deze techniek staat ter beschikking via Google Glas, Microsoft’s Cortana, Apple’s Siri en Google Now;
 • dat real-time vertalingen in augmented reality toepassingen mogelijk zullen worden. Google heeft deze app intussen reeds op de markt gebracht.

Enkele toekomstvoorspellingen van Ray Kurzweil voor de komende decennia

 • Na 2020 zullen de meeste ziektes stilaan verleden tijd worden, dankzij nano-robots of nanobots. Deze onvoorstelbaar minuscule robots zullen in ons lichaam geïnjecteerd worden en via ons bloed vroegtijdig ziektes kunnen opsporen of zelfs voorkomen. Zo zal kanker bijvoorbeeld altijd in een vroeg stadium ontdekt kunnen worden. En zullen de ziekteverwekkers vernietigd worden door dezelfde nanobots. Zij zullen het leven van ontelbare mensen verlengen. Vanzelfsprekend wordt er nu reeds volop aan de realisatie van nanobots gewerkt.
 • Na 2020 wordt geneeskunde vooral een informatiewetenschap. Computers zullen immers supersnel en superkrachtig worden. Daardoor zullen ze exact het gedrag van geneesmiddelen in elk lichaam kunnen voorspellen. Daardoor zullen er ook geneesmiddelen komen die precies doen wat ze moeten doen. Een soort maatwerk dus. Want vandaag is de werking van veel geneesmiddelen overwegend een toevalstreffer. Bij de ene mens slaat een geneesmiddel aan, bij de andere helemaal niet.
 • Na 2020 zal de mens het DNA van cellen kunnen veranderen zonder dat de lichaamscel wordt beschadigd. Genen (en cellen) zullen kunnen verjongd worden en de ouderdom zal langer kunnen uitgesteld worden.
 • Na 2020 zullen zelfrijdende auto’s de norm worden. Menselijke chauffeurs zullen zelfs geweerd worden op snelwegen.
 • Tegen 2030 zullen we in staat zijn om ons brein te verbinden met het internet. Daardoor zouden we de kennis en de rekenkracht van onze hersenen kunnen vergroten, net zoals computers informatie kunnen ophalen op het internet.
 • Vanaf eind jaren 20 zal praktisch alles kunnen geprint worden in 3D. De afgelopen jaren zijn 3D-printers steeds meer in het nieuws gekomen. Maar we staan nog maar aan het begin van een revolutie, want volgens Kurzweil zullen we over een jaar of tien zo ongeveer alles kunnen 3D-printen waar je maar aan kan denken. Van onze kleding over voedsel en huisraad tot een donorhart toe. De mode-industrie zal intussen trouwens net als de uitgeverswereld een digitale industrie geworden zijn.
 • In 2030 zal zonne-energie in staat zijn al onze energiebehoeften te vervullen. Op dit moment is zonne-energie al in veel tropische en subtropische landen goedkoper dan de klassieke energiebronnen.
 • De productie van proper water zal fors toenemen. Rond 2030 zullen we zoveel zonne-energie produceren dat we al het water dat we nodig hebben, tegen een spotprijsje zullen kunnen zuiveren.
 • In de late jaren 20 zal videobellen, zoals Skypen, geëvolueerd zijn tot een levensechte Virtual Reality belevenis. Het zal lijken alsof onze gesprekspartner die zich honderden kilometers van ons af bevindt, echt naast ons zit. Denk maar aan een soort hologram zoals in Star Trek.

En tot slot

Kurzweil stelt dat 2045 een heuse mijlpaal zal worden voor de mensheid. Omdat we dan technologische singulariteit zullen bereiken.
Technologische singulariteit is een hypothetische toekomstvisie die voorspelt dat kunstmatige intelligentie zichzelf zal verbeteren en dus beduidend meer invloed zal krijgen dan de mens zelf, op de richting waarin de maatschappij zich beweegt. Daardoor zal elk aspect van ons leven veranderen.
We zullen ons brein (en bewustzijn) kunnen uploaden naar een computer waar het verder kan leven.
Aansluitend daarbij is de creatie van een virtueel lichaam of de upgrade van een bestaand lichaam naar een virtueel lichaam, uiteraard de volgende stap.

Of het allemaal zo ver zal komen, blijft nog de vraag. Omdat het leven zelf immers de neiging heeft nogal onvoorspelbare wendingen te nemen. Anderzijds is al ongeveer 85% van de voorspellingen van Ray Kurzweil uitgekomen. In dit geval: werkelijkheid geworden.
Het blijft hoe dan ook afwachten…

Ook het lezen waard:
Het Watermantijdperk
https://www.bol.com/nl/p/het-bouwen-van-een-brein/9200000010442088/
https://www.bol.com/nl/p/onsterfelijk/9200000000616209/

Share.

Laat een reactie na