Druk, drukker, drukst? Leer schrappen!

0

Ben jij ook altijd bezig? Heb jij het ook altijd zo druk? Drukker? Drukst? Ondanks je vaatwasmachine, vaak kant en klare maaltijden en/of deeltijdse baan? Snak je naar wat rust maar is er helaas zoveel te doen, te zien, te weten, te ontdekken? En voel jij je sowieso schuldig als je niets doet? Als je niet productief bent?

Dan ben je, op zijn zacht uitgedrukt, onverstandig bezig.

Besef dat de boog niet altijd gespannen kan staan. En als je even denkt dat je pauze hebt, dan houden je laptop, tablet en iPhone je intussen wel bij de zaak en zorgen zij ervoor dat de grens tussen thuis en werk verdwijnt. En hop, daar ga je weer…als een speer…

Zelfzorg is belangrijk

Wij zijn de eerste mensen in de geschiedenis die zo hectisch leven. Die non-stop blijven doorgaan. Of tenminste denken dat we dat moeten doen. We laten ons gewoon gek maken en draaien mee in de mallemolen die het leven vandaag is. We kunnen niet meer kritisch denken over waar we mee bezig zijn. Ons lichaam en onze geest hebben zich na eeuwen van langzame evolutie absoluut niet kunnen voorbereiden op de heksenketel waar in we terecht gekomen zijn. Onze hersenen, zenuwen en beenderen kunnen zich in een paar generaties niet zomaar instellen op het moordend tempo van de 21ste eeuw. En dat zal zijn tol eisen.
Oké, je kan er niet zomaar uit stappen. Maar je kan alvast beginnen met goed voor jezelf te zorgen. Want niemand anders zal dat ooit doen. Jij alleen kan het best voor jezelf zorgen. Wie goed voor zichzelf zorgt, kan meer aan. Zelfzorg moet op nummer 1 staan op je to do lijst. Zodra je zelfzorg verwaarloost ten voordele van de mallemolen (ook ratrace genoemd) kom je langzaam maar zeker terecht in een neerwaartse spiraal. Als je het elke dag opnieuw superdruk hebt, dan is dàt het signaal dat jij je prioriteiten moet herzien. En daar begint de zelfzorg.

3 belangrijke zelfzorgtips om mee te beginnen

1) Neem alle tijd om je prioriteiten te bepalen en op te lijsten.
Gelukkig zijn er maar weinig dingen in het leven die echt belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld:
• Je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Want daarmee staat of valt het.
• In vrede leven met jezelf.
• De gezondheid van hen die je dierbaar zijn.
• Een goede relatie hebben met hen die je dierbaar zijn.
• Over voldoende financiële middelen beschikken om comfortabel en aangenaam te kunnen leven.
• Zinvol bezig kunnen zijn.
• Plezier, voldoening en tevredenheid halen uit het leven.

2) Stap zo snel mogelijk over van multi-tasken op single-tasken
Multi-tasken is veel dingen die niet altijd verband houden met elkaar, tegelijk doen. Om uiteindelijk vermoeid en ontevreden vast te stellen dat alles maar half is gedaan. Geen wonder trouwens want je focus raakt in dit proces versplinterd, om van de stress nog maar te zwijgen.
Werk je daarentegen een grotere taak helemaal af, dan ben je meer geconcentreerd en rustiger. En dan zal het resultaat uiteindelijk beter zijn en zal jij een voldaan gevoel hebben.

3. Maak een planning, schrap wat kan geschrapt worden, stel uit wat kan uitgesteld worden.
Je dag, week of maand plannen kost tijd. Maar aandachtig en regelmatig plannen kan jou uiteindelijk veel tijd en stress besparen. Al plannend krijg je immers een overzicht van wat je moet of wilt doen. En pas op dat moment kan je beginnen schrappen.

Er zijn dingen die je nu eenmaal moet doen. Die kan je meestal niet schrappen.
Er zijn de dingen waarvan je beseft dat je ze echt niet hoeft te doen. Want als je ze niet doet is dat ook oké. Die kunnen dus zeker geschrapt worden.
Er zijn dingen die je graag wilt doen, maar die je gerust kan uitstellen. Weken, maanden, een jaar…Want uitgesteld is hier niet verloren. Die zaken kunnen dus tijdelijk geschrapt worden.
En dan zijn er de dingen die je eigenlijk tegen je zin doet. Omdat het van jou verwacht wordt, omdat het zo hoort of om anderen te plezieren. Plezier vooral jezelf en schrap hier zoveel mogelijk.

Efficiënt schrappen zal aanvankelijk wat oefening vergen. Maar je zal bij het plannen merken dat je steeds vaker ruim de helft van je todolijst kan schrappen. En dat levert je gegarandeerd meer tijd, energie en rust op.

Kan ook interessant zijn voor jou of voor een gestrest iemand in je omgeving
Chronische hyperventilatie

Share.

Laat een reactie na