Verse groenten of verwerkte groenten?

0

Groenten eten moet. Omdat groenten gezond zijn en het lichaam ontzuren. En omdat ze vitaminen, mineralen en voedingsvezels plus een resem bioactieve stoffen aanleveren. Daarom wordt aanbevolen om dagelijks circa 300gr groenten te eten. Wel voldoende afwisseling brengen in de groenten. Deze inname van groenten zou preventief werken tegen overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, constipatie en bepaalde vormen van kanker. Maar we hebben het nu eenmaal allemaal druk. Zo ontzettend druk. En dan bieden kant en klare groenten de voor de hand liggende uitkomst die niet eens zo slechts blijkt te zijn.

Wat zijn verwerkte groenten

Voor wie er nog aan twijfelde: verwerkte groenten zijn (meestal) groenten die op industriële wijze verwerkt en verpakt zijn. Dit om de houdbaarheid ervan te verlengen terwijl de voedingswaarde zoveel mogelijk bewaard blijft. We spreken hier dus over:

  • Groenten in blik en in glas
  • Diepvriesgroenten
  • Groenten in brik
  • Vacuüm verpakte groenten

Dit alles verwerkt op industriële wijze.

Verwerkte groenten van zaailing tot afgewerkt product

Groenteverwerkende bedrijven leggen de kwekers hoge normen op. Daartoe worden de producten nauwkeurig gevolgd vanaf het gebruikte zaad en zaaiperceel, tot de zaai-, plant- en oogsttijden toe. Zelfs de sproei-, bemestings- en irrigatieschema’s worden gecontroleerd.

Na de oogst worden de groenten zo snel mogelijk naar het verwerkend bedrijf gebracht. Daar gebeurt de verwerking hygiënisch, efficiënt en volgens de meest recente technologieën van de groenteverwerkende industrie. Dit alles om de kwaliteit van het eindproduct zo hoog mogelijk te houden.

Meer weetjes over verwerkte groenten

  • Verwerkte groenten bevatten ongeveer evenveel voedingsstoffen als verse groenten.
    Verwerkte groenten worden immers in sneltempo van de kweker naar het verwerkingsbedrijf gebracht en daar zo vlug mogelijk verwerkt.
    “Verse” groenten zijn meestal niet “veldvers”. Omdat ze vaak één of meerdere dagen in de winkel en vervolgens nog een tijdje in onze koelkasten liggen, vooraleer we ze bereiden.
    Tenzij je de groenten rechtstreeks uit je moestuin haalt als je ze gaat bereiden. Dat is de ideale situatie die niet voor iedereen weggelegd is.
    Dus mogen we besluiten dat verse en verwerkte groenten doorgaans aan elkaar gewaagd zijn qua voedingsstoffen. In beide gevallen sneuvelen vitamines het snelst. Mineralen en vezels daarentegen houden dapper stand in zowel de verwerkte als de “verse” groenten.
  • Van de verwerkte groenten staan industrieel verwerkte diepvriesproducten zonder enige toevoeging op nummer 1 qua voedingswaarde.
    Dit is immers een zo goed als vers product met een hoge voedingswaarde. Van zodra er hier echter toevoegingen gebeuren onder de vorm van saus, room, andere vetten, zout, zoet- en smaakstoffen of kruidenmixen, belanden ze meteen op gelijke hoogte van de andere conserven. Raadpleeg daarom altijd het etiket.
  • Koop geen verwerkte groenten met een beschadigde verpakking. Omdat in dit geval de aangegeven verbruiksdatum niet meer gegarandeerd is.
    Sla geen diepvriesgroenten in waarvan de verpakking beschadigd is.
    Hetzelfde geldt voor groenten in blikken die bol staan, ingedeukt of verroest zijn. Het bol staan van een blik betekent trouwens dat de inhoud ervan bedorven is.
    Een slap en vochtig aanvoelend pak diepvriesgroenten betekent meestal dat de groenten aan het ontdooien zijn of al ontdooid zijn.
    Bevinden er zich ijskristallen op de verpakking dan betekent dit dat de koudeketen onderbroken werd. En dat het product dus al ontdooid is geraakt maar opnieuw ingevroren werd.
    Bij de andere beschadigingen bestaat de kans dat er allerlei stoffen in het voedsel gedrongen zijn, die je gezondheid kunnen schaden. Stoffen zoals vuil, deeltjes van de verpakking en/of bacteriën.
  • De houdbaarheid van verwerkte groenten is aangegeven op de verpakking.
    Doorgaans zijn diepvriesgroenten 2 jaar houdbaar indien de koudeketen nooit onderbroken geweest is.
    Diepvriesgroenten die bovendien vacuüm verpakt zijn, kan je vaak 3 jaar bewaren.
    Let er bij het winkelen op diepvriesproducten slechts aan je boodschappen toe te voegen vlak voor je naar de kassa gaat. Als laatste dus. Groenten in blik, brik en glas zijn vaak langer houdbaar dan 2 jaar. Ze kunnen bewaard worden op kamertemperatuur en bij voorkeur op een koele, donkere plaats. Dit laatste geldt vooral voor groenten in glas.

Meer info over een gezonde voeding
10 tips voor een gezonde voeding
Eet minder zuur en voel je beter!

Share.

Laat een reactie na