Alfamannen en alfavrouwen

0

Alfamannen en alfavrouwen zijn mannen/vrouwen waar anderen naar opkijken. Dominante, meestal aantrekkelijke leiders zijn het die uiteraard hoog scoren op de hiërarchische ladder en onderweg status verwerven, de lakens uitdelen en in de kijker lopen.

Profiel alfaman en alfavrouw

Dat ze doorgaans een narcistische inslag hebben, moet men erbij nemen. Want intussen realiseren ze toch maar mooi dat wat de modale man/vrouw enkel in zijn of haar dromen beleeft. Mensen houden ervan in de buurt van de inspirerende, energetisch geladen alfaman of alfavrouw te leven, te werken en te vertoeven. Omdat dit type mens durf, avontuur en opwinding uitademt en de verleidelijke geur van succes verspreidt. Alfamannen en dito vrouwen zijn daarnaast populair, voeren meestal het hoogste woord in een groep en gaan een portie humor nooit uit de weg. Hoeft het nog gezegd dat ze vaten vol testosteron zijn die voor zowel mannen als vrouwen fungeren als levende magneten? Om al die redenen krijgen alfamannen en alfavrouwen moeiteloos toegang tot het kruim van de bevolking. Geen wonder dus dat deze kerels en meiden de wereld regeren en steeds opnieuw met het lekkerste en begeerlijkste toetje gaan lopen.

Wetenschappelijk onderzoek omtrent de alfaman en de alfavrouw

Als nummer één leef je dus lang en gelukkig? Helaas niet, want wetenschappelijk onderzoek leverde een opvallend genuanceerder beeld op. Amerikaanse biologen verbonden aan de Princeton University bestudeerden negen lange jaren vijf verschillende bavianenpopulaties in het Keniaanse Amboseli-bekken. Waarom nu precies bavianen? Omdat deze apen niet enkel genetisch dicht bij de mens aanleunen maar bovendien net als wij in bijzonder complexe maatschappelijke structuren leven. Dit onderzoek leidde tot een aantal conclusies die aantonen dat het leven van de alfaman met zijn sociale dominantie in werkelijkheid een stuk minder rooskleurig is dan algemeen wordt aangenomen. Want omdat aan elke medaille een keerzijde zit, betaalt de alfaman een hoge tol voor zijn status. De alfamannetjes in de bavianenpopulaties vertoonden niet enkel een hoog testosterongehalte maar evenzeer een hoog stressgehalte. Merkwaardig genoeg, hetzelfde stressniveau als de omegamannetjes, zij het dan om andere redenen. Omegamannetjes staan helemaal onderaan de hiërarchische ladder en moeten elke dag opnieuw keihard knokken om aan voedsel of seks te raken. Zij hebben het dus moeilijk maar niemand vermoedde hoe moeilijk alfamannen het wel hebben.

De dagelijkse strijd van de alfaman

Alfamannen en alfavrouwen net zo goed, staan aan de top waar het eenzaam is. Veel vertrouwelingen hebben ze dus niet. Omdat hoge bomen veel wind vangen, moeten zij heel veel incasseren. Soms terecht, soms onterecht. Verder lijkt hun toppositie zo aantrekkelijk dat er continu kapers op de kust zijn. Kapers die net als zij inventief, alert en vastbesloten zijn. Eveneens alfamannen en alfavrouwen dus, zoveel is zeker. Veel energie van de alfamannen en alfavrouwen gaat dus naar het consolideren van hun positie via het onder de duim houden van ambitieuze kroonpretendenten. Die moeten ze bevechten, uitschakelen of er op één of ander manier mee samenwerken. Want zoals Machiavelli reeds zei: hou je vrienden dichtbij je, maar je vijanden nog dichter bij. Dit alles gaat ten koste van hun gemoedsrust en gezondheid. Uit het bovenvermeld wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat alfamannetjes vanwege die hoge stressfactor beduidend meer risico lopen op cardiovasculaire aandoeningen. hetzelfde geldt uiteraard voor alfavrouwtjes. Het is dus duidelijk ook hier niet al goud wat blinkt.

De benijdenswaardige bètaman of bètavrouw

Rest de vraag: is er dan niemand gelukkig en tevreden op de hiërarchische ladder? Toch wel, want de beste plaats en dus ook het beste leven blijft gereserveerd voor de bètaman, ook wel de nice guy genoemd. Die kan het zich immers permitteren om beminnelijk en inschikkelijk uit de hoek te komen. Bètamannen staan vlak onder de alfamannen, blijven meestal buiten schot, dragen een pak minder verantwoordelijkheid en hoeven zich niet continu te bewijzen. Bètamannen (en bètavrouwen) krijgen niet dezelfde voordelen als de alfamannen en alfavrouwen maar komen zonder veel moeite ruimschoots aan hun trekken wat status, eten en seks betreft. Zij vertonen hetzelfde testosterongehalte als alfamannen maar hebben een beduidend lager stressgehalte. Vandaar dat ze meer relaxed leven en volop genieten van al het goede dat hen komt aanwaaien via de leider of de leidster.

Hierbij aansluitend:
Populair zijn
Ben jij een flegmaticus?

Share.

Laat een reactie na