Waarom suiker onze zoetste maar ook sluwste vijand is

0

Hoezo sluw, zal jij je misschien afvragen. Het antwoord daarop is: omdat suiker verborgen zit in voedsel en dranken waarvan we het niet direct vermoeden. En ook omdat de suikerverslaving wijdverbreid is en bovendien sociaal helemaal aanvaard en … zelfs gestimuleerd wordt. Al generaties lang. Zo komt het dat een Belg gemiddeld 95 gram suiker per dag consumeert en een Nederlander 105 gram. En dat wijkt fors af van de aanbevolen maximum hoeveelheid per dag. Met alle kwalen die daaruit voortvloeien. De aanbevolen maximum hoeveelheid suiker per dag wordt door het Diabetes Fonds als volgt bepaald: vrouwen 50 gram suiker (= 12 klontjes) en mannen 60 gram suiker (= 15 suikerklontjes).

Hoe we massaal verslaafd raken aan de drug die suiker heet

Laten we wel wezen, suiker is al altijd aanwezig geweest in ons leven. Suiker zit ons in het bloed. We worden immers geboren als zoetekauwen. We genoten er om te beginnen, ongevraagd van in de moederschoot. In de daaropvolgende moedermelk, poedermelk en groeimelk zaten en zitten nog steeds suikers. Indien niet, zouden baby’s dit voedsel weigeren. Wat later werd je fopspeen in iets zoets gedopt. En aan je fruitpapje en groentebrij werd vooruitziend wat suiker toegevoegd. Zeker als die kant en klaar gekocht was. Daarna kwamen de zoethoudertjes of de snoepjes als beloning. En nadien zocht je zelf je snoep uit. Want we blijven deze verleidelijke zoete drug lekker en troostend vinden, En we kunnen meestal niet zonder, bewust of onbewust. Zo is het nu eenmaal.

Hoe men suiker raffineert

Wil je weten wat een suikerbiet moet lijden vooraleer ze als geraffineerde en dus dode stof in je mond en lijf belandt? Wel, het is te ingewikkeld om het hier uit te leggen. Maar weet dat er gebluste en ongebluste kalk aan te pas komen, evenals koolzuurgas, zwavelzuur en beenderkool. En daarbij wordt er verhit, afgekoeld en gefilterd dat het een lieve lust is. Het enig waardevolle dat men eraan overhoudt is de melasse waar naast suiker ook vitaminen en mineralen inzitten. Helaas wordt die meestal verwerkt in veevoeder. Te gek voor woorden, inderdaad.

Wat de jarenlange, dagelijkse blootstelling aan suiker doet in ons lichaam

Het is een feit dat alles, toegediend in de juiste dosis, een geneesmiddel kan vormen. In kleine dosissen genomen, werkt niet geraffineerde suiker openend, uitdrijvend, licht laxerend, reinigend en ontspannend. De hoge dosissen geraffineerde suiker echter en/of hun synthetische vervangers die we actueel tot ons nemen, werken vervuilend, degenererend, toxisch en opjuttend. En na het aanvankelijk oppeppend gevoel, volgt dan een dieptepunt in je energie. Lees hieronder hoe grote hoeveelheden suiker je lichaam bezwaren.

  • Telkens je een klad geraffineerde suiker binnenkrijgt, schrikt je maag even op, weet je. Krijg je dagelijks veel geraffineerde suiker binnen, dan produceert je maag op de duur meer maagzuur. Die constante overproductie aan maagzuur kan de wanden van het spijsverteringskanaal aantasten wat bij voorbeeld tot zweren kan leiden.
  • Het suikergehalte in je bloed gaat eveneens omhoog. Groot alarm in je lijf hier om de suikerwaarde in je bloed weer normaal te krijgen.
  • Daartoe wordt, onder andere, je calciumreserve in het lichaam aangesproken. Zo begint ongemerkt de ontkalking. Voor wie niet over stevige botten en beenderen beschikt, is dit de start van een nachtmerrie. Suiker ontkalkt meestal eerst je tanden en daarna de rest van je skelet. Zo zie je maar dat 2 maal daags braaf je tanden poetsen, niet altijd een gezond gebit oplevert. Want de aanvaller knaagt van binnenuit aan je skelet.
  • Verder wordt ook je vitamine B reserve in je lichaam aangetast. De aanmaak van vitamine B gebeurt eigenlijk door de bacteriën in de darmen die het binnenkomend voedsel ontleden en omzetten. Die bacteriën nu, worden voortdurend belaagd door suiker. En omdat de suiker altijd aanwezig is, kunnen ze hun werk uiteindelijk niet meer naar behoren doen. En dan kan je te maken krijgen met vermoeidheid, lusteloosheid, prikkelbaarheid, zenuwachtigheid en/of een slecht geheugen.
  • Suiker komt ook in de lever terecht waar het wordt opgeslagen. Raken alle beschikbare plaatsen daar volzet? Dan stuurt je lever de suiker terug de bloedbaan in. Onder de vorm van vetzuren. Het bloed loost die vetzuren netjes op je dijen, heupen,buik, armen, enz.
  • In een volgend stadium gaat het vet naar vitale organen zoals je hart en nieren, waarvan het de werking belemmert.

En daar sta je dan…

Ook nuttig om weten
Gezonde tussendoortjes
Veilig vermageren
Ik ben te mager en wil aankomen. Wat zal ik eten?

Share.

Laat een reactie na