Hoe broodbeleg zonder toegevoegde suiker maken

0

Als je tijd en zin hebt en het beste voor je lijf wilt, kan je misschien eens volgende recepten van boterhampasta zonder toegevoegde suiker uitproberen. Ze zijn papgemakkelijk en je hebt meteen een gezond en lekker broodbeleg dat puur natuur is. We vertrekken in beide gevallen van de gedroogde vruchten.

Abrikozenbeleg

Dit heb je nodig.
1 kommetje gedroogde abrikozen
Water
Arrowroot,maïzena of kuzu
Een snuifje zout

Zo maak je het

  • Doe de gedroogde abrikozen in een vergiet of zeef, en spoel ze af onder stromend water.
  • Doe dan de abrikozen in een pan en zet ze net onder water.
  • Laat ze een paar uren weken en wellen tot ze voldoende water opgeslorpt hebben en mals aanvoelen.
  • Daarna kan je de abrikozen op een snijplank eerst in reepjes en daarna in stukjes snijden.
  • De stukjes gaan terug de pot in, samen met een bodempje weekwater en het snuifje zout.
  • Breng alles tot het kookpunt en doe er daarna het deksel op.
  • Laat de abrikozen op een klein vuurtje zo’n 15 a 20 min verder pruttelen tot ze helemaal tot moes gekookt zijn .
  • Intussen neem je een kopje met daarin een goeie scheut koud water waarin je een halve tot 1 theetlepel (afhankelijk van de hoeveelheid abrikozenmoes die je bekomt) arrowroot of de opgegeven hoeveelheid maizena al roerend oplost.
  • Van zodra de abrikozen tot moes gekookt zijn, roer je er het opgelost verdikkingsmiddel bij.
  • Blijven roeren boven een klein vuurtje tot de het verdikkingsmiddel zijn werk gedaan heeft.
  • Pas dan het vuur doven.
  • Het abrikozenbeleg laten afkoelen.

Tip: je kan de abrikozen ook vervangen door vijgen, pruimen, dadels of door een combinatie van twee of meer vruchten in wisselende hoeveelheden. Ontdek en creëer je eigen smaak.

Kastanjebeleg

Is meer maagvullend en voedzamer dan abrikozenbeleg.
Enkel de vruchten van de tamme kastanjeboom zijn eetbaar.
Ook in dit recept wordt er gewerkt met tamme, gedroogde kastanjes. Gedroogd omdat je dan dadelijk de gepelde, witgelige harde vrucht tot je beschikking hebt. Dat bespaart je een hoop geknoei.
Je vindt de gedroogde kastanjes in grootwarenhuizen en gespecialiseerde zaken. Van die witgele harde vruchten kan je meteen een lekker en voedzaam broodbeleg maken.

Dit heb je nodig
Een kom gedroogde kastanjes
Een snuif zout
Facultatief: enkele druppels vanille extract.

Zo doe je het

  • Plaats de gekozen hoeveelheid gedroogde kastanjes in een pan of pot en doe er water bij tot de kastanjes net onder staan.
  • Laat een nachtje weken en wellen.De volgende dag zijn de kastanjes uiteraard groter geworden omdat ze vocht hebben opgenomen.
  • Zet de pan/pot met de kastanjes, het resterende weekvocht + de snuif zout op het vuur en n breng alles tot het kookpunt
  • Doe dan het deksel erop en laat verder garen op een laag vuurtje tot de kastanjes helemaal zacht zijn.
  • Check de kastanjes af en toe met behulp van een vork.
  • Vallen ze meteen uiteen als je er in prikt? Dan zijn ze gaar.
  • Roer ze door een roerzeef of maak fijn in de cutter.
  • De wat zoete, gladde kastanjepuree die je daarbij bekomt kan je eventueel extra oppeppen met een paar druppeltjes vanille-extract. Dit is een kwestie van smaak. Hier vind je alle soorten vanilleproducten van hoge kwaliteit. https://www.vanillestokjes.be

Tip: De kastanjepuree kan je als broodbeleg gebruiken, maar ook als cake- of taartvulling, als bijgerecht bij wild, in pasta’s, enz…

Share.

Laat een reactie na