Hoe omgaan met iemand die nee zegt tegen de coronavoorschriften

0

We worstelen ons allemaal zo goed en zo kwaad als mogelijk, door deze apocalyptische tijden. Daarbij ontvangen we tegenstrijdige berichten van onze zwakke leiders die vooral verwarring zaaien. En omdat we voorrang moeten verlenen aan onze persoonlijke, familiale en zelfs collectieve veiligheid, zijn we soms genoodzaakt een gevaarlijke confrontatie uit de weg te gaan. Vooral als er huisgenoten, familie, vrienden en collega’s bij betrokken zijn die om één of andere onbegrijpelijke reden weigeren om de veiligheidsvoorschriften te volgen. En terwijl we vanbinnen zowat ontploffen van verontwaardiging om hun onvolwassen en beschamend gedrag, raken we niet verder dan hen te benaderen met begrip. Dit natuurlijk en zo mogelijk, van op een veilige afstand van 1,5 m.

Hier volgt een korte handleiding die we kunnen gebruiken telkens we geconfronteerd worden met het roekeloos coronagedrag van anderen.

Je (levens)partner

Probeer eerst duidelijkheid te krijgen wat hij/zij wel of niet wil doen betreffende bescherming tegen Covid-19 en waarom. Als je door alle coronastress hierover al volop aan het bekvechten bent met je partner, neem dan wat gas terug. Bewaar je geschreeuw liever voor de berg vuile vaat in de keuken. Probeer eerst een punt te vinden waarover jullie het eens kunnen zijn. Vertrek dan vanuit deze plek. Legt je partner je bijvoorbeeld uit dat ze geen mondmasker kon dragen in de fitness omdat ze niet meer voldoende kon ademen op de loopband? Antwoord dan dat zo’n onvoorzichtig gedrag andere mensen in de gym kan ziek maken. En erger nog, dat het best mogelijk is dat zij jou thuis kan besmetten door in de fitness te trainen zonder mondkapje.

Je beste vriend of vriendin

Jij kent je hartsvriend of hartsvriendin het allerbest. Je weet dus hoe je hem of haar het best kan aanpakken inzake roekeloos coronagedrag. Vraag hem of haar om zijn/haar gevoelens te delen met jou zodat jij je kan inleven in zijn/haar standpunt zonder dit standpunt plus bijhorend gedrag over te nemen. Gebruik die empathie meteen om dieper op de zaak in te gaan en uiteindelijk ergens een gemeenschappelijke visie te vinden. Indien je beste vriend/vriendin echter besluit dat er geen reden is tot bezorgdheid omtrent ziek worden door Covid-19, moet je tactisch te werk gaan. Zeg dat je bezorgd bent over zijn of haar welzijn of de kans dat hij/zij iemand besmet die jullie allebei dierbaar is. Misschien kan jij er op die manier wel voor zorgen dat hij of zij plots het licht ziet.

Je ouders

Zijn jouw ouders (en andere oudere familieleden of buren) ervan overtuigd dat Covid-19 echt niet veel meer is dan een zware griep? Type Spaanse griep, zeg maar? Ter info: de Spaanse griep is een pandemie die van januari 1918 tot december 1920 over de wereld raasde en tussen de 50 en 100 miljoen mensen het leven kostte. Zij vinden dus dat we niet moeten overdrijven met al die regeltjes. Regeltjes die ze eerder bekijken als suggesties. Als je deze tenenkrommende uitleg hoort, wil je zeker es goed uitvliegen tegen hen. Ook al omdat ze vaak tot de risicogroep behoren. Niet doen. Als je hen behandelt als kleuters, gaan ze achter je rug om lekker door met hun roekeloos gedrag. Terwijl ze je in je gezicht vanzelfsprekend verzekeren dat ze de instructies volgen. Beter is om op rustige toon je bezorgdheid uit te spreken over hun gedrag. Vertel hen bijvoorbeeld hoe Covid-19 zich in restaurants en brasseries kan verspreiden via de air-conditioning. En vertel hen ook dat ze er beter aan doen af te zien van die geplande verre reis of cruise later dit jaar.

Je baas

Hier sta je tegenover iemand in een machtspositie. Dat bemoeilijkt de zaak. Indien een dergelijk iemand zich onverantwoord gedraagt, probeer dan dat wat hij/zij zichzelf aandoet te scheiden van wat hij/zij verlangt of niet verlangt van jou ter zake. Zet je roekeloze chef je niet onder druk, probeer dan gewoon zoveel mogelijk fysieke afstand te bewaren. Voel jij je genoodzaakt toch iets te zeggen (voor je eigen veiligheid), hou het dan zeker luchtig. Vraag bijvoorbeeld losjes of hij /zij soms je nieuw reservemasker wil lenen mocht je baas het eigen mondmasker (zogezegd) per ongeluk thuis vergeten zijn. Neem daarom ook altijd 1 of 2 propere reservekapjes mee naar het werk. Ze kunnen van pas komen. En niet enkel voor je baas.

Je collega’s of medewerkers

Wat collega’s/medewerkers betreft: probeer je niet te bemoeien met hun keuze inzake bescherming tegen Covid-19. Als jij intussen maar de vrijheid krijgt om je zin hieromtrent te doen en een veilige samenwerking niet in het gedrang komt. Voel jij je toch bedreigd qua veiligheid? Dan zou je bijvoorbeeld vriendelijk maar recht voor de raap bij je collega(s) kunnen aankaarten dat je het moeilijk hebt om te presteren zo dicht bij iemand die de corona richtlijnen en het algemeen belang niet respecteert. Of stel een overstap voor naar alternatieve scenario’s zoals elkaar contacteren via WhatsAapp, videochat, Zoom of het gebruik van tools als Trello, Voxer en Slack. Of buiten lunchen op een veilige afstand van elkaar in plaats van in de te kleine, bedompte eethoek. Maak je deel uit van een hecht team? Dan moet het mogelijk zijn om met elkaar uitvoerig te overleggen over de praktische aanpak van deze zaak en over de gevoelens die jullie bij deze toestand hebben.

De klanten

Loopt er een klant in de zaak zonder mondmasker of met een masker onder de kin of bengelend aan 1 oor? Vraag dan vriendelijk of hij/zij het mondkapje wil gebruiken zoals het hoort. Lukt dit niet, lok dan geen verdere confrontatie uit en probeer afstand te bewaren. Is het je onmogelijk om de juiste afstand te bewaren omdat je hen moet bedienen van dichtbij, evalueer de situatie. Lijkt de klant inschikkelijk? Vraag of het alsnog mogelijk is om een mondmasker te gebruiken. Heb je het gevoel dat je vraag tot nog meer onveiligheid zal leiden? Beperk de tijd die je met deze klant doorbrengt tot een minimum. Als je denkt dat je baas beter geplaatst is om veilig gedrag af te dwingen, maak hem of haar dan direct attent op de onveilige situatie geschapen door die bepaalde klant(en).

Wildvreemden

Dreigt het tot een confrontatie met een vreemde in de supermarkt te komen? Een vreemde zonder mondmasker die evenmin de afstand respecteert? Wandel gewoon weg. Hem of haar terechtwijzen werkt niet. Jij zal het verschil hier heus niet maken. Hij/zij zal je opmerking straal negeren of in de verdediging gaan. Dat wordt verspilde energie plus meer onveiligheid voor beide partijen.

Aansluitend hierbij:
Geweldloze of duurzame communicatie

Share.

Laat een reactie na