Yes, het is weer pompoentijd. En met deze prachtige, zoete, voedzame en zonnige geel-oranje groente kan je eigenlijk alle kanten op. Denk maar aan pompoenmoes, pompoensoep, pompoentaart, gevulde pompoen en gebakken of gestoofde pompoen. En verder aan pompoenchips, pompoenfrietjes, pompoensoufflé en pompoenconfituur. Even googlen en je bent zo vertrokken.
Wij geven je hier alvast het basisrecept van pompoenmoes.
Dit heb je nodig
- 1 kwart van een middelgrote pompoen, liefst een zoete uit de biowinkel
- 1 halve eetlepel sojasaus
- 1 afgestreken eetlepel fijngehakte bieslook of peterselie
Zo maak je de pompoenpuree
- Borstel het stuk pompoen met schil, schoon met water.
- Snij de pompoen in schijven en verdeel de schijven in kleine stukken.
- Neem een kookpot en doe daarin een bodem water.
- Voeg aan het water een halve eetlepel sojasaus toe.
- Doe de stukjes pompoen in de pan en zet op het vuur.
- Breng aan de kook.
- Van zodra het kookt, zet je alles op een klein vlammetje.
- Daarna het deksel op de pot doen en circa 20 minuten laten stoven.
- Check af en toe of de pompoen al mooi zacht is.
- Is ie zacht? Haal dan de roerzeef boven die je op een groot bord zet.
- Draai de pompoen in een paar porties door de zeef tot je een puree bekomt.
- Je kan nu de fijngemaakte peterselie/bieslook door de puree roeren of er de bovenkant mee versieren. Apart erbij serveren is een andere optie.
Deze pompoenmoes kan gegeten worden als bijgerecht, als vervanging van aardappelpuree of als broodspread.
Je kan hem ook invriezen als basis voor een soep. In dat geval moet hij niet door de roerzeef maar volstaat het hem gewoon te prakken.
Wist je dit al over de pompoen?
- De pompoen is afkomstig uit Japan.
- Je kan zelf prima pompoenen kweken door de pitten in de grond te stoppen. Maar…de pompoen verdraagt geen vorst. Daarom moet er gezaaid worden na de laatste lentevorst en geoogst worden voor de eerste nachtvorst.
- Vanaf midden september tot medio oktober is het de beste tijd om pompoenen te oogsten. Ze worden altijd geoogst met steeltje. De steel moet bij het oogsten goed droog zijn en de bladeren wat gelig.
- Pompoenen kan je lang bewaren op een koele maar vocht- en vorstvrije plaats.
- Ook een reeds aangesneden pompoen bewaart behoorlijk lang in de koelkast.
- Alles is goed aan de pompoen. Je kan de schil goed afborstelen en gewoon mee bereiden.
- En de pitten kan je drogen. Je kan ze bewaren om te zaaien in de lente. Of, je kan er op kauwen. Dan behoed je jezelf voor wormen en parasieten. Andere mogelijkheid: fijnmalen of fijnstampen en als thee gebruiken bij keelpijn en overmatige slijmen.
- Maar er is nog meer goed nieuws. Diezelfde pompoenpitten voorkomen voortijdige veroudering, houden ook je huid jong en stimuleren de haargroei, geven je immuniteit een boost, houden de prostaat gezond, zorgen voor een betere slaap en zijn heilzaam voor het ganse cardiovasculaire systeem. Mensen met de bloedgroep O en A, vinden het meest baat bij het eten van de pompoen en zijn pitten.
- De beste, zoetste en voedzaamste pompoenen zijn de kleinere die verkocht worden bij bio boeren en in natuurvoedingswinkels. Ze hebben een dieporanje of groene schil en dieporanje vruchtvlees. Plus een intense, zoete smaak.
- Pompoenen, vooral de kleinere zoals hierboven vermeld, zitten vol mineralen. Niettegenstaande hun zoete smaak passen ze prima in een diabetesdieet. Omdat ze heilzaam zijn voor de milt en de pancreas.
Probeer ook: Stevige soep van pompoen en tomaat