Overgewicht, obesitas en fastfood

0

Meer en meer mensen doen steeds vaker een beroep op de snelle hap. Dus op fastfood, junkfood, eten uit de muur en het steeds groeiend assortiment kant en klare gerechten. Deze uit Amerika overgewaaide eetcultuur heeft verreikende gevolgen voor de kwaliteit van de voeding en van de conditie, omdat ook kinderen en jongeren erbij betrokken raken. De VS kampt inmiddels met een groeiend probleem. Dat van overgewicht en vooral extreem overgewicht (obesitas, BMI hoger dan 30).

Het ‘’comité voor voeding’ van de medische vereniging van Massachusetts (USA) boog zich een aantal jaren geleden over dit probleem omdat de relatie fast-/junkfood en obesitas steeds duidelijker wordt, gezien er reeds langer fastfood gegeten wordt op grote schaal.

In totaal heeft  70 % van de Amerikanen vandaag overgewicht tot zelfs morbide obesitas, ook vetzucht genoemd. Volgens experten ter zake zijn er geen signalen die erop wijzen dat het aantal Amerikanen met overgewicht of obesitas zal afnemen, integendeel.

Maar wij, de lage landen, volgen snel.  Recente objectieve metingen van lengte en gewicht (uit het Belgische gezondheidsonderzoek) tonen aan dat maar liefst 55% van de volwassen bevolking worstelt met overgewicht en 21% met obesitas. In Nederland zijn de cijfers als volgt: 50% van de volwassen bevolking  heeft er overgewicht en 14% obesitas. Om nog maar te zwijgen over de kinderen en jongeren waarmee het ook merkbaar de verkeerde kant opgaat.

En toch waren er nooit voorheen zoveel diëten voorhanden als vandaag. Denk maar aan het Mediterraans dieet, het DASH dieet, het Low-Carb dieet (of het eiwit dieet), het flexitarisch dieet, het Keto dieet, het Paleo dieet, de vernieuwde Weight Watchers enz…

En nooit waren er op TV zoveel programma’s te zien over ronduit obese mensen met een dodelijke vetzucht. Dr. Now en zijn gewichtige patiënten zijn intussen wereldberoemd.  De maagverkleiningen die uitgevoerd worden eveneens. En dat terwijl er bij elke aflevering van dr. Now vermeld staat dat het effect ervan bij slechts  5%  van de patiënten blijvend is. En slechts bij 1% indien de maagverkleining een 2de maal plaatsvindt. Omdat ze uiteindelijk opnieuw zwichten voor fastfood.

We bewegen minder en eten ongezonder

Hoe komt dat? Heel eenvoudig omdat we met zijn allen steeds minder bewegen en minder goed eten. Vrijwel alle jonge vrouwen hebben vandaag een baan. Komen daar nog een relatie en kinderen bovenop, dan moeten vrouwen noodgedwongen beginnen schipperen met hun tijd. De huishoudelijke taken, inclusief koken, worden meestal nog door de vrouw verricht. Zelfs tegenwoordig. Dat gaat vaak ten koste van de kwaliteit van de maaltijden. Ook voor een vrouw bestaat een dag immers uit ‘maar’ 24 uren. En dan zijn er nog het groeiend aantal eenoudergezinnen en singles. Ook zij kampen met tijdsgebrek. En, waarom zou je aan de kookpot staan indien je een smakelijke kant en klare maaltijd in geen tijd op tafel krijgt. Want geef toe, keuze zat toch!

De minpunten van een snelle en dus ‘kant en klare’ hap

De snelle hap vertoont globaal genomen volgende fouten:

  • Teveel vetten: hij bevat doorgaans tweemaal zoveel vet als gewone kost.
  • Teveel natrium: 2,5 a 3 gr natrium per dag = circa 6 gr zout, is ruim voldoende voor een volwassene. Maar, een medium McChicken bijvoorbeeld bevat reeds 3,2 gr zout en een medium Big Mac, 3,5gr zout.  Eén broodje slokt dus al de helft van de maximum toegestane dagelijkse hoeveelheid zout op.
  • Te weinig vezels, gezien er overwegend witte en dus lege koolhydraten in verwerkt worden.
  • Te weinig calcium en dat terwijl het aantal osteoporosepatiënten stijgt. Yoghurt, plattekaas, karnemelk en magere of halfvolle melk kunnen dit tekort aanvullen.
  • Teveel eiwitten: elke snelle hap bevat een hoeveelheid eiwitten gelijk aan de eiwitbehoefte van één dag. Dat is bijzonder nadelig voor 50-plussers. Er werd immers aangetoond dat een teveel aan proteïnen vanaf 40-45 jaar, de functionele achteruitgang van de nier wegens de leeftijd, nog versnelt.

Fastfood, eten uit de muur of kant en klare gerechten: één pot vet!

Fastfoodketens bijvoorbeeld maken er het beste van en bieden kip- of visbroodjes, vegetarische burgers of kip- en visnuggets aan die uiteraard vlot van de hand gaan. Dit, omdat de verbruiker ten onrechte denkt dat deze preparaten een gezond alternatief vormen voor de klassieke hamburger. Ten onrechte, inderdaad, want ook dergelijke hapjes worden gebakken in soorten olie die rijk zijn aan verzadigde vetzuren. Bovendien bevatten kipburgers naar verhouding vaak veel kippenvel en kunnen aldus evenveel vet bevatten als anderhalve beker roomijs. Een studie van de Massachusetts Medical Society bewees zelfs dat er in zes chickennuggets meer vet zit dan in een gewone hamburger. Teveel vet leidt dan weer tot meer gevallen van diabetes, hart -en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, beroerten en vetzucht. En haalt de volksgezondheid omlaag.

De oplossing: probeer vaker zelf te koken en kies lichte gerechten die gezond zijn én snel klaar. Want die zijn er ook nog. Jazeker.

Meer weten over voeding?  Zoveel suiker zit er verstopt in deze populaire producten   en   Zo leer je kinderen gezonder eten

Share.

Laat een reactie na