Kleurige groentesalade

0

De coronaplaag verandert ook ons eetpatroon.  We halen wat vaker eten af of we koken wat rijker, zwaarder, zoeter, vetter en/of uitgebreider. Het kan dus zeker geen kwaad om tussendoor eens een reinigende groenteschotel op tafel zetten, wel integendeel! Wat dacht je van volgende veelkleurige en eenvoudig te bereiden koude groentesalade? Je kan ze vooraf maken en gewoon op tafel zetten en aanbieden als gezond bijgerecht. Hoe dan ook…hier volgt het recept.

Dit heb je nodig

  • 125 gr erwtjes (diepvrieserwtjes zijn hier een goede keuze)
  • 200 gram sperzieboontjes
  • 2 flinke wortelen
  • 1 rode biet (vers of reeds gestoomd en vacuüm verpakt)
  • 5 aardappels (middelgroot)
  • Pijpajuin (ook lente-, stengel-, bosui of ‘schalulleke’ genoemd) of bieslook
  • Zout en peper
  • Mayonaise of vinaigrette

Zo maak je de salade

De groenten worden uiteraard elk afzonderlijk bereid. Zo niet gaan de eigen smaken jammer genoeg verloren. En dat kan de bedoeling niet zijn.

  • De diepvrieserwtjes hoeven enkel ontdooid te worden.
  • Gebruik je verse rode biet? Eerst schillen en daarna beetgaar koken in een bodempje water. Laten afkoelen en in dobbelsteentjes snijden. Kies je voor reeds gestoomde rode biet? Dan hoef je die enkel in dobbelsteentjes te snijden.
  • Borstel de aardappelen schoon met water en kook ze in de schil beetgaar in een bodempje water en wat zout. Laten afkoelen, de schil verwijderen en de aardappelen in dobbelsteentjes snijden.
  • De wortels schoon borstelen met water, in stukjes/schijfjes snijden en in een weinig water en wat zout, beetgaar koken.
  • De uiteinden van de boontjes verwijderen, de boontjes daarna in stukken breken en beetgaar koken in een weinig en lichtgezouten water.
  • Nu de groenten voorzichtig onder elkaar mengen.
  • Naar smaak mayonaise toevoegen. Even proeven en desgewenst bijkruiden met peper en zout.
  • De salade liefst enkele uren afgedekt in de koelkast plaatsen vooraleer op te dienen.
  • Voor het opdienen bestrooien met fijngehakte pijpajuin of bieslook.

Goed om weten:

  • Indien nodig, kan het ook zonder mayonaise, maar dan moet je wel extra kruiden. Of een pittige vinaigrette toevoegen, vlak voor het opdienen.
  • Deze knapperige salade kan ook als eenvoudig voorgerecht worden gegeten. Wat extra mayonaise houdt alle groenten bijeen. Vorm van de salade eerst een cirkel, vierkant of driehoek op het bord, vooraleer te serveren. Uiteraard met behulp van zo’n handige kook- of garneervorm.
  • Je kan deze salade gebruiken als bijgerecht. Op een feesttafel, bij een koud en warm buffet of als extraatje bij een barbecue.

Ook lekker
Linzensalade

Share.

Laat een reactie na