Hoofdpijn is een wijdverbreide gesel. Veel mensen worden dus wel eens overvallen door hoofdpijn. Ernstiger wordt het wanneer je er regelmatig het slachtoffer van bent. Dan dringt een gerichte aanpak zich op. Maar doelgericht (be)handelen kan slechts als de juiste diagnose gesteld is. Hoofdpijn is altijd een symptoom van een onderliggende oorzaak. Helaas bestaan er verschillende soorten hoofdpijn én daarbovenop talrijke oorzaken, wat het stellen van een diagnose er niet eenvoudiger op maakt. De meeste hoofdpijnen hebben gelukkig geen levensbedreigende gevolgen. Toch verdient het aanbeveling direct medische hulp te zoeken indien je acute, hevige, aanhoudende hoofdpijn krijgt van het soort wat je nog nooit eerder ervaren hebt.
Mogelijke oorzaken van hoofdpijn
- grote emoties (vreugde, verdriet, angst, woede, shock)
- grote druk (stress en dus zeker ook tegenslag zoals gedwongen moeten verhuizen, ontslagen worden, ziekte, alle soorten onzekerheid, foute buren, enz.)
- chronische stress
- veranderingen in de eet- of levenswijze
- rug- en/of nekproblemen
- een verkeerde lichaamshouding
- een verkeerde slaaphouding
- Te kort of te lang slapen
- erfelijke aanleg
- veranderende weersomstandigheden
- hormonale schommelingen, maandstonden
- spijsverteringsproblemen
- ontstoken sinussen
- overbelaste ogen via te lang staren naar het scherm van je tv, pc of smartphone
- een nieuwe bril of lenzen
- storingen in de bloedsomloop of bloeddruk
- ontstekingen allerhande
- te weinig drinken
Naargelang de oorzaak spreekt men -onder andere- over stresshoofdpijn, hormonaal veroorzaakte hoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn. Vanzelfsprekend is deze lijst ver van volledig. Wat er ook van zij, hoofdpijn kan kloppend zijn, stekend, borend, dof, zeurend, nog net te verdragen, compleet gekmakend, periodiek, acuut of chronisch.
Wat je zelf kan doen als je regelmatig hoofdpijn hebt
- Probeer vast te stellen in welke omstandigheden de hoofdpijn optreedt.
- Hou daartoe gedurende een drietal maanden een hoofdpijndagboek bij.
- Indien mogelijk, vermijd die omstandigheden die je duidelijk zijn geworden. Lang uitslapen bijvoorbeeld, te lang computeren, het eten van oude kaas, chocolade, teveel eieren of het drinken van dubieuze wijn.
- bij de meeste hoofdpijnen geldt: drink tijdens een aanval veel water
- veel water drinken is zeker belangrijk indien je hoofdpijn hebt omdat je te diep in het glas gekeken hebt. Een kater is immers meestal het gevolg van een tekort aan vocht in het lichaam.
- wanneer je de hoofdpijn voelt opkomen, wacht niet in de hoop dat alles voorbijtrekt maar pak meteen een eenvoudige pijnstiller zoals een Aspirine of Dafalgan.
- Nog doeltreffender is deze tip van een apotheker die zelf met de regelmaat van de klok het slachtoffer wordt van zware hoofdpijn: je moet in actie komen zodra je ook maar het minste of geringste signaal voelt in je lichaam dat de hoofdpijn eraan komt. En jij alleen kent je lijf zo goed dat enkel jij het signaal herkent. Neem dan niet 1 maar wel 2 pijnstillers tegelijk in van je vertrouwde merk. Je moet ze dus meteen innemen om de opbouw/aanval direct in de kiem te smoren. Zorg er wel voor dat je onder de toegestane dosis blijft! Je moet hier dus dadelijk handelen want een uur later is het doorgaans al te laat omdat de hoofdpijn onomkeerbaar en onbarmhartig doorzet. Zorg er dus voor ALTIJD 2 pijnstillers in je jaszak of tas mee te dragen. Zo kan je met succes ingrijpen.
- Test onderstaande eenvoudige oefeningen eens uit en ervaar wat ze voor jou wel of niet kunnen doen.
Oefeningen om hoofdpijn te voorkomen
Dokter Donald Peterson, professor neurologie aan de universitaire school voor geneeskunde van Loma Linda (USA) beweerde honderden mensen van hun hoofdpijn af te hebben geholpen. Deze mensen leden allemaal aan chronische hoofdpijn (migraine, cluster- en/of spanningshoofdpijn) en werden grotendeels klachtenvrij door het dagelijks uitvoeren van een paar simpele, ontspannende nekoefeningen. Wedden dat je ze ook kent maar niet doet? Deze methode is uiteraard ongevaarlijk en kost enkel wat inzet en tijd.
Ga op een goede, harde, rechte stoel zitten. Doe de oefeningen niet in een zetel want daarin krijg je de neiging onderuit te gaan zakken. Ga dus gewoon losjes rechtop zitten op de stoel en forceer niets. Hou ook je hoofd goed rechtop en je handen naast je lichaam.
Oefening 1
Laat je hoofd langzaam en zover mogelijk op je borst zakken. Hef daarna langzaam je hoofd terug op en laat het langzaam naar achter vallen. Van groot belang is hier het woord ‘langzaam’. Herhaal deze beweging 10 maal.
Oefening 2
Hou je hoofd rechtop. Draai het naar links en daarna naar rechts. Langzaam 10 maal herhalen.
Oefening 3
Beschrijf met je hoofd een zo groot mogelijke cirkel waarin de oefeningen 1 en 2 uiteraard verwerkt zijn. Rol het hoofd tienmaal in de richting van de wijzers van de klok en tienmaal in tegengestelde richting. Dit alles zeer bewust in een langzaam tempo.
Oefening 4
Knik je hoofd lichtjes naar voor. Plaats je handen met gekruiste vingers tegen je achterhoofd. Probeer nu je hoofd op te heffen tot het opnieuw in een rechte positie staat. Terwijl je dat probeert, moet je gedurende acht tellen een krachtige tegendruk uitoefenen met je handen. Tienmaal langzaam herhalen.
Deze oefeningen werpen enkel resultaat af indien je ze liefst dagelijks maar toch minstens vijfmaal per week correct uitvoert. Succes!