Ons lichaam heeft dagelijks behoefte aan vetstoffen. Het komt er echter op aan de juiste vetten te kiezen. Lees daarom even verder…
Zoveel mogelijk vet vermijden in je voeding is geen: een goed idee
Heel wat mensen denken: hoe minder vettig we eten, hoe beter. Voor de lijn én voor onze gezondheid. Die redenering is begrijpelijk maar niet helemaal juist. Enerzijds is het wel belangrijk dat je de hoeveelheid en het soort vet in je voeding in het oog houdt, maar anderzijds is het niet verantwoord om vetten zoveel mogelijk uit je maaltijden te bannen. Waarom? Omdat ons lichaam nu eenmaal vetten nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Daarom.
De rol van vetten in ons lichaam
Vetstoffen spelen een belangrijke rol in het goed functioneren van ons lichaam. Om die reden zijn ze onmisbaar! Zo zijn ze nodig als bouwstenen van de cel en spelen ze een rol bij de bescherming tegen indringers. Verder zijn vetten betrokken bij essentiële processen in ons lichaam zoals bijvoorbeeld de werking van onze spieren, onze hersenen, de bloedstolling en de afweer tegen ziekten.
Welk type vetstof kunnen we het best dagelijks gebruiken
Vetstoffen verschillen qua structuur. Voor de gezondheid is het belangrijk dat we vooral kiezen voor onverzadigde vetten. Deze vetten zijn hoofdzakelijk plantaardig van oorsprong. In de praktijk zijn vetten met veel onverzadigde vetzuren te herkennen aan het feit dat ze vloeibaar of zacht zijn, zoals olie of zachte margarine. Deze onverzadigde vetten nemen we dan op via de voeding omdat ons lichaam ze zelf niet kan aanmaken.
Vet dat hard is bij kamertemperatuur bevat juist veel verzadigde vetzuren en die zijn hoofdzakelijk afkomstig van vlees en melkproducten. Maar mondjesmaat gebruiken, dus.
Vetten + vitamines: een winnend team
Vetstoffen zijn dragers van bepaalde vitamines. Voorbeelden van in vet oplosbare vitamines zijn de vitamines A, D, E en K. Als men alle vetstoffen in de voeding volledig zou elimineren, dan mist het lichaam deze essentiële vitamines. Nog een belangrijke reden dus waarom vet een belangrijk onderdeel moet vormen van een gezonde voeding!
Zijn vetten en cholesterol hetzelfde?
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwsteen voor onze celwanden, hormonen en galzuren. Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed vergroot echter de kans op hart- en vaatziekten. De lever maakt cholesterol aan. Ook onze voeding heeft een invloed op het cholesterolgehalte. Voeding die rijk is aan verzadigde vetzuren heeft een ongunstige invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarom krijgen producten met minder verzadigde en onverzadigde vetzuren de voorkeur. Het effect van cholesterol in de voeding zelf (bijvoorbeeld in eierdooier, garnalen, mosselen) is veel kleiner dan dat van verzadigde vetzuren en transvetzuren. Toch wordt aangeraden niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen.
Vetten zijn ook belangrijk voor de werking van onze hersenen
Eten staat gelijk met energie opslaan. Een vijfde van de energie die je opneemt, gaat naar je hersenen. Daar maakt het nieuwe hersenverbindingen aan. Daardoor bouw je neurale netwerken op en veranderen je hersenprocessen. De kwaliteit van het voedsel dat je tot je neemt, is dus belangrijk. Het bepaalt uiteindelijk welke hormonen en neurotransmitters je aanmaakt.
Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor je brein. Ze bevorderen een goede en snelle communicatie tussen de zenuwcellen in je hersenen. Wanneer je te weinig van deze stoffen binnenkrijgt, kan dit mee aan de basis liggen van bijvoorbeeld een verminderde concentratie of (groeiende) vergeetachtigheid. Vaak hebben mensen een tekort aan omega-3 vetzuren. Die moeten we dan innemen en bij voorkeur halen uit bladgroenten, avocado’s, noten (vooral walnoten,pecannoten en amandelen), lijnzaadolie, sojaolie, koolzaadolie, olijfolie en sommige zachte margarines/minarines. Ook vette vis (zoals zalm, sardientjes, haring en makreel) heeft een prima vetzuursamenstelling. Is dat om één of andere reden moeilijk te realiseren voor jou? Neem dan een Omega-3 supplement van goede kwaliteit.