50plus en dating

0

Wanneer mensen Abraham of Sara zien, gaan ze relaties vanzelf anders bekijken. Niet in het minst omdat hun relatiehistoriek intussen complexer is geworden. Daarom vraagt relatiebemiddeling voor deze nog steeds groeiende groep mensen, een andere aanpak.

Veranderende relatiemodellen

Daar waar mensen het vroeger meestal bij één of hoogstens twee levenspartners hielden, gaan we nu zoetjesaan in de richting van seriële monogamie. Daar is de veranderende verhouding tussen mannen en vrouwen debet aan. De moderne vrouw heeft immers  eigen inkomsten, en staat vrij vlot haar mannetje in de huidige maatschappij. Haar traditionele rol van moeder aan de haard is dus grotendeels uitgespeeld. De werkelijkheid is dat een vrouw haar toekomst, ook op relatievlak, in handen kan nemen. Voldoet een relatie niet aan haar verwachtingen? Dan heeft ze vandaag de mogelijkheid om zich los te maken uit de onbevredigende band, wat ze effectief steeds vaker doet. Een proces dat meer en meer verbijsterde mannen alleen achterlaat. En uiteraard evenveel alleenstaande vrouwen.

Relaties zijn consumptieartikelen geworden

In onze maatschappij is alles gericht op consumptie en snel verbruik. Zelfs intieme relaties ontsnappen niet aan deze trend. Mensen gaan tegenwoordig sneller dan ooit uit elkaar, gesteund door de onderliggende gedachte: op naar ander en beter. Soms is ‘ander’ inderdaad beter, maar net zo vaak ook niet. Uiteraard volgt ook de rijpere single vandaag dit patroon. Dit gegeven is één van de oorzaken waarom zoveel mensen van boven de  vijftig en ouder, momenteel alleenstaand zijn. En hun aantal groeit nog steeds. Maar dankzij de multimedia krijgt de hedendaagse single, ongeacht de leeftijd,  het makkelijker dan ooit om nieuwe contacten te leggen. Het internet met zijn vele datingsites, single avonden en activiteiten voor alleenstaanden bijvoorbeeld, bieden hem of haar daartoe alle kansen.

Alles geprobeerd, vertrouwen kwijt en nog steeds alleen

Wanneer een single kennismaakt met de talloze mogelijkheden, formules en apps die momenteel op de relatiebemiddelingsmarkt worden aangeboden, is de euforie aanvankelijk groot. Vrijwel iedereen die op zoek is naar een levenspartner raakt er aanvankelijk van overtuigd dat hij of zij langs die weg de juiste partner kan en zal vinden. Wat helaas niet altijd gebeurt. Hoe komt dat nu? Het antwoord is eenvoudig: in de makkelijke, vluchtige dating- en ontmoetingswereld van vandaag blijven contacten vaak oppervlakkig, broos en los. De verstrekte persoonlijke info is veelal gedeeltelijk of zelfs volledig onjuist. Wat dan weer helemaal in de kaart speelt van hen die enkel op zoek zijn naar fun, afwisseling en avontuur. En wat gebeurt er dan als je maanden (of zelfs jaren) vruchteloos gezocht hebt naar een ernstige partner via de bestaande datingkanalen? Precies, je keert de hele handel teleurgesteld de rug toe.

Het daten moe en dan?

Ben je het daten moe maar blijf je hopen op het vinden van een vaste partner? Dan doe je er best aan es een pauze van een aantal maanden in te lassen. Een pauze waarin je het datingparcours dat je tot dusver aflegde, eens objectief bekijkt. Voor zover dat mogelijk is. Als je goed toekijkt, alles eens kort op papier zet en er de tijd voor neemt, kunnen bepaalde dingen duidelijk worden. Omdat je dan ziet hoe bepaalde patronen vaker terug komen dan je op het eerste gezicht vermoedde. Daar kan je wellicht iets mee gaan doen. Er wijze conclusies uit trekken, of er eens over praten met een goede vriend of vriendin. Ook een relatiedeskundige raadplegen kan je de ogen openen. Laat dit alles eerst grondig bezinken.

Als je voelt dat je opnieuw klaar bent om te daten

Als je voelt dat je er opnieuw klaar voor bent, kan je weer gaan daten.
Hou evenwel volgende zaken goed voor ogen:

  • Date enkel als je er echt weer zin in hebt en erin gelooft. Je moet er rustig maar toch gemotiveerd aan beginnen.
  • Verwacht geen snelle resultaten.
  • Verwacht niet teveel en zeker niet van een eerste ontmoeting.
  • Besef dat bijna iedereen een rugzak meedraagt. Een kleine of een grotere. Besef ook dat die rugzak niet altijd tijdens de eerste date(s) open gemaakt wordt. De lijken kunnen evengoed pas (veel) later uit de kast vallen, bij wijze van spreken. Of, druppel na druppel… Daar moet je echt wel rekening mee houden.

Ook interessant:  Ghosting  –  Jezelf durven blijven in dating en startende relaties –  Zo haal je het maximum uit je onlineprofiel

Share.

Laat een reactie na