Een passend dieet voor elk dierenriemteken

0

Het is september, de maand waarin veel mensen proberen om er de vakantie kilootjes weer af te krijgen.  Wat lang niet altijd even makkelijk is.  En dat geldt zowel voor mannen als vrouwen, en evengoed voor wie jong of minder jong is. Weten wat en hoe te eten volgens je dierenriemteken, kan daarbij zeker een steuntje of een duwtje in de rug zijn. Bon appétit!

RAM – Het Paleo dieet of het Keto dieet

Iedereen weet dat de impulsieve, ongeduldige en vaak van energie overlopende Ram vaak weinig tot geen maat kent. En dat geldt ook wat eten betreft. Favoriet zijn hier lekkere hompen vlees of vis en flink wat roomijs om af te koelen. Ram is een geboren jager en gedijt het best op het dieet van onze voorouders. Op het paleo dieet dus. Over het algemeen bestaan de maaltijden van het paleo dieet uit vlees of vis, groenten, fruit, noten en zaden. Indien het beweegt of eventueel rauw kan gegeten worden, is het waarschijnlijk wel “paleo-proof”. Als je Google even consulteert, krijg je meteen hopen info over dit gezond eetpatroon. Het paleo dieet zou ook ontstekingen in het lichaam tegengaan. Dit volgens een recente Amerikaanse wetenschappelijke studie. De resultaten ervan verschenen in april 2016 in “American Journal of Clinical Nutrition. Aglaée Jacob, een Canadese diëtiste en actieve blogster, beweert dat je zelfs goede resultaten kan bekomen als je 1 maand volledig paleo eet. In die tijd is je stofwisseling al ten goede veranderd. Waarna het volstaat om verder een 3 tot 4-tal dagen per week het paleo dieet te volgen, om van de positieve resultaten te blijven genieten.  Ongeveer hetzelfde effect heeft het keto dieet dat iets ruimer is, maar sterk aanleunt bij het voedingspatroon van paleo. Beide diëten bannen koolhydraten en leveren dus snel resultaat op. Prima, want Ram houdt van snel!  Hier vind je ook inspiratie:  Het bloedgroepdieet praktisch voor bloedgroep O (de jager)  

STIER – Regelmatig veggiedag

De geduldige, sensuele Stieren behoort tot de lekkerbekken van de zodiak.  Maar deze fijnproevers leggen de lat niet altijd even hoog. Stieren houden van veel en vetrijk voedsel, evenals van zoet. Helaas vliegen de kilo’s er meestal snel aan op de verkeerde plaatsen. De remedie bestaat erin om een paar maal per week vegetarisch te eten om het hart en de rest van de Stier gezond te houden. Dit maakt al een verschil. Geen enkele Stier zal echt happy worden bij het lezen van deze tip, maar weet dat veggie ook lekker kan zijn.  Stieren hebben stevige kost nodig en dus gaan we voor stevige vegetarische kost. Kies goede vetten van 1ste persing zoals olijfolie, koolzaadolie, zonnebloemolie of kokosolie. Ook karneboter mag gebruikt worden. Verder garanderen volle granen zoals rijst, gierst, boekweit, quinoa plus volwaardige pasta van dezelfde granen, een verzadigd gevoel. Dit samen met groenten en peulvruchten zoals erwten, kikkererwten, verschillende soorten bonen, linzen, etc. Fruit, verse kruiden en allerhande pitjes kunnen smaak toevoegen. Pitten bevatten net zoveel smaak als noten maar minder vet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pompoenpitten, sesamzaad, chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, pijnboompitten en zonnebloempitten. Een voedzaam ontbijt voor de Stier kan bestaan uit Griekse yoghurt met rood fruit en banaan, geraspte donkere chocolade, een dessertlepel pitjes, enkele eetlepels ontbijtgranen en rijst- of havermelk naar keuze.  Lees ook: Ben je Kapha?  Ontdek de levenswijze die bij je past!

TWEELINGEN – Op tijd én voedzaam eten

Tweelingen omarmen verandering, speelsheid en experiment. En dus ook een gevarieerd smaakpalet. Qua afwisseling zit het hier doorgaans wel goed. Gemini zijn in voor alles en balanceren wat smaak betreft, tussen zoet en zout. Ze zeggen nieuwsgierig ja tegen het nieuwe, het exotische, het verrassende. Ze willen alles wel een keer proeven. Deze mensen zijn bijvoorbeeld sushi fans en dol op leuk ogende, lekkere minihapjes en gerechten uit de wereldkeuken. Overigens prefereren zij sowieso kleine porties. Zware, grote maaltijden eisen teveel van hun spijsvertering en laten hen loom, onwel en eivol achter. Maar als een Gemini vaak voor te kleine porties kiest, gooit hij/zij zich tussendoor geheid op allerlei kant en klare snacks en opkikkertjes. Reepje hier, koekje daar, frisdrank, broodje ongezond, een pakje chips…want een mens moet uiteindelijk toch eten, nietwaar? Inderdaad, maar vooral Gemini dient erop te letten om regelmatig, voedzaam en toch licht te eten.  Zoals voor vis, schaaldieren, kip en ander gevogelte. Rauwe en kort bereide, warme groenten en fruit (ook gedroogd) horen erbij. Laat stevige sauzen links liggen. Verse kruiden en ongezouten noten en pitten zijn prima smaakmakers. Gemini voelt zich goed bij -onder andere- gezonde minibrochettes of wokmaaltijden. Wokken is hier ideaal omdat het weinig tijd vraagt, aan de lichte kant is en men er eindeloos kan mee combineren en variëren. En meer hoeft dat echt niet te zijn voor de Tweelingen.  Lees ook: Zoveel suiker zit er verstopt in deze populaire producten

KREEFT – Beter met het FODMAP dieet

Kreeften zijn gevoelig, intuïtief en raken vaak in de greep van melancholie. Vooral in die tijden kunnen bepaalde voedingsmiddelen troost bieden, vaak met alle gevolgen van dien. Hoe dan ook, comfortabele en moeilijke verteringsperiodes wisselen elkaar hier sowieso af.  Kreeften kunnen daarom maar beter luisteren naar hun maag en darmen en eten, overeenkomstig de fase waarin ze zich bevinden. In een positieve periode eten ze best gezond, eenvoudig en natuurlijk. Als basis wordt dan het mediterraan dieet aanbevolen. Kreeften zonder inspiratie echter, kunnen gezonde ideeën opdoen via bijvoorbeeld “Mijn Pure Keuken” van Pascale Naessens. Wanneer de Kreeft dan verglijdt in een mindere periode, zal de spijsvertering tegensputteren. Een Kreeft kan dan maar beter meteen een zestal weken een FODMAP beperkend dieet volgen, waarbij een aantal producten uit de voeding worden geweerd. FODMAP staat voor voedingsstoffen (moleculen), die klachten zoals gasvorming en buikpijn kunnen veroorzaken. Dankzij Google kan elke Kreeft nu binnen de kortste keren de juiste info opvragen om zich deze voedingswijze eigen te maken. Hier volgen nog enkele voedingsmiddelen die darmbelastend zijn. Melkproducten, tarwe, look/ajuin, rauwe groenten en vruchten, alle koolsoorten, artisjok en linzen. Plus elk product dat geraffineerde suiker bevat en die zijn talrijk.  Lees ook: Ben jij een emo-eter?

LEEUW – Kies voor puur natuur

Fijnproever, wijnproever, levensgenieter pur sang die liever geen calorieën telt. Dat is vrijwel elke Leeuw. Ze kennen de beste eettempels van uren in de omtrek, want Leeuwen houden van decorum. En ze krijgen direct het water in de mond bij de gedachte aan foie gras vergezeld van een romige Champagne of een mooie Chardonnay uit de nieuwe wereld. Zoveel lekkers kan uiteindelijk zijn tol gaan eisen. En wel onder vorm van dichtslibbende aders, overgewicht of waterzucht. Daarom dienen Leeuwen in actie te komen van zodra de alarmklok luidt. Gedaan met die fijne vleeswaren en heerlijk vette, smeuïge kazen. Laten we evenmin de te zoute gerechten vergeten, en de kant en klare schotels, soepen en sauzen. Leeuwen moeten overgaan tot de aanschaf van kookboeken van gerenommeerde chefs. Zij werken altijd met verse producten en net dat moeten Leeuwen met gezond verstand ook gaan doen. De Leeuw kan naar de versmarkt trekken om er verse vis en vlees te kopen. En naar de biomarkt die volop groenten, fruit, eieren en kaas aan van kleine leveranciers uit de eigen regio aanbiedt. Zo krijgt de Leeuw alles tot zijn/haar beschikking om zichzelf, het gezin en de eventuele gasten eerlijk voedsel te garanderen. En om iedereen te verbazen met zijn/haar keukenkunsten. Desserten op basis van donkere chocolade en vers fruit zullen op warm applaus onthaald worden. Wat elke Leeuw als muziek in de oren zal klinken. Doen, Leo! Vooral doen!  Hierbij aansluitend: Het bloedgroepdieet

MAAGD – Doe het met Weight Watchers

Virgo is analytisch ingesteld, voorzichtig en gematigd. Er is hier een duidelijke kieskeurigheid op veel vlakken te zien, wat ook doorgetrokken wordt naar voeding en gezondheid toe. Een Maagd houdt best wel van lekker eten en vooral van de beproefde, traditionele keuken. Helaas wordt de spijsvertering van Virgo’s snel verstoord ingeval van emotionele schommelingen of eindeloos gepieker. Daarbij komt dat Maagden in moeilijke periodes naar comfortvoedsel durven grijpen in een poging de situatie de baas te blijven. En dat ze daarbij wel eens de pedalen kunnen verliezen. Onze suggestie: kies voor Weigth Watchers want dit systeem biedt Virgo heel wat voordelen. Jawel. Vooreerst mag je gewoon het soort voedsel blijven eten wat je al altijd at. Hier hoef je niet te experimenten en evenmin nieuwe voedselsoorten in huis te halen. Een tweede voordeel is dat je via deze methode persoonlijk de controle kan behouden via een uniek en praktisch puntensysteem. Je berekent zelf wat en hoeveel je eet. Verder kan je kiezen uit de ontelbare aangeboden recepten voor evenveel gezonde en uitgebalanceerde maaltijden. Voordeel vier tenslotte bestaat erin dat Weight Watchers gebruikt maakt van de kracht van het groepsgebeuren. Samen sterk, weet je wel? Zo kom je; samen met lotgenoten die elkaar steunen en begrijpen, maand na maand dichter bij je streefgewicht. Dus…waar wacht je eigenlijk nog op, Virgo?   Lees ook:  Ben jij een plus- of een mintype?

WEEGSCHAAL – Een wekelijkse detoxdag

De diplomatische Weegschaal heeft zijn/haar zaakjes meestal op orde. Toch slaat de balans regelmatig door en komt hier gelijk ook de genieter bovendrijven. Libra, die meestal niet in staat blijkt om lang te diëten, doet er daarom verstandig aan om steeds kort op de bal te spelen. Dus…heb je één of meerdere dagen geschranst en/of teveel alcohol gedronken? Las dan meteen een detoxdag in die het teveel aan suikers, proteïnen en/of alcohol zal wegwerken. Zo’n reinigingsdag bestaat vooral uit het drinken van ontgiftende groenten en fruitsappen of hydraterende soepen. Tijdens een dagje detox dien je uiteraard ook suikers en eiwitten te mijden. De nieren zijn immers de gevoeligste organen van een Libra. Middels een dag zonder melk, kaas, eieren, vlees en vis, krijgen de nieren de nodige tijd om op adem te komen. Met behulp van een sapcentrifuge kan je zelf de juiste fruit- en groentecocktails maken. Ook magere groentesoepen zijn gemakkelijk te maken. Geen inspiratie? Google helpt je hier zeker op weg.  Als je er echter niet aan toe komt wegens tijdgebrek of omstandigheden, rep je dan naar de biowinkel. Daar vind je kant-en-klare vruchten- en groentemengsels van betrouwbare kwaliteit. Plus vaak goed advies erbovenop. Ideaal voor alle Libra’s is het invoeren van een wekelijkse sapdag. Zo spoel je de excessen van de afgelopen week gewoon weg en raak je zonder al te veel inzet, opnieuw in balans.  Aansluitend hierbij:  Sap spoelt je schoon  en  Glaasje sap, glaasje gezondheid

SCHORPIOEN – Genieten dankzij de Aziatische keuken

Scorpio houdt van sterke sensaties en uitersten en heeft een veerkrachtig gestel en een ijzeren wil. Maar dat betekent niet hij of zij ook qua eten en drinken, voortdurend zijn grenzen moet opzoeken. Wat in de praktijk dus vaak gebeurt. Het medicijn is hier matigheid plus de introductie van de Aziatische keuken. Jawel. Omdat deze keuken sterke smaaksensaties combineert met licht verteerbare bereidingen. En dat heeft weinig of niks te maken met wat we eten bij de alom bekende Chinees. De belangrijkste tool is hier de wok, waarin groenten, vis en vlees kort maar krachtig worden aangebakken. Aromatiseren gebeurt dankzij gember, Thaïse basilicum,verse koriander, acaciablad, Vietnamese munt, waterkers, pepers, etc. In de Aziatische keuken worden weinig vetstof, kaas of aardappelen gebruikt. Bovendien springt men er spaarzaam om met rijst, deegwaren en peulvruchten. Laat je verrassen door de grote regionale en typische verschillen. Maak stap voor stap kennis met bijvoorbeeld de Vietnamese, Indonesische of Thaise keuken. Vooraleer er zelf mee aan de slag te gaan kan je eerst es proeven in een restaurant. Of je kan bij wijze van introductie gezellig thuis experimenteren en aldus de smaken en geuren ervaren. Dit kan makkelijk via een “asian foodbox” die je online bestelt en die nadien netjes aan je deur wordt afgeleverd met een receptenboekje erbij. Bestellen kan via www.asianfoodlovers.be of www.asianfoodlovers.nl.  Smakelijk, al wordt het natuurlijk wel eventjes wennen…

BOOGSCHUTTER – Mijd koolhydraten en suikers

Boogschutters zijn vurig, ongeduldig, eerlijk maar ook vaak gulzig.  Ze houden van een klassiek samengesteld, goed gevuld bord en van pure, wat uitgesproken smaken. Tel daar hun eeuwige appetijt bij en de zaak resulteert in regelmatige spijsverteringsstoornissen. En in overgewicht dat bewegen moeilijker maakt. En beweging heeft elke Schutter hard nodig. Om dit alles te omzeilen, volgt hier een effectieve suggestie. Die bestaat erin de dagelijkse inname van koolhydraten en geraffineerde suikers drastisch te verminderen. Of zelfs helemaal te mijden, indien mogelijk. De nieuwe eetgewoonte zal de spijsvertering ontlasten en de stofwisseling stimuleren. Begin met zoveel mogelijk toast en wittebrood met jam of choco uit je voeding te bannen. Gedaan ook met gesuikerde melktoetjes of tussendoortjes. Snoeperijen, gebak en gesuikerde fris- en melkdranken, dienen eveneens geschrapt te worden. Kan prima vervangen worden door fruit (inclusief bananen) of bio fruitsap. Kies verder gewoon 1 of 2 maal daags voor een stuk (100 – max.150gr) wit vlees of vis (zowel vet als mager). Dit vergezeld van een grote, gevarieerde portie groenten en een kleine portie peulvruchten, volle granen of volwaardige pasta. En ja, je zal je gedurende de eerste week van je nieuwe eetstijl niet echt in je sas voelen. Omdat je afkickt van (vooral foute) suikers en koolhydraten, natuurlijk. Maar hou vol zonder te overdrijven en stel vast hoe je al snel 2 ferme vliegen in één klap vangt. Je energiepeil zal stijgen, terwijl je gewicht zal dalen.  Ook goed om weten:  Waarom suiker onze zoetste maar ook sluwste vijand is

STEENBOK – 5 dagen normaal eten, 2 dagen kuren

De conventionele, ambitieuze, noest werkende Steenbok zweert bij lekker eten. En dat plezier laat hij/zij zich door niets of niemand afpakken. Enkel eerlijke en authentieke kost van regionale bodem komt bij de Bok op tafel. En gelijk heeft ie, want dit is volledig ecologisch verantwoord. En Steenbok mag dan al taai zijn, ook hier gaat elk pondje door het mondje. En ook hier slibben aders dicht bij teveel van het goede. De oplossing? Die moet eenvoudig zijn want Bokken hebben geen zin in ingewikkelde toestanden. Gelukkig is er de Britse 5-2 methode waarmee elke Bok zich vanaf nu voor het ergste kan behoeden. Het komt erop neer dat er 5 dagen normaal kan gegeten worden, terwijl tijdens de 2 daaropvolgende dagen geminderd wordt. Dit middels magere maaltijden op basis van veel groenten en/of vruchten plus een kleine portie gevogelte of vis. Uit den boze zijn: zetmeel, zuivel, charcuterie, alcohol, bruisende dranken en alles wat suiker bevat. Aan de kleine of wat grotere trek kan voldaan worden via slappe ongezoete koffie, rauwkost of fruit, pure groentesoep en kruidenthee. Opgelet: meer dan één Bok gaat tijdens de 5 “normale” dagen extra eten. Kwestie van wat reserve aan te leggen voor de 2 “magere” dagen. Helaas zal het effect van die 2 dagen niet opwegen tegen het gebunker tijdens de 5 dagen ervoor. Bijt dus door, Bokje, en speel het spel eerlijk. Omdat het bijkomend doel van deze 5-2 formule immers is, dat je leert hoe een opstekend hongertje op een gezonde (of andere) manier te bezweren.  Kan nuttig zijn:  Gezonde tussendoortjes

WATERMAN – Breng structuur in je eetgewoonten

Waterman heeft idealen, is sociaalvoelend en mikt op vernieuwing. Wat eten betreft, heeft hij/zij vaker geen dan wel zin in koken. Omdat er ook altijd zoveel belangrijkers te doen is, snappie? Dus wordt hier fors geïmproviseerd en vaak naar de snelle hap gegrepen. Het juiste advies voor de Waterman die dikwijls naar corpulentie neigt, is: breng structuur in je eetgewoonten. Stop met alles te eten wat je onder ogen krijgt of in de koelkast vindt. Ga op tijd shoppen en vul je koelkast met verse groenten en fruit. Te tijdrovend? Dan zijn er hier diverse opties mogelijk. Zo kan je aan huis geleverde maaltijdboxen bestellen. Die bevatten alle nodige, verse ingrediënten (+ recept) voor het bereiden van een gezonde, warme maaltijd. Akkoord, Nederland staat op dit vlak stukken verder dan België. Hoe dan ook, vertrouw op vriend Google en maak in beide landen kennis met de maaltijdboxen van Smartmat of Marley Spoon. Of met de voedselpakketten van Hello Fresh en Foodbag. Indien zelfs het bereiden van die maaltijden nog een brug te ver blijkt, dan is er goed nieuws. Tenminste voor wie bereid is wat meer te betalen. Via Google bestel je in beide landen gezonde, verse én kant-en-klare maaltijden die zo op tafel kunnen. Ter afwisseling kan er al eens uit eten worden gegaan. Maar dan moet de Waterman wel eerst op zoek in de buurt waar ze wonen of werken. Want er zijn overal eettentjes te vinden die tegen een redelijke prijs een best wel evenwichtig en lekker (al dan niet bio) bord aanbieden.  Lees ook: De meest voorkomende eetfouten volgens veel eetgoeroes

VISSEN – Eet magnesiumrijk voedsel

Vissen leven graag in een eigen wereld en zijn creatief, fantasierijk en discreet. En ze neigen naar het introverte. Vaak hebben ze het moeilijk om gefocust te blijven op zoiets al “gezond eten”. Echt diëten wordt dus meestal geen succes wegens te lastig. Bovendien beschouwen ze een stuk of wat dubieuze tussendoortjes algauw als een echte maaltijd. Vissen houden van luchtige en smeuïge texturen zoals slagroom en allerlei mousses. Wat ervoor zorgt dat ze nogal es te weinig energie hebben, omdat ze verkeerd eten en hun lichaam te weinig voedingstoffen aanreiken. Opvallend is dat bij Vissen vaker een magnesiumtekort vastgesteld wordt dan bij andere dierenriemtekens. De dagelijkse energiedipjes kunnen opgevangen worden door het drinken van een glas magnesiumrijk mineraalwater. Denk hier aan Tönnissteiner, Apollinaris of Contrex. Of met een mix van 10 amandelen, 20 pijnboompitjes en 30 tot 40 gr zwarte chocolade. De noten en pitten moeten puur zijn, dus niet gezouten of bedekt met één of ander laagje. Ook abrikozen en bananen zijn hier aanraders. Koffie kunnen Vissen maar beter laten staan omdat die magnesium aan het organisme onttrekt. Idem voor alcohol. Vissen kunnen natuurlijk ook simpelweg een magnesiumpreparaat nemen. En voor de rest: eet zo regelmatig, licht en natuurlijk mogelijk. Lukt het je niet alleen, probeer het dan samen met iemand uit je familie, vrienden- of werkkring. Dat zal je steun bieden. Of…laat je bijstaan door een diëtist(e). Dan zit je zeker goed! Lees ook: Ben jij streng of toegeeflijk voor jezelf als je op dieet bent?

Share.

Laat een reactie na