Besparen doe je zo: eet gezond én goedkoop met onze tips

0

Wie zei daar dat gezond eten gelijk staat met duur eten?  Geloof er niets van.  Gezond eten kan immers vrij goedkoop en is bovenal een kwestie van inzicht. Wij proberen je dat inzicht te geven via 9 bruikbare tips. Ontdek ze hieronder, gebruik ze en doe er je voordeel mee. Jij, je gezondheid én je portemonnee zullen er wel bij varen.

Tip 1: kook liever zelf

Ga zo weinig mogelijk uit eten. Want wat je zelf doet, doe je meestal beter. Zelf koken is niet enkel goedkoper maar garandeert je ook een betere kwaliteit. Jij kiest de groenten, het vlees en de vis. Jij bepaalt het vet-, zout- en suikergehalte plus de kwaliteit van het gebruikte vet voor stoven, braden en bakken. Dit laatste is immers zeer belangrijk. Geef de voorkeur aan karneboter, olijfolie, koolzaadolie, zonnebloemolie en kokosolie.

Tip 2: eet evenwichtig, eet dus vooral basisproducten.

Niets kan een gezonde voeding vervangen. Je bloedkwaliteit en vitaliteit zijn afhankelijk van wat je eet. Concentreer je daarom op eerlijke basisproducten zoals granen (goed brood, rijst, pasta), groenten en fruit (zo vers en gevarieerd mogelijk), eiwitten (mager vlees, vis, eieren, kaas en melk) en goede vetten. De rest is vulsel, geen voedsel en wordt dus te duur betaald. Krijgt die rest de overhand in je dieet dan verminderen je gezondheid en energie.

Tip 3: kies bewust voor seizoenproducten

Seizoenproducten zijn niet enkel goedkoper vanwege de grote aanvoer maar tegelijk ook voller van smaak. Rode kool bijvoorbeeld smaakt het lekkerst tijdens de winter, aardbeien doen dat in juni en tomaten zijn het sappigst en zoetst in juli en augustus. Met seizoenproducten vang je dus eigenlijk twee vliegen in één klap…

Tip 4: ga voor vers

Toegegeven, al die kant en klaar bereide, voorverpakte producten en snacks ogen beslist verleidelijk. Ze besparen je immers tijd en moeite. Toch is er een keerzijde. Ze zijn niet enkel duur maar bevatten minder vitaminen en mineralen dan jouw zelfbereide maaltijd. En vaak beduidend meer zout, suiker en ongezonde vetten. Om van de toegevoegde kleur-, smaak-, en bewaarstoffen nog maar te zwijgen.

Tip 5: hou je aan volgend winkelgedrag:

  • Ga nooit winkelen met honger.
  • Koop grote hoeveelheden. Hoe kleiner verpakt, hoe duurder het product
  • Opgepast! Ga nu ook weer niet teveel kopen. Tenzij je kan delen met vrienden, buren of familie. Zo niet moet je een gedeelte weggooien en dat is sowieso verloren geld.
  • Winkel op de markt een half uur voor het opkramen. Dan zijn er qua voeding koopjes te doen, want vooral groenten en fruit moeten weg.
  • Maak gebruik van bonnen, kortingen en spaarpunten in je favoriet warenhuis.
  • Winkel in het grootwarenhuis op zaterdagavond tegen het sluitingsduur aan. Ook daar en dan kan je voordelig vers voedsel kopen.
  • Kijk bovenaan en onderaan de rekken. Daar staan meestal de goedkopere producten.
  • Lees de samenstelling en merk hoe de goedkopere witte producten en huismerken qua kwaliteit en samenstelling vaak weinig verschillen van merkproducten. Enkel de verpakking oogt beter.
  • Laat zeurende, van alles eisende kinderen thuis, indien mogelijk.
  • Maak vooraf een boodschappenlijst en wijk er niet teveel van af.
  • Laat je niet misleiden door spetterende verpakkingen. Ze drijven altijd de prijs maar zelden de kwaliteit van de inhoud op.
  • Bezwijk niet voor speciale aanbiedingen, tenzij het producten betreft die je regelmatig gebruikt.
  • Brood van de vorige dag is niet enkel beter verteerbaar maar ook goedkoper.

Tip 6: kijk uit met verbeterde producten

Producten verrijkt met extra’s (vb. vitaminen en mineralen), zijn vooral duurder maar daarom nog niet voedzamer. Meestal wordt enkel de producent er beter van.

Tip 7: eet minder eiwitten

Ons lichaam heeft eiwitten nodig. Maar minder dan men doorgaans denkt. Teveel eiwitten eten belast en vervuilt het lichaam en wordt uiteindelijk een pijnlijk dure zaak. De meeste mensen hebben genoeg aan 100 gr eiwitten per dag of zelfs aan 100 gr om de twee dagen. Want ook in granen en melkproducten zitten eiwitten. Eiwitten hoef je trouwens niet altijd uit vlees of vis te halen. Twee eieren bijvoorbeeld volstaan ruimschoots om in je dagelijkse eiwitbehoefte te voorzien. Probeer ook eens vleesvervangers zoals quorn, tofu en seitan.

Tip 8: drink water

Water draineert het lichaam en bevordert de eliminatie van gifstoffen. Water is te verkiezen boven frisdranken, pepdranken en alcohol. Naast het vocht in ons voedsel hebben we behoefte aan plusminus anderhalve liter extra vloeistof per dag. Vooral bij grote warmte of grote lichamelijke inspanning. Flessenwater is helemaal oké. Gezaghebbende bronnen echter beklemtonen de betrouwbare kwaliteit van ons leidingwater. Kraantjeswater is bovendien goedkoop, smaakt goed en is altijd voorhanden. Drink er dus volop van. Puur of onder de vorm van groentesoep, slappe koffie of slappe thee. Graag ongezoet. Pas op met melk. Melk is geen drank maar een volledig voedsel.

Tip 9: word een kei in restverwerking

  • Probeer zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien en de restanten optimaal te benutten.
  • Blijft er nog een portie over van een vers bereide maaltijd? Koel het eten heel snel af en vries het in.
  • Verwerk resten aardappelen, groenten, vlees en vis. Bijvoorbeeld in puree, een slaatje of een soep.
  • De complete groente is voedzaam. Gebruik dus meer van je groenten. Wist je bijvoorbeeld dat het groen van jonge worteltjes andere vitaminen (waaronder vitamine C) en mineralen bevat dan de wortel zelf? Gebruik het daarom in soepen. Hetzelfde geldt voor het lof van rode bieten. Of, wist je dat de baardjes van de prei vol silicea ofte kiezelzuur zitten? Kiezelzuur houdt je haar, huid, tanden en nagels sterk en gezond. Gooi de baarden dus niet meer weg maar doe ze in de soep of stoof ze, fijn gesnipperd, mee met een andere groenten.
  • Tot slot: koop een boek over restverwerking. Het is zijn geld dubbel en dwars waard.

Ook goed om weten:  Hoe voedselverspilling voorkomen   –   Tips voor het bewaren van voedsel

Share.

Laat een reactie na