Zo help jij je lichaam tijdens het veranderingsproces

0

Vanaf het moment waarop we geboren worden, verandert ons lichaam steeds verder. Eerst is er de opbouwfase die duurt tot ongeveer het 25ste levensjaar. Daarna begint, aanvankelijk bijna onmerkbaar, de afbouwfase. Op het ogenblik dat we in de derde leeftijd belanden worden we ons steeds sterker bewust van die afbouw. Omdat dit beter te zien en te voelen is dan voorheen. Dat betekent dat we extra ons best moeten doen om ons lichamelijk en geestelijk kapitaal te beschermen.

In het leerboek  van de Gele Keizer Hoang-Ti, worden de energieën in het lichaam beschreven.  En hun geleidelijke verzwakking.

Vanaf je 50ste verzwakt geleidelijk de energie van de lever en neemt de productie van de galsappen af.  Tegelijk vermindert ook het gezichtsvermogen.

Vanaf 60 jaar verzwakt de energie van het hart, waarbij de mens de neiging heeft zich zorgen te maken en vaker gedeprimeerd is. Het bloed en de totale energie verzwakken en alles verloopt minder soepel.  men brengt graag meer tijd liggend op zittend door en vermijdt beweging.

Omstreeks je 70ste verzwakt de energie van de milt en verdunt en verslapt de huid.

Omstreeks 80 neemt begint de energie van de longen af  te nemen. Mensen bewegen  zich nog slechts met tegenzin en verliezen de kracht van hun lichaam.  Er worden ook steeds meer fouten gemaakt bij het spreken.

Rond je 90ste  raakt de energie van de nieren stilaan uitgeput.

 

Maak je keuze

Oog in oog met je veranderend lichaam kan je twee kanten op. Ben jij iemand die berust en denkt: ‘ach wat, niets aan te doen toch, want ouder worden hoort gewoon bij het leven. Laat ik het beste hopen en vooral de dag plukken’.  En toegegeven, dat is een prachtige, realistische houding. Maar je kan ook kiezen voor een meer actieve aanpak. Dan probeer je zolang mogelijk te behouden wat er momenteel nog is. Een bewuste keuze die inzet van je vraagt maar daarnaast vaak grote voldoening kan schenken.

Blijf jonger dankzij de wetenschap en je eigen aanpak

Daar we met zijn allen steeds ouder worden, zoekt de wetenschap continu naar antwoorden en oplossingen. Daarom staan naast een hoop info, vandaag tal van hulpmiddelen tot onze beschikking. Die zijn effectief in staat om ons allemaal langer te laten leven op een meer actieve, comfortabele manier. Ze verhogen aanzienlijk de kwaliteit van onze binnenkant én buitenkant. En maken aldus ons leven en lichaam een stuk lichter, gezonder én aantrekkelijker. Precies daarom kunnen we vandaag langer jong blijven dan ooit voorheen. Dus, waar wacht je nog op? Een kleine waarschuwing is hier evenwel op zijn plaats, want zoals altijd en overal geldt ook hier de gulden regel: regelmaat levert de beste resultaten op.  Op deze site vind je tal van tips om je vitaliteit en jeugdige uitstraling langer te behouden.

Zoals:

9 tips om jonger te lijken   –   Meest voorkomende eetfouten volgens veel eetgoeroes   –   Het bloedgroepdieet  

Waarom water drinken je jong houdt   –    Zit je veel? Beweeg dan meer met weinig moeite  

10 tips van dr. Oz tegen veroudering

Waarom en hoe oordelen ons verzwakt   –   Weet wat je eet: de 5 zintuigen als ingangspoorten

Een waaier van mogelijkheden

Om je vitaliteit, flexibiliteit en aantrekkelijke buitenkant nog lang te bewaren kan je volgende gebieden gericht aanpakken:

  • je lichaamsconditie (voeding, geneesmiddelen, bewegen, yoga, sporten)
  • je uiterlijk als visitekaartje (verzorging, gezichtstraining, de juiste opmaak en kleding, botox en plastische chirurgie)
  • je geestelijke conditie (relaxatie, meditatie, geheugentraining, het toelaten van nieuwe denkpatronen en ideeën, het kiezen van een nieuwe studie, reizen)
  • je gevoelswereld (nieuwe contacten leggen en oude in stand houden, jezelf verwennen, creatief bezig zijn, starten met een nieuwe hobby).

Nog enkele bruikbare tips

  • Hou rekening met jezelf: dankzij de jaren en ervaringen die achter je liggen, ken jij als geen ander je lichaam, geest, uithoudingsvermogen en ook je gevoelsmatige reacties. Jij bent dus de meest geschikte persoon om te bepalen wat je wel of niet nodig hebt en waarmee je het best begint. Heb je twijfels? Aarzel niet om in dit geval het advies in te winnen van betrouwbare intimi of deskundigen.
  • Blijf realistisch. Uit vorige tip volgt dat je de lat aanvankelijk beter niet te hoog legt. Begin met eenvoudige, makkelijke zaken tot je de smaak van ‘het werken aan jezelf’ helemaal te pakken hebt. Dan zal je vanzelf én spelenderwijs meer aankunnen
  • Voer veranderingen één voor één door. Begin bijvoorbeeld met een gezonder eetpatroon en het drinken van meer water of met op zoek te gaan naar een ander kapsel en nieuwe kledingstijl. Of, met een training van je gezichtsspieren zodat je er na zes maanden merkelijk jonger uitziet zonder één enkele crème of spuitje. Misschien start jij wel met een basiscursus ‘Eenvoudig klussen in huis’ of ‘Veilig beleggen’. Dit alles geldt zowel voor mannen als vrouwen want we leven tenslotte in de 21ste eeuw.
  • Bekijk het hoofdstuk ‘jezelf jong houden’ niet als een opgave maar als een echte uitdaging. Je kan meer dan je denkt. Bovendien ben jij dé geknipte persoon om jezelf in topvorm te houden! De voldoening zal navenant zijn. Alvast succes gewenst!
Share.

Laat een reactie na