Deze homemade cake kan je uiteraard een paar dagen bewaren en laten aanrukken als gezond ontbijt of tussendoortje. Hij kan handig zijn in de Nieuwjaarsmaand waarin je vaak te weinig tijd (of zin) hebt om een behoorlijk ontbijt op tafel te brengen. Een flinke plak van deze cake plus een kop koffie of thee, geven je meteen de nodige energie om de nieuwe dag te bestormen. Zelfs kinderen lusten dit vaak.
Dit heb je nodig (voor 4 tot 6 personen)
- 400 gr (volkoren) havermout of havermeel
- 325 ml melk
- 60 gr Luikse stroop ( ongeveer gelijk aan 2 eetlepels)
- 60 gr honing ( ongeveer gelijk aan 3 eetlepels)
- 2 eieren
- 2 eetlepels speculooskruiden
- 2 theelepels bakpoeder
Zo maak je het
- De oven voorverwarmen op 180°.
- Gebruik je havervlokken? Dan dien je die eerst wat fijn te malen in een blender of keukenrobot. Laat zeker een volle minuut draaien. Gebruik je havermeel? Daar kan je direct mee aan de slag.
- Doe de eieren, de melk, de Luikse stroop en de honing samen in een grote kom en dan … kloppen maar!
- Meng de speculooskruiden plus het bakpoeder met het havermeel.
- Voeg deze mix toe aan de geklutste eieren met melk.
- Alles goed door elkaar mengen tot je een homogene massa bekomt.
- Vet een bakvorm in met de vetstof van je keuze.
- Stort er het mengsel in en laat het zo’n 50 a 60 minuten bakken in het midden van je oven.
Omtrent haver
Haver/havermout is terug van nooit helemaal weg geweest. Omdat het uiteindelijk net zo goed voor de mens als voor het paard een aanrader is.
Haver bevat immers vitamines (vooral die uit de B-groep), mineralen en antioxidanten. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat dit graan cholesterolverlagend werkt en dat de olie in haver voor 80% uit onverzadigde vetzuren bestaat. Ook kan haver je bloedsuikerspiegel en immuunsysteem gunstig beïnvloeden.
Haver bevat meer eiwitten dan andere granen en is van nature glutenvrij.
Ook lekker en voedzaam: Bananenbrood – Flantaart met speltbloem en amandelmeel