Pastinaak zit in het hoekje van de wat vergeten groenten. Jammer, maar geen nood. Sinds begin september wordt deze zoete wortelgroente met de verfijnde, lichte anijssmaak weer te koop aangeboden. En dat duurt tot eind maart/begin april. Tijd genoeg dus voor een aangename kennismaking .
Deze veelzijdige groente bevat overigens een hoog gehalte aan kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink en ijzer, naast een indrukwekkende reeks vitamines, waaronder vitamine B, C, E en K. Evenals een hoog gehalte aan vezels en eiwitten.
Straks wordt het wat kouder en dan gaat een soepje er altijd in. Daarom volgt hier het recept van een eenvoudige, voedzame en lekkere pastinaaksoep met krokante croutons.
Dit heb je nodig voor 4 personen
Voor de soep
½ kg pastinaak
1 flinke appel
1 ui
1 teen knoflook
1 soeplepel currypoeder
Olijfolie (of vetstof naar keuze)
1 liter groentebouillon (kan via bouillonblokje)
Zout en peper
Voor de eventuele garnering: peterselie of enkele blaadjes rucola.
Voor de croutons
Enkele sneetjes oudbakken (volkoren) brood. Met of zonder de korsten.
Olijfolie
Een klont boter
Zo maak je de soep:
- Snipper de ajuin en de knoflook fijn.
- Schil de pastinaak en de appel en snijd die allebei in blokjes.
- Neem een royale pot, verhit de olie, doe er de ajuin bij en bak tot hij er glazig uitziet. Voeg dan de knoflook plus de soeplepel currypoeder toe. Zachtjes roeren en nog 1 minuut laten doorbakken.
- Voeg er dan de pastinaakblokjes aan toe en roerbak een paar minuutjes tot de blokjes wat kleur krijgen.
- Doe er daarna de appelblokjes bij.
- Overgiet met de groentebouillon en kook alles gaar in circa 30 minuten.
- Zijn de soepgroenten gaar? Zet er dan de mixer in.
- Proef van de soep en breng op smaak met peper en zout.
- Laat de soep daarna nog eventjes opkoken. Dat verlengt de bewaartijd.
Zo maak je de krokante croutons
Snijd enkele sneden oudbakken brood in blokjes van gelijke grootte. Aan jou de keuze of je de korst er al dan niet bijneemt.
Verwarm flink wat olijfolie in een pan met antiaanbaklaag. Doe er een klontje boter bij voor de smaak.
Doe er de brokjes brood bij en laat toe en laat ze aan alle kanten bakken tot ze rondom mooi goudbruin en dus krokant zijn.
Laat de croutons goed uitlekken en afkoelen op een bord met keukenpapier, waarna ze klaar zijn voor gebruik.
Serveer de croutons apart, zodat iedereen kan kiezen hoeveel hij of zij er wil.
En verder…
Versier de soep met wat fijngemaakte peterselie of een paar blaadjes rucola.
Wil je het feestelijker? Voorzie dan elk bord van een scheut room of wat kaas (gemalen gruyère, feta) of wat pijnboompitjes.
Geen tijd of zin om zelf croutons te maken? Soepstengels of minibroodjes zijn dan goede vervangers.