Wat is downdaten

0

Steeds meer jonge vrouwen met een hogere opleiding zien zich genoodzaakt een partner te kiezen die lager opgeleid is dan zijzelf.  Deze realiteit wordt downdaten genoemd. Hoe komt dit?

Wat is downdaten

Downdating heeft al altijd bestaan. Het doet zich voor wanneer een hoger opgeleid persoon een relatie heeft met een lager opgeleid en/of weinig ambitieus iemand. Zowel mannen als vrouwen kunnen downdaten. Vroeger was de hoger opgeleide meestal de man. Vandaag merken we hoe downdaten steeds populairder wordt bij jonge, hoog opgeleide vrouwen die toestemmen in een relatie met een (soms zelfs beduidend)  lager geschoolde man.

Waarom vrouwen tussen 25 en 35 downdaten

Het actueel verschijnsel waarbij meer en meer jonge vrouwen tegenwoordig downdaten, heeft meerdere oorzaken.

  • Een 1ste oorzaak zou kunnen zijn dat dit fenomeen een duidelijk gevolg is van de emancipatiegolf uit de vorige eeuw, waardoor steeds meer vrouwen in België en Nederland een steeds hogere opleiding volgen. Wat meebrengt dat het aantal hoogopgeleide vrouwen het aantal hoogopgeleide mannen vandaag de dag overtreft. Vandaar dat nogal wat dames er niet in slagen zich te verbinden met een partner met eenzelfde of hoger opleidingsniveau.  Ze zullen hun bed en leven dus moeten delen met een ander soort man.  En het lijkt er meer en meer op dat de praktisch ingestelde en logisch denkende hoogopgeleide jonge vrouw tussen 25 en 35 er geen been in ziet om professioneel de meerdere te zijn van haar levenspartner. En dit is nou net de leeftijdscategorie waarin de gemiddelde vrouw beter opgeleid is dan de gemiddelde man. Dit soort vrouw maakt meestal carrière, verdient prima haar brood en is absoluut niet meer afhankelijk van het salaris van haar partner.
  • Een 2de oorzaak zou kunnen zijn dat deze jonge dames de macht die ze vanuit hun hoge functie op de werkvloer ervaren, graag meenemen naar huis.
  • Als 3de oorzaak kunnen we aanwijzen dat dit type relatie maar mogelijk wordt omdat mannen van deze generatie zich in tegenstelling tot hun vaders en opa’s, minder bedreigd voelen door intelligente vrouwen. Downdaten kan dus ook gewoon een logisch gevolg zijn van de mannelijke emancipatie. Of, van het feit dat mannen intussen gewend zijn geraakt aan het feit dat vrouwen tegenwoordig beter opgeleid zijn dan zijzelf  en er weinig tot geen moeite mee hebben.
  • Een andere reden waarom een hoogopgeleide vrouw scheep gaat met een lager opgeleide man is omdat die man financieel welstellend is of zich op één of ander vlak duidelijk onderscheidt van de massa.  In positieve zin wel te verstaan.

Ook goed om weten:  Wat heb jij zoal te bieden in een nieuwe relatie?   –    De dertigersdip  

Share.

Laat een reactie na