Over daten, afwijzen en afgewezen worden

0

Daten is normaal geworden omdat het een eigentijdse, gemakkelijke manier is om potentiële partners te leren kennen of nieuwe vrienden en vriendinnen te maken. Maar resultaatgericht daten vereist wel kracht en uithoudingsvermogen. En precies daarom is het een snelle maar tevens harde leerschool.

Omdat je:

  • In de ontmoeting met de ander tegelijk jezelf ontmoet. Als je dan alert blijft, leer jij jezelf beter kennen via je reacties voor, tijdens en na de date. Wat je zeker toelaat je wensen omtrent je toekomstige partner te verfijnen. En tegelijk je eigen gedrag bij te schaven. Jawel. Want ook dat is vaak niet wat het had moeten en/of kunnen zijn.
  • Sterk genoeg moet zijn om afgewezen te worden. En om te beseffen dat afgewezen worden (net als zelf afwijzen overigens) geen veroordeling inhoudt, maar het gevolg is van het ontbreken van dat ietsje meer, van dat voelbare klikje dat het hele verschil maakt.
  • Sterk genoeg moet zijn om zelf op een volwassen manier de ander af te wijzen.

Iemand op een volwassen manier afwijzen

Nogal wat mensen hebben meer moeite met afwijzen dan met afgewezen worden. Ze voelen er zich onwennig bij en weten niet hoe de zaak aan te pakken.

Je kan iemand afwijzen op een onvolwassen manier

Dan zeg je: ik bel, sms of mail je nog wel, waarna je niets meer van je laat horen. Dit is de stijlloze, tactloze, puberale, ja grovere aanpak zeg maar. Spreekt toch vanzelf.

Je kan iemand ook afwijzen op een volwassen manier

  • Behoor je tot het kordate type?

Dan zeg je: ik vind je een toffe man/vrouw en we hadden wel een goede/verrijkende/leuke/gezellige babbel. Maar…toch voel ik duidelijk dat er iets ontbreekt in ons contact. Iets wat er voor mij zeker moet bij zijn om deze date over te doen. Ik hoop dat je het begrijpt maar ik wil liever nog wat verder zoeken.

  • Is deze directe aanpak een brug te ver voor jou?

Hou het dan eenvoudigweg op: bedankt voor de babbel en/of fijne avond. Ik ben het type dat er eerst eens een nachtje moet over slapen en zal je dan zeker iets laten weten. Kan ik je e-mailadres krijgen? Waarna je de persoon in kwestie de volgende dag een beleefd mailtje stuurt (sms/chat kan natuurlijk ook) met een tekst in de zin van: beste X, heb onze date laten bezinken en beseft dat er toch iets ontbrak in ons contact. Iets wat er voor mij zeker moet bij zijn om opnieuw af te spreken. Ik hoop dat je het begrijpt, maar ik wil liever nog wat verder zoeken. Ik wens je nog veel geluk op je zoektocht.

Hierbij aansluitend:  Ghosting    –    Wat heb jij zoal te bieden in een nieuwe relatie?

 

Share.

Laat een reactie na